fbpx

Βότανα και έλαια χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική θεραπεία για τη ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια).

Φυσικές θεραπείες υποστηρίζονται από την παραδοσιακή ιατρική και κάποιες έχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση των βοτάνων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα βότανα για τη ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και τις πνευμονοπάθειες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά και όχι εναλλακτικά. Δηλαδή, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται αντί των ιατρικών θεραπειών που συνιστά ο γιατρός σας.

Για να μπορεί ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης να γνωρίζει πλήρως πώς διαχειρίζεται την κατάστασή σας και να επιζητά πιθανές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, θα πρέπει να τον ενημερώνετε πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα βότανα που συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ.

Τι είναι η ΧΑΠ;

Η ΧΑΠ είναι χρόνια φλεγμονώδης αναπνευστική πάθηση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και συνεχώς αυξάνεται. Οι τρέχουσες επιλογές θεραπείας στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου παρά στη θεραπεία της ίδιας της υποκείμενης κατάστασης. Οι θεραπείες που διατίθενται στους ασθενείς περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδεις θεραπείες, βρογχοδιασταλτικά και εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Η διακοπή του καπνίσματος είναι η μόνη θεραπευτική παρέμβαση που φαίνεται να μειώνει την εξέλιξη της νόσου.

Ενώ αυτές οι θεραπείες έχουν κριθεί αποτελεσματικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και των επιδεινώσεων της νόσου, έχουν περιορισμούς. Η υπερβολική τους χρήση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας και συννοσηρότητα καρδιακών παθήσεων. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια ανεκπλήρωτη ανάγκη για πρόσθετες ή εναλλακτικές θεραπείες για τη ΧΑΠ με βότανα.

ΧΑΠ και Βότανα – Εναλλακτικές θεραπείες

βότανα για χαπ

 • Κόκκινο φασκόμηλο

Το κόκκινο φασκόμηλο, ή Salvia miltiorrhiza, είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στην κινεζική ιατρική. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των πνευμόνων και των αιμοφόρων αγγείων από τραυματισμό όταν το οξυγόνο διακόπτεται προσωρινά και μετά επανέρχεται, όπως στην περίπτωση των παροξύνσεων.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 30 ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και πνευμονική υπέρταση ανακάλυψε ότι η λήψη πολυφαινολών από κόκκινο φασκόμηλο συνδυάζει βελτιωμένη ανοχή στην άσκηση και μειωμένη πίεση της πνευμονικής αρτηρίας.

 • Ασιατικό τζίνσενγκ

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιστεύει ότι το τζίνσενγκ έχει μοναδικές θεραπευτικές δυνάμεις, που σχετίζονται ειδικά με τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά του αποτελέσματα.

Μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με αυτό το παραδοσιακό ασιατικό βότανο ήταν ανώτερη από ένα εικονικό φάρμακο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ΧΑΠ. Τα άτομα που έλαβαν τζίνσενγκ παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην αναπνοή και την ικανότητα άσκησης σε σύγκριση με παρόμοιο αριθμό ατόμων που έλαβαν αδρανή θεραπεία.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του ασιατικού τζίνσενγκ είναι: πονοκέφαλοι, προβλήματα ύπνου, πεπτικά προβλήματα.

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία πως το ασιατικό τζίνσενγκ μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά.

εχινάκεια για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

 • Εχινάκεια

H εχινάκεια χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού που σχετίζονται με τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Μια μελέτη εξέτασε εάν η εχινάκεια μαζί με τη βιταμίνη D, το σελήνιο και τον ψευδάργυρο θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τις παροξύνσεις της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, αποκαλύπτοντας ότι όσοι έλαβαν εχινάκεια (συν τα μικροθρεπτικά συστατικά) είχαν μικρότερες και λιγότερο σοβαρές εξάρσεις.

Προσοχή, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η εχινάκεια μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξάνθημα και αναφυλαξία.

 • Αστράγαλος

Ένα βασικό κινεζικό φάρμακο, η ρίζα astragalus, έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη του κρυολογήματος και τη θεραπεία αναπνευστικών λοιμώξεων. Εκτός από τις ισχυρές αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ο αστράγαλος πιστεύεται ότι βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης.

Ενώ ο αστράγαλος θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ενηλίκους, μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή άλλα πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης κουρκουμίνη

 • Κουρκουμίνη

Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, είναι μια εξαιρετικά ισχυρή αντιφλεγμονώδης ένωση που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των αεραγωγών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ που έλαβαν κουρκουμίνη ως μέρος της διατροφής τους είχαν μειώσει σημαντικά τις περιπτώσεις ενός συγκεκριμένου τύπου βακτηρίων, τα οποία πιστεύουν ότι προκαλούν φλεγμονές στους αεραγωγούς.

H κουρκουμίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στη ΧΑΠ, ενώ εμποδίζει τη φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο.

 

Αιθέρια έλαια για ΧΑΠ

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε έναν διαχυτή, για να ανοίξουν τους αεραγωγούς και να καθαρίσουν τη βλέννα από τους πνεύμονες ή να αραιωθούν σε ένα λάδι φορέα και να εφαρμοστούν στο δέρμα.

 • Λάδι ευκαλύπτου

Το έλαιο ευκαλύπτου έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και περιέχει μια φυσική ένωση που ονομάζεται ευκαλυπτόλη. Η ευκαλυπτόλη μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη για άτομα με ΧΑΠ:

 • αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
 • ανοίγει τους αεραγωγούς στους πνεύμονες
 • μειώνει την παραγωγή βλέννας
 • βοηθά στην εκκαθάριση της βλέννας από τους πνεύμονες

Αποτελέσματα μελέτης προτείνουν 12 σταγόνες ελαίου ευκαλύπτου σε 150 ml βραστό νερό και εισπνοή έως και τρεις φορές την ημέρα.

αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου για χαπ και άσθμα

 • Θυμάρι

Το θυμάρι, το γνωστό μαγειρικό βότανο, βραβευμένο για τα αρωματικά του έλαια, είναι ένα αποτελεσματικό αποσυμφορητικό και αντιοξειδωτικό και χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων.

Σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι το μοναδικό μείγμα αιθέριων ελαίων στο θυμάρι βελτιώνει την κάθαρση της βλέννας από τους αεραγωγούς στα ζώα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους αεραγωγούς να χαλαρώσουν, βελτιώνοντας τη ροή του αέρα στους πνεύμονες.

 • Ρίγανη

Η pseudomonas aeruginosa (ψευδομονάδα αεριογόνος) είναι ένα μικρόβιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση και βρίσκεται συνήθως σε υγρά περιβάλλοντα, κυρίως νοσοκομειακά. Είναι ένα βακτήριο που απομονώνεται συχνά στα πτύελα ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ιδιαίτερα στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Σύμφωνα με έρευνα, μελετήθηκαν οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου ρίγανης έναντι της esherichia coli και της αεριογόνου ψευδομονάδας.

Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων αιθέριου ελαίου ρίγανης έναντι απομονωμένων κλινικά στελεχών esherichia coli και pseudomonas aeruginosa. Ερευνήθηκε η αντιβακτηριδιακή δράση του αιθέριου ελαίου ρίγανης έναντι 20 απομονωμένων στελεχών esherichia coli και έναντι 20 απομονωμένων στελεχών pseudomonas aeruginosa, από βιολογικά υγρά ασθενών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης ήταν δραστικό έναντι των στελεχών των μικροβίων, και ιδιαίτερα στην esherichia coli. Κάποια στελέχη της ψευδομονάδας εμφάνισαν αντοχή ποικίλου βαθμού ανάλογα με το στέλεχος. Ωστόσο, άνοιξαν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προσπάθεια ανεύρεσης εναλλακτικών αντιβακτηριδιακών θεραπειών.

 • ΧΑΠ και κάνναβη

Αρκετές έρευνες έχουν ασχοληθεί με τη χρήση της κάνναβης στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν χρησιμοποιείται εγκεκριμένα. Η CBD (εμπεριέχεται στην κάνναβη) έχει αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων των πνευμόνων.

Μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι θεραπευτικά ευεργετική για τη διαχείριση της οξείας προσβολής της σύσπασης των αεραγωγών λόγω φλεγμονής, λειτουργώντας ως προληπτικό μέτρο για ασθενείς με ΧΑΠ.

Τα ευρήματα των μελετών δείχνουν ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα κάνναβης που παρέχονται με μεθόδους διαφορετικές από το κάπνισμα, όπως τα έλαια κάνναβης και τα βρώσιμα παράγωγα αυτής.

 

Διαβάστε ακόμη:

Φυσικός καθαρισμός της πίσσας των πνευμόνων

3 συνταγές βασισμένες σε αιθέρια έλαια για το κρυολόγημα

Ανοσμία: 6 αιθέρια έλαια για φυσική αντιμετώπιση

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.