fbpx

Η βιταμίνη C είναι μια από τις πιο δημοφιλείς βιταμίνες. Eνισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και χαρίζει υγεία και ευεξία.  

Η βιταμίνη C δεν παράγεται φυσικά από τον οργανισμό και για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνονται τροφές που την περιέχουν. Η βιταμίνη C μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως:

 • κόκκινες και πράσινες πιπεριές
 • εσπεριδοειδή
 • ακτινίδια
 • μπρόκολο, ντομάτες και λαχανάκια Βρυξελλών

Οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 75 (mg) βιταμίνης C την ημέρα και οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται 90 mg, σύμφωνα με το  Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

Τα οφέλη της βιταμίνης C στον οργανισμό

Τα οφέλη της βιταμίνης C είναι πολλά:

Η βιταμίνη C προωθεί τη σύνθεση κολλαγόνου

Το σώμα εξαρτάται από τη βιταμίνη C για τη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο βρίσκεται στον συνδετικό ιστό γύρω από το σώμα, σύμφωνα με το NIH . Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι η πρώτη πρωτεΐνη σε ποσότητα στο σώμα και παίζει κρίσιμο ρόλο στους συνδετικούς ιστούς όπως τα όργανα, τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

Η βιταμίνη C οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Ένα ακόμη όφελος της βιταμίνης C είναι ότι αλληλοεπιδρά με άλλες βιταμίνες και μέταλλα στο σώμα, όπως τον σίδηρος. Ο σίδηρος βοηθά στην σωστή ανάπτυξη και ενισχύει την ικανότητα του σώματος να παρέχει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Τέλος βοηθά στην παραγωγή ορισμένων ορμονών, σύμφωνα με το NIH . Τα μη σιδηρούχα μέταλλα που βρίσκονται στα φυτά, μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφηθούν από το σώμα, όμως με τη λήψη βιταμίνης C, δεν υπάρχει πλέον αυτό το πρόβλημα.

Βοηθά στην καλύτερη λειτουργεία του εγκεφάλου

Η βιταμίνη C παίζει επίσης ρόλο στη δημιουργία των νευροδιαβιβαστών, αλλά και στη καλύτερη γνωστική λειτουργία. Οι νευροδιαβιβαστές είναι σημαντικοί για την αποστολή μηνυμάτων από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα, σύμφωνα με το  Πανεπιστήμιο του Queensland, της Αυστραλίας. Η περισσότερη λήψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε  αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία.

Προστατεύει από τις χρόνιες παθήσεις

Πολλά από τα οφέλη της βιταμίνης C μπορούν να βρεθούν στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι πτητικές και επιβλαβείς ουσίες που παράγονται στο σώμα και προκαλούν βλάβη στα κύτταρα και τους ιστούς. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν από την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρκίνου ή καρδιακών παθήσεων .

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ίσως το πιο δημοφιλές όφελος της βιταμίνης C είναι η θετική επίδραση που έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας το από το οξειδωτικό στρες, ενισχύοντας τη μικροβιακή προστασία και μειώνοντας τις πιθανότητες βλάβης των ιστών. Έχει αποδειχθεί ότι η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης αυξάνει το ποσοστό των λοιμώξεων. Τέλος η Βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη ανάκαμψη από κάποιο κρύωμα.

Η βιταμίνη C προστατεύει τα μάτια

Η  American Optometric Association  σημειώνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD). Συγκεκριμένα, έρευνα διαπίστωσε ότι η λήψη 500 mg βιταμίνης C ανά ημέρα, επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου μεταξύ ατόμων με μέτρια επίπεδα AMD, πιθανώς λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.

Παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις

Όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες δόσεις, η βιταμίνη C θεωρείται γενικά ασφαλής. Η λήψη υπερβολικής βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως:

 • Ναυτία, έμετο και διάρροια
 • Καούρα
 • Κράμπες στο στομάχι ή φούσκωμα
 • Κόπωση και υπνηλία ή μερικές φορές αϋπνία
 • Πονοκέφαλο

Σε ορισμένα άτομα, τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά, ειδικά όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις. Η μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C άνω των 2.000 mg την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών.

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ορισμένων εξετάσεων, όπως εξετάσεις κοπράνων ή εξετάσεις γλυκόζης.

Αλληλεπιδράσεις

Πιθανές αλληλεπιδράσεις της βιταμίνης C περιλαμβάνουν:

 • Χημειοθεραπεία Υπάρχει ανησυχία ότι η χρήση αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μπορεί να μειώσει την επίδραση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
 • Οιστρογόνο. Η λήψη βιταμίνης C με αντισυλληπτικά ή ορμονοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων.
 • Αναστολείς πρωτεάσης. Η χρήση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει την επίδραση των αντιιικών φαρμάκων.
 • Στατίνες και νιασίνη. Όταν λαμβάνονται με βιταμίνη C, τα θετικά αποτελέσματα της νιασίνης και των στατινών, ενδέχεται να μειωθούν.
 • Βαρφαρίνη. Υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να μειώσουν την δράση των αντιπηκτικών.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.