fbpx
καθαρισμός της πίσσας των πνευμόνων κοπέλα καπνίζει

Φυσικός καθαρισμός της πίσσας των πνευμόνων

Ο καθαρισμός της πίσσας των πνευμόνων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα που καπνίζουν και φυσικά τα άτομα που αποφάσισαν να κόψουν τη βλαβερή συνήθεια του τσιγάρου. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου και άλλες τοξίνες μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρές καταστάσεις υγείας. Η διατήρηση της υγείας των πνευμόνων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του υπόλοιπου σώματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχει ως αποτέλεσμα 4,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Το κάπνισμα είναι η αιτία θανάτου σε έναν στους πέντε ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι εφικτός ο καθαρισμός της πίσσας των πνευμόνων

Η υγεία των πνευμόνων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία ενός ατόμου. Οι πνεύμονες είναι αυτοκαθαριζόμενα όργανα που θα αρχίσουν να αυτοθεραπεύονται μόλις σταματήσει η έκθεσή τους σε ρύπους, για παράδειγμα όταν κάποιος σταματήσει να καπνίζει. Όταν οι πνεύμονες έχουν εκτεθεί σε ρύπανση, όπως ο καπνός τσιγάρου, το στήθος ενός ατόμου μπορεί να αισθάνεται γεμάτο, συμφορημένο και να φλεγμονεί. Η βλέννα συγκεντρώνεται στους πνεύμονες για να καταπολεμήσει τα μικρόβια και τα υπόλοιπα παθογόνα, γεγονός που συμβάλλει σε αυτό το αίσθημα βαρύτητας.

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένες τεχνικές για τον καθαρισμό της πίσσας των πνευμόνων και των ερεθιστικών ουσιών για την ανακούφιση της συμφόρησης στο στήθος και άλλων δυσάρεστων συμπτωμάτων. Ορισμένες από αυτές τις μεθόδους μπορεί επίσης να ανοίξουν τους αεραγωγούς, να βελτιώσουν την ικανότητα των πνευμόνων και να μειώσουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης και του καπνού στους πνεύμονες.

Καθαρισμός της πίσσας των πνευμόνων

 • Θεραπεία με ατμό

Η θεραπεία με ατμό περιλαμβάνει την εισπνοή υδρατμών για το άνοιγμα των αεραγωγών και τη βοήθεια των πνευμόνων να αποστραγγίζουν τη βλέννα. Άτομα με παθήσεις των πνευμόνων μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται σε κρύο ή ξηρό αέρα. Αυτό το κλίμα μπορεί να στεγνώσει τους βλεννογόνους στους αεραγωγούς και να περιορίσει τη ροή του αίματος.

Αντίθετα, ο ατμός προσθέτει ζεστασιά και υγρασία στον αέρα, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και να χαλαρώσει τη βλέννα στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Η εισπνοή υδρατμών μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπνέουν πιο εύκολα.

 • Άσκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων και να μειώσει τον κίνδυνο πολλών καταστάσεων υγείας, όπως εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις. Η άσκηση αναγκάζει τους μυς να εργάζονται σκληρότερα, γεγονός που αυξάνει τον ρυθμό αναπνοής του σώματος, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου στους μυς. Βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία, καθιστώντας το σώμα πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της περίσσειας διοξειδίου του άνθρακα που παράγει το σώμα κατά την άσκηση.

Το σώμα θα αρχίσει να προσαρμόζεται ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τακτικής άσκησης. Οι μύες θα μάθουν να χρησιμοποιούν οξυγόνο πιο αποτελεσματικά και να παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Αν και η άσκηση μπορεί να είναι πιο δύσκολη για άτομα με χρόνιες πνευμονικές καταστάσεις, αυτά τα άτομα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την τακτική άσκηση. Τα άτομα που έχουν ΧΑΠ, κυστική ίνωση ή άσθμα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσουν ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

 • Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στους πνεύμονες. Αυτές οι ενώσεις μπορούν ακόμη και να προστατεύσουν τον πνευμονικό ιστό από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της εισπνοής καπνού. Μελέτη με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 ενηλίκων στην Κορέα ανέφερε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων από εκείνους που δεν έπιναν κανένα.

 • Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Η φλεγμονή των αεραγωγών μπορεί να κάνει την αναπνοή δύσκολη και το στήθος να αισθάνεται βάρος και συμφόρηση. Η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να οδηγήσει σε καθαρισμό της πίσσας των πνευμόνων, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα.

Τα τρόφιμα που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής περιλαμβάνουν:

 • κουρκουμά
 • φυλλώδη λαχανικά
 • κεράσια
 • βατόμουρα
 • ελιές
 • καρύδια
 • φασόλια
 • φακές

Διαβάστε περισσότερα για:

 

 

Στοιχεία από: medicalnewstoday.com