fbpx

To μαύρο τσάι προσφέρει μακροζωία, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το τσάι είναι ένα από τα ροφήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Ειδικότερα, το μαύρο τσάι μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευση που έκαναν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine»

Δύο ζεστά φλιτζάνια τσάγια φαίνεται να θεραπεύει το σώμα και τη ψυχή

Διάφοροι επιστήμονες έχουν μελετήσει από καιρό τόσο τα οφέλη των τσαγιών. Μερικοί προτείνουν ότι το πράσινο τσάι προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μαύρου τσαγιού.

μαύρο τσάι

Η έρευνα για το μαύρο τσάι

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Maki Inoue-Choi του Τμήματος Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση ανέλυσαν στοιχεία 500.000 ανθρώπων ηλικίας 40-69 ετών που συμμετείχαν στη UK Biobank, η οποία φιλοξενεί σε βάθος γενετικές και υγειονομικές πληροφορίες.  Η βάση δεδομένων περιλάμβανε πληροφορίες που ανέφεραν οι συμμετέχοντες σχετικά με τις δικές τους συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν εξετάσεις και παρείχαν δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου όταν εγγράφηκαν στη μελέτη από το 2006 έως το 2010.

⇒ Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου

Μείωση πρόωρου θανάτου έως και 12%

Η Biobank εξέτασε την αρχική έρευνα μετά από 10 χρόνια και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν καθημερινά δύο φλιτζάνια μαύρο τσάι ήταν λιγότερο πιθανό να είχαν πεθάνει από αιτίες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, ισχαιμική καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό.

Γιατί το μαύρο τσάι είναι ευεργετικό;

Το τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά φυτικά προϊόντα. Το πράσινο τσάι περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από το μαύρο τσάι.

Η έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα υψηλή σε πολυφαινόλες μπορεί να προστατεύει από πολλές παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου II. Oι πολυφαινόλες που ονομάζονται θεαφλαβίνες και θεαρουμπιγίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορεί επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθώντας στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος.

Σχεδόν το 85% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έπινε τσάι, ενώ το 89% έπινε μαύρο τσάι. Οι περισσότεροι από αυτούς που έπιναν τσάι έπιναν από δύο έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα, με το 19% να πίνει περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα. Σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι, εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον δύο κούπες μαύρο τσάι καθημερινά, είχαν 9% έως 13% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Η μείωση του κινδύνου ίσχυε ανεξάρτητα από το αν κάποιος έπινε παράλληλα καφέ, έβαζε ζάχαρη ή γάλα στο τσάι του, το έπινε ζεστό ή κρύο κ.α.

«Η έρευνα είναι μια συναρπαστική ματιά στις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού, ωστόσο, πρέπει να γίνει ακόμα περισσότερη δουλειά πριν προτείνονται διατροφικές αλλαγές», κατέληξε ο Howard Sesso, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.