fbpx
Τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό και αντιμετωπίζουν το συνάχι

Τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό και αντιμετωπίζουν το συνάχι

Εκτός από φάρμακα, υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στο συνάχι.

Τα τελευταία δύο -πλέον- χρόνια τα κρυολογήματα του χειμώνα είναι διαφορετικά από ότι τα γνωρίζαμε.

Το συνάχι είναι ίωση που προκαλεί φλεγμονή στο βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας και προκαλεί συμφόρηση στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει την αναπνοή του ατόμου.

Το συνάχι χαρακτηρίζεται από συμφόρηση (μπούκωμα), ρινόρροια (καταρροή), ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από πυρετό, φτέρνισμα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, πόνο στα αυτιά και βήχα.

Σήμερα ένα απλό συνάχι μπορεί να αφορά στη μετάλλαξη «Όμικρον» ή σε μια απλή ίωση. Αφού ελεγχθούμε για Covid-19 και βγούμε «αρνητικοί», μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας τροφές ικανές να αντιμετωπίσουν το συνάχι.

συνάχι

Τροφές που αντιμετωπίζουν το συνάχι

  • Προβιοτικά 

Τα προβιοτικά είναι ειδικές φυτικές ίνες. Η κατανάλωση προβιοτικών προϊόντων, όπως είναι το κεφίρ ή το γιαούρτι μπορούν να μειώσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

  • Μανιτάρια 
Τα μανιτάρια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές της βιταμίνης D. Eίναι επίσης γνωστά για τα αντιοξειδωτικά τους και δρουν κατά των φλεγμονών που βρίσκονται στον οργανισμό. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Archives of Internal Medicine» βρήκε πως τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους έχουν 36% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λοιμώξεις του αναπνευστικού από εκείνους που διαθέτουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.
  • Ακτινίδια

Το ακτινίδιο χαρακτηρίζεται ένας από τους καλύτερους συμμάχους φρούτων του κοινού κρυολογήματος. Η τακτική κατανάλωσή του ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιμετωπίζει το ενοχλητικό συνάχι. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας που διαθέτει στη βιταμίνη C.

  • Στήθος γαλοπούλας

Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως αυτές στο στήθος γαλοπούλας χωρίς την πέτσα, είναι ψηλά στην πυραμίδα των τροφών που καταπολεμούν το κρυολόγημα και τη γρίπη.

  • Ψάρια 

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώσεις που βοηθούν στην μείωση των βλαβών που προκαλεί η φλεγμονή στο σώμα.

Η φύση είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βότανα που φροντίζουν για την άμυνα του οργανισμού. Δρουν είτε ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ή μειώνοντας την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Μερικές από αυτά είναι:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.