Μπορούν τα βότανα να αποτρέψουν την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ;

Μπορούν τα βότανα να αποτρέψουν την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ;

Σύμφωνα με έρευνα, ορισμένα βότανα μπορεί να αποτρέψουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, ειδικά αντιοξειδωτικά στον δυόσμο και το δενδρολίβανο βελτιώνουν τη μάθηση και τη μνήμη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Saint Louis.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι ενώσεις  που βρίσκονται σε αυτά τα δύο βότανα μειώνουν τα ελλείμματα που προκαλούνται από ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος της νόσου του Αλτσχάιμερ» δήλωσε η Susan Farr, Ph.D., ερευνήτρια καθηγήτρια Γηριατρικής στο Saint Louis University of Medicine. Η Farr πρόσθεσε: «Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η κατανάλωση δυόσμου και δενδρολίβανου είναι καλή για εσάς. Ωστόσο, τα πειράματά μας ήταν σε ζώα και δεν ξέρω πόσο ή αν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα δυόσμου και δενδρολίβανου που θα πρέπει οι άνθρωποι να καταναλώσουν για να βελτιωθεί η μάθηση και η μνήμη τους. Με άλλα λόγια, δεν προτείνω οι άνθρωποι να αρχίσουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αυτών των βοτάνων ακόμα».

Τα δεδομένα της έρευνας

Η Farr παρουσίασε τα πρώτα ευρήματα στο «Neuroscience». Δοκίμασε ένα νέο συστατικό με βάση το αντιοξειδωτικό από εκχύλισμα δυόσμου και δύο διαφορετικές δόσεις ενός παρόμοιου αντιοξειδωτικού από εκχύλισμα δενδρολίβανου σε ποντίκια που έχουν ηλικία σχετική με τη γνωστική εξασθένηση. Διαπίστωσε ότι η ένωση που υπάρχει στο εκχύλισμα του δενδρολίβανου ήταν η πιο αποτελεσματική στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης σε υψηλές δόσεις, σε τρεις δοκιμασμένες μελέτες. Το εκχύλισμα δενδρολίβανου σε χαμηλές δόσεις βελτίωσε επίσης τη μνήμη, όπως και η ένωση που παρασκευάστηκε από εκχύλισμα δυόσμου.

Επιπλέον, υπήρχαν σημάδια μειωμένου οξειδωτικού στρες –το οποίο θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση προβλημάτων στη συγκέντρωση και τη μνήμη– στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση και τη μνήμη. «Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτά τα εκχυλίσματα που παρασκευάζονται από βότανα μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αλλαγή της έκβασης της πορείας του Αλτσχάιμερ και των συμπτωμάτων του» τόνισε η Farr.  

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.