fbpx

Η αϋπνία επηρεάζει την ποιότητα ζωής όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά φάρμακα και σπιτικές συνταγές που βοηθούν στη μείωση του άγχους και τη χαλάρωση του σώματος, με αποτέλεσμα την πολυπόθητη έλευση του ύπνου!

Οι παρενέργειες που συνοδεύουν τα φάρμακα είναι ένας από τους λόγους που η χρήση των βοτάνων έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στις μέρες μας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε βέβαια ότι το γεγονός πως τα βότανα είναι φυσικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ασφαλή. Ορισμένα από αυτά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα και να αποβούν επικίνδυνα αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά ή αλκοόλ.

Τα αίτια της αϋπνίας

Η αϋπνία μπορεί να είναι προσωρινή ή χρόνια. Κάποια στιγμή στη ζωή τους, οι περισσότεροι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν δυσκολία στο να κοιμηθούν. Συχνά αυτό είναι αποτέλεσμα άγχους ή αλλαγής στην καθημερινή ρουτίνα. Επιπλέον, η αϋπνία μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, για την αλλεργία και κορτικοστεροειδή.

Άλλες φορές, πάλι, η αϋπνία μπορεί να γίνει μακροχρόνιο πρόβλημα, ως αποτέλεσμα μιας σοβαρής κατάστασης υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή η υπνική άπνοια. Ενίοτε μπορεί να οφείλεται σε κακές συνήθειες, όπως η υπερφαγία πριν από τον ύπνο ή η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη ύπνου κάνει τον άνθρωπο να νιώθει εξαντλημένος, ευερέθιστος και γενικά να δυσκολεύεται στη λειτουργία του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με την πάροδο του χρόνου η αϋπνία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία, οδηγώντας σε παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Η αϋπνία όμως μπορεί να καταπολεμηθεί με φυσικά φάρμακα.

βότανα αϋπνία χαμομήλι καλλιτεχνική φωτογραφία

Αϋπνία και φυσικά φάρμακα

  • Χαμομήλι. Το χαμομήλι είναι ένα δημοφιλές βότανο που βοηθά στον ύπνο. Δεν επηρεάζει τις χημικές ουσίες που παράγονται στον εγκέφαλο, όμως βοηθά στη χαλάρωση και την ανακούφιση του άγχους και στη μείωση του ψυχικού στρες. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τα εξαιρετικά οφέλη του χαμομηλιού για τον ύπνο και που αναφέρουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από άτομα όλων των ηλικιών. Το τσάι χαμομηλιού χρησιμοποιείται κυρίως στο Μεξικό, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη, χωρίς να έχουν καταγραφεί ποτέ παρενέργειες. Το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο νερό του μπάνιου για να καταπραΰνει τη νευρικότητα. Χρησιμοποιείται επίσης σε εισπνοές και ως λάδι μασάζ.
  • Λυκίσκος. Ο λυκίσκος βοηθά στην ανακούφιση του άγχους, της αϋπνίας και της ανησυχίας. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση, παράγοντας που οδηγεί σε αϋπνία τις γυναίκες! Μπορεί να ληφθεί σε κάψουλα, βάμμα ή τσάι. Σε τσάι, συνδυάζεται με άλλα βότανα για να είναι λιγότερο πικρός.
  • Μαγιοβότανο. Το μαγιοβότανο χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Έχει παρόμοιες λειτουργίες με τη βαλεριάνα, αλλά είναι επίσης χρήσιμο σε κρυολογήματα, πυρετούς και δυσπεψία. Συνήθως λαμβάνεται ως τσάι, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ θεωρείται ασφαλής η χρήση από τα παιδιά.

Σπιτικές συνταγές κατά της αϋπνίας

Συνταγές που βοηθούν στον ύπνο:

Χαλαρωτικό μείγμα

  • 2 μέρη χαμομήλι
  • 1 μέρος βαλεριάνα
  • 1 μέρος μελισσόχορτο
  • 1 μέρος λυκίσκος
  • 1 μέρος μαγιοβότανο

Το μείγμα Rosemary Gladstar

  • 3 μέρη χαμομήλι
  • 1 μέρος βρώμη
  • 1 μέρος πασιφλώρα
  • 1 μέρος βαλεριάνα
  • 1/2 μέρος λυκίσκοςβότανα αϋπνία τσάι ζεστό

Το απλό αλλά θαυματουργό μείγμα

  • ίσα μέρη λεβάντα και χαμομήλι

Για την παρασκευή των ροφημάτων αυτών συνδυάστε 1-2 κουταλιές των βοτάνων με 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε τα να βυθιστούν για τουλάχιστον 20 λεπτά. Στραγγίξτε τα βότανα και πιείτε. Μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν να παρασκευαστούν και να αποθηκευτούν στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

Αν και τα βότανα είναι φυσικοί θεραπευτές, πολλά από αυτά (συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να λαμβάνονται με ορισμένα φάρμακα. Πάντα η λήψη τους πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.