fbpx
Πόδια μέσα σε νερό με λουλούδια

Διαβητικό πόδι: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια που προκαλεί υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα. Είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και οφείλεται σε μειονεκτική δράση της ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης πλήττει έναν στους δέκα Έλληνες. Ένα περίπου εκατομμύριο άτομα πάσχουν από αυτή την ασθένεια στην Ελλάδα, ενώ ένας στους τέσσερις ενηλίκους βρίσκεται σε προ-διαβητικό στάδιο. Τα υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα εξαιτίας του διαβήτη μπορεί να βλάψουν τα νεύρα, τα μάτια, τα νεφρά και άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Προβλήματα στα πόδια των διαβητικών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως «διαβητικό πόδι» το πόδι ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη όταν παρουσιάζει επιπλοκές όπως: εξέλκωση, λοίμωξη των ιστών, περιφερειακή νευροπάθεια ή διαβητική αρτηριοπάθεια. Το διαβητικό πόδι είναι μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές που απειλούν τα άτομα με διαβήτη. «Διαβητικό πόδι» ονομάζεται το πόδι των διαβητικών ατόμων που έχει βλάβες κάτω από τους αστραγάλους.

Ένα πόδι που αντιμετωπίζει αυτή την πάθηση μπορεί να παραμορφωθεί από πληγές και μολύνσεις, ενώ μπορεί να πάθει γάγγραινα και να ακρωτηριαστεί. Η κύρια αιτία για την ανάπτυξη του διαβητικού ποδιού είναι η νευροπάθεια, που εμφανίζεται στην πορεία του ασθένειας. Τα άτομα με διαβήτη είναι επιρρεπή σε προβλήματα των ποδιών, τα οποία προκαλούνται από παρατεταμένες περιόδους υψηλού σακχάρου στο αίμα. Δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα των ποδιών από τα οποία μπορεί να προκύψουν σημαντικές επιπλοκές:

Διαβητική νευροπάθεια

Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη των νεύρων, η οποία δυσκολεύει τους ανθρώπους με διαβήτη να αισθάνονται τα άκρα τους. Αυτή η κατάσταση καθιστά δύσκολο για ένα άτομο να αισθανθεί κάποιον ερεθισμό στο πόδι ή να αντιληφθεί ότι τα παπούτσια του το πιέζουν, προκαλούν τριβή ή κάλους. Αυτή η έλλειψη αίσθησης οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου να δημιουργηθούν φουσκάλες, πληγές και τελικά ακρωτηριασμοί.

Περιφερική αγγειακή νόσος

Ο διαβήτης οδηγεί επίσης σε αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, λοίμωξη και ανοιχτές πληγές, η επούλωση των οποίων καθυστερεί πολύ. Οι σοβαρές λοιμώξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Συμπτώματα

Καθώς αυτός που πρώτος θα εντοπίσει τα συμπτώματα και θα «σημάνει συναγερμό» είναι ο ασθενής, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο γιατρός είναι να τον εκπαιδεύσει ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα πρώτα δερματικά σημάδια εκδήλωσης του σακχαρώδους διαβήτη και να αναζητήσει συμβουλή και θεραπεία. Τα βασικότερα συμπτώματα, αυτά που θα πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή ώστε να ενεργήσει έτσι, είναι:

  • Πρησμένο και ερεθισμένο πόδι
  • Λείο και ερυθρό πόδι
  • Φουσκάλες ή κάλοι στο πόδι
  • Ξηροδερμία
  • Μελανιασμένο πόδι ή και το αντίθετο, δηλαδή αποχρωματισμός του ποδιού
  • Έλκος ή έλκη ποδιού
  • Πτώση των τριχών του ποδιού.

Θεραπεία

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από γιατρό. Η σύγχρονη αντιμετώπιση το διαβητικού ποδιού ‒αλλά και όλων των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη‒ επιβάλλει μια πολυμέτωπη προσέγγιση, με εμπλοκή γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους καθοριστικό ρόλο παίζει ο αγγειοχειρουργός. Στην περίπτωση του διαβητικού ποδιού στόχος είναι η αποφυγή της επιδείνωσης και η αποσυμφόρηση των συμπτωμάτων.

Πρωταρχικό επομένως μέλημα αποτελεί η καλή ρύθμιση του σακχάρου, έτσι ώστε να επιβραδυνθεί η συσσώρευση της αρτηριοσκληρωτικής πλάκας στο τοίχωμα των αρτηριών. Οι υπάρχουσες αρτηριακές βλάβες μπορούν να αντιμετωπιστούν, στο πλαίσιο της αγγειοχειρουργικής, είτε με κλασικές χειρουργικές τεχνικές είτε με σύγχρονες ενδοαγγειακές τεχνικές, που προσφέρουν στον διαβητικό ασθενή το πλεονέκτημα λιγότερων επιπλοκών καθώς και μικρότερου χρόνου νοσηλείας.

Για να μη χειροτερέψουν η νευροπάθεια και η περιφερική αγγειακή νόσος, οι ασθενείς θα πρέπει να φροντίζουν για τη ρύθμιση του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης καθώς και για τη διακοπή του καπνίσματος.

Πληροφορίες από: metropolitan-hospital.gr