fbpx
Βαλσαμόχορτο (σπαθόχορτο) – Ιδιότητες και παρενέργειες

Βαλσαμόχορτο (σπαθόχορτο) – Ιδιότητες και παρενέργειες

Το βαλσαμόχορτο (σπαθόχορτο) είναι ένα βότανο με πολλές ιδιότητες, αλλά και παρενέργειες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων ιατρικών παθήσεων, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι συνοδεύεται από ορισμένες παρενέργειες.

Το βαλσαμόχορτο είναι ένα φυσικό φάρμακο που δεν απαιτεί συνταγή και μπορείτε να το αγοράσετε σε ένα κατάστημα με βότανα. Αυτό όμως δεν το κάνει απαραίτητα ακίνδυνο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό Κλινική και Πειραματική Φαρμακολογία και Φυσιολογία.

Βαλσαμόχορτο – Ιδιότητες

Το βαλσαμόχορτο είναι ένα ανθοφόρο φυτό με πολλές ιδιότητες και τα λουλούδια του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εκχυλισμάτων, χαπιών και τσαγιού. Η πιο δημοφιλής χρήση του σπαθόχορτου είναι  για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.  Μια ανασκόπηση του Cochrane διαπίστωσε ότι το σπαθόχορτο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης. Μια μελέτη του 2016  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μείωσε τα συμπτώματα της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης περισσότερο από τα εικονικά φάρμακα και από ορισμέα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν το έχει εγκρίνει για την θεραπεία της κατάθλιψης ή οποιαδήποτε άλλη ιατρική κατάσταση. Στην πραγματικότητα, το ταξινομεί ως συμπλήρωμα διατροφής και όχι ως φάρμακο. Επομένως, ο οργανισμός δεν το δοκιμάζει για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Οι επιδράσεις του στο σώμα δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ορισμένα από τα ενεργά συστατικά του συμπληρώματος, όπως η υπερικίνη, η υπερφορίνη και η αφυπερφορίνη, μπορεί να είναι υπεύθυνα για τα φαρμακευτικά του οφέλη. Αυτά τα συστατικά φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα χημικών αγγελιοφόρων του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη.

Βαλσαμόχορτο – Παρενέργειες

Το βαλσαμόχορτο είναι αρκετά ασφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα για έως και 12 εβδομάδες. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ακόμη και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και για περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο το βαλσαμόχορτο μπορεί να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως δυσκολία στον ύπνο, έντονα όνειρα,  νευρικότητα, ευερεθιστότητα, στομαχικές διαταραχές, κόπωση, ξηροστομία, ζάλη, κεφαλαλγία, δερματικά εξανθήματα, διάρροια και μυρμήγκιασμα.  Ακόμα το σπαθόχορτο όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερματικές αντιδράσεις στην έκθεση στον ήλιο. Οι γυναίκες ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών δερματικών αντιδράσεων ακόμη και σε συνηθισμένες δόσεις. Φοράτε αντηλιακό όταν κάνετε χρήση βαλσαμόχορτου, ειδικά αν είστε ανοιχτόχρωμος/η.

Σε άτομα με διπολική διαταραχή το σπαθόχορτο μπορεί να προκαλέσει μανία και να επιταχύνει επίσης τον κύκλο μεταξύ της κατάθλιψης και της μανίας. Σε άτομα με μείζονα κατάθλιψη, μπορεί να προκαλέσει και πάλι μανία και σε ορισμένα άτομα με σχιζοφρένεια μπορεί να προκαλέσει ψυχωτικά επεισόδια. Μια ακόμα από τις παρενέργειες που συνοδεύουν το βαλσαμόχορτο είναι η αλληλεπίδραση με ορισμένα φάρμακα. Όταν συνδυάζεται με SSRIs [εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης] και MAO [μονοαμινοξειδάση], μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως σύνδρομο σεροτονίνης. Αυτό το σύνδρομο περιλαμβάνει σύγχυση, πυρετό, διέγερση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ρίγη, εφίδρωση, διάρροια και μυϊκούς σπασμούς. Σύμφωνα με την Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας εκτός από τα αντικαταθλιπτικά, το σπαθόχορτο αλληλεπιδρά με αντισυλληπτικά, αντιεπιληπτικά και αντιπηκτικά.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.