fbpx
Πόνος στον αφαλό: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Πόνος στον αφαλό: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Μπορεί ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς να είναι σύνηθες, αφού εμφανίζεται και υποχωρεί δίχως να μας ανησυχεί, ο πόνος στον αφαλό, είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Πόνος στον αφαλό: Αίτια

Ο πόνος στον αφαλό μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, από μια απλή δυσπεψία μέχρι κάποια σοβαρή πάθηση όπως η σκωληκοειδίτιδα ή η παγκρεατίτιδα. Επίσης, η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πόνο στο σημείο του αφαλού. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με χειρουργική επέμβαση. Ο πόνος αυτός δεν πρέπει να μας ανησυχήσει αν δεν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα.

Ανάλογα με τον τρόπο που αισθάνεστε τον πόνο σε συνδυασμό με πιθανές ιατρικές εξετάσεις, ο γιατρός σας θα μπορέσει να βγάλει ορθή γνωμάτευση. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται οξύ πόνο στην κοιλιά ενώ άλλοι φούσκωμα.

Πόνος στον αφαλό: Συμπτώματα

Το αίσθημα πόνου στον αφαλό συνδυαστικά με άλλα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας εάν:

  • Κάνετε εμετό με αίμα.
  • Αισθάνεστε δύσπνοια.
  • Δείτε αίμα στα κόπρανα.
  • Δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε.
  • Νιώθετε ένα σφίξιμο στο στήθος.
  • Παρατηρήθηκε μετά από τραυματισμό.
  • Οι πόνοι είναι συνεχείς και κρατούν ώρες.
  • Δυσκολεύεστε να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας συνήθειες.

Πόνος στον αφαλό: Θεραπεία

Δυσπεψία

Στην περίπτωση της δυσπεψίας όπου παρατηρείται πόνος ή δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα και στο σημείο του αφαλού η θεραπεία είναι τα αντιόξινα τρόφιμα όπως είναι το λεμόνι, το λάχανο, το σέλινο, οι πατάτες, οι πιπεριές και ο ανανάς.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικού και Νεφροπάθειες, 1 στα 4 άτομα στην Αμερική πάσχουν από δυσπεψία ενώ στην Ελλάδα 4 στα 10.

Γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ποτών ή την άμεση επαφή με ένα άτομο που έχει γαστρεντερίτιδα. Ο πόνος στην κοιλιά, το στομάχι και οι κράμπες είναι τα κυριότερα συμπτώματα της. Για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα χρειάζεται κυρίως ξεκούραση και επαρκής ενυδάτωση.

Εγκυμοσύνη

Ο ήπιος πόνος στον αφαλό ή στην κοιλιά κατά την περίοδο της κύησης δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, όταν οι εγκυμονούσες έρχονται αντιμέτωπες με συχνούς πόνους και αισθήματα δυσφορίας τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους.

πόνος στον αφαλό απο εγκυμοσύνη

Μια ομφαλοκήλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας άλλος πιθανός λόγος για πόνο στον αφαλό. Συνήθως, η ομφαλοκήλη συνοδεύεται από πρήξιμο του αφαλού, ναυτία και τάση προς έμετο. Η θεραπεία της γίνεται χειρουργικά και επιτελείται εύκολα εφόσον είναι μικρή σε μέγεθος με μία μικρή τομή.

Δυσκοιλιότητα

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται η συχνότητα κενώσεων ίση με ή μικρότερη από τρεις φορές σε διάστημα μίας εβδομάδας. Δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αν είναι παροδική, ωστόσο πρέπει να αξιολογείται από γιατρό αν επιμένει για περισσότερο από ένα μήνα. Το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας είναι η καλή ενυδάτωση και η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.

Ουρολοίμωξη

Εκτός από τα ουρολογικά συμπτώματα, όπως η συχνουρία και το κάψιμο στην ούρηση, η ουρολοίμωξη μπορεί να προκαλέσει επίσης πόνο στην περιοχή της κοιλιάς και συγκεκριμένα στον αφαλό. Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια και προσβάλλουν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Αντιμετωπίζονται με αντιβίωση.

πόνος στον αφαλό απο Ουρολοίμωξη

Σκωληκοειδίτιδα

Η φλεγμονή της σκωληκοειδίτιδας, μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων και ισχυρό πόνο στον αφαλό. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα, η οποία συμβαίνει όταν η σκωληκοειδής απόφυση σπάει και προκαλείται λοίμωξη που εξαπλώνεται στην κοιλιά. Εκτός από πόνο, η σκωληκοειδίτιδα προκαλεί επίσης ναυτία, απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, πυρετό και πρήξιμο στην κοιλιά.

Η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι το χειρουργείο. Η χρήση αντιβίωσης που καλύπτει τόσο αερόβια όσο και αναερόβια μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο είναι ενδεδειγμένη πριν και μετά το χειρουργείο.

Παγκρεατίτιδα

Όταν το πάγκρεας παρουσιάζει φλεγμονή τότε γίνεται λόγος για την παγκρεατίτιδα. Εκτός από τον πόνο στον αφαλό, άλλα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας είναι το πρήξιμο και η ευαισθησία στην κοιλιά, η τάση προς έμετο, ο πυρετός και η ταχυπαλμία. Οι ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα εισάγονται στο  νοσοκομείο και τους χορηγούνται πρωτίστως ενδοφλέβια υγρά και φάρμακα για τον πόνο. Μερικές περιπτώσεις σοβαρής παγκρεατίτιδας μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο του παγκρεατικού ιστού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την αφαίρεση του κατεστραμμένου παγκρέατος ιστού.

Πληροφορίες από: healthline.com, medicalnewstoday.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.