Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση προβιοτικών έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα ως δίαιτα που προάγει την υγεία.
Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η κατάποση ζωντανών βακτηρίων είναι καλή για την υγεία σας, ωθώντας πολλούς καταναλωτές να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως γιαούρτι, kimchi, τουρσιά και κομπούχα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 , οι Αμερικανοί ενήλικες καταναλώνουν μεταξύ 106,21 και 127 γραμμάρια τροφών την ημέρα που έχουν υποστεί ζύμωση και που περιέχουν προβιοτικά, ανάλογα με τον τύπο των βακτηρίων.
Αυτή η κατανάλωση δικαιολογείται επειδή αυτές οι τροφές είναι καλές για την υγεία σας, ιδιαίτερα για την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας .
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition , που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς και Ιρλανδούς ερευνητές, επιβεβαιώνει αυτά τα οφέλη για την υγεία.
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – Προβιοτικά και οφέλη
Αυτή η έρευνα καταγράφει αναλυτικά τα πολλά οφέλη για την υγεία από την κατάποση ζωντανών βακτηρίων.
Για παράδειγμα, μια επιπλέον πρόσληψη 100 γραμμαρίων τροφής που περιέχει προβιοτικά θα συσχετιστεί με πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος ή ακόμη και μείωση των δεικτών φλεγμονής.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν επίσης ότι η κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 , αρτηριακής πίεσης και ατοπικής δερματίτιδας , όπως φαίνεται από επιδημιολογικά δεδομένα.
Τα προβιοτικά είναι επίσης δημοφιλή για την φιλικότητα προς το περιβάλλον, καθώς η ζύμωση είναι μια φυσική διαδικασία που δεν απαιτεί την προσθήκη χημικών ενώσεων ή προσθέτων και είναι ευγενική με τον πλανήτη.
Επίσης, η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και της παραγωγής απορριμμάτων.