Τα φρούτα του φθινοπώρου εκτός από την νοστιμιά τους, χαρίζουν και πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.
Από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του χειμώνα τα παρακάτω φρούτα βρίσκονται σε αφθονία και μπορούν να συμπεριληφθούν στην διατροφή σας.
Φρούτα του φθινοπώρου
- Μήλα
Τα μήλα είναι το σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου και, από τα γλυκά Fujis έως τα ξινά Honeycrisps, καλύπτουν όλα τα γούστα.
Τα μήλα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες και βιταμίνη C, επομένως είναι ιδανικά για σνακ.
Για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε τα καλύτερα, επιλέξτε μήλα που είναι σφιχτά και χωρίς κηλίδες ή μώλωπες. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα στο σπίτι, φυλάξτε τα σε δροσερό, ξηρό μέρος.
Τα μήλα παράγουν αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης, οπότε είναι σημαντικό να τα κρατάτε μακριά από άλλα ευαίσθητα σε αιθυλένιο προϊόντα, όπως αβοκάντο, μπανάνες ή εσπεριδοειδη.
- Αχλάδια
Δεν μπορεί να μην συνδυάζετε τα αχλάδια με το φθινόπωρο, καθώς αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα φρούτα του φθινοπώρου. Ανεξάρτητα από το είδος του αχλαδιού, επιλέξτε τα αχλάδια σας όσο είναι ακόμα σφιχτά και, στη συνέχεια, αφήστε τα να ωριμάσουν.
Ωριμάζουν από πάνω προς τα κάτω, οπότε ξέρετε ότι είναι ώριμα όταν μαλακώσουν στην μέση. Μόλις μαλακώσουν, μπορείτε να επιλέξετε να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο για να επιβραδύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης ή να τα φάτε μέσα σε πέντε ημέρες. Ακριβώς όπως τα μήλα, ο χυμός λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στο να μην μαυρίσουν τα κομμένα αχλάδια.
Επιπλέον, τα αχλάδια είναι μια υδρόφιλη τροφή, που σημαίνει ότι αγαπούν το νερό και σας χορταίνουν γρήγορα.
Είναι επίσης γεμάτα με έναν σύνθετο υδατάνθρακα που ονομάζεται πηκτίνη, ο οποίος δρα ως αποτοξινωτικό, ρυθμιστικό του γαστρεντερικού σωλήνα και διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθούν στην πέψη και μειώνουν σημαντικά τη χοληστερόλη,
- Λωτοί
Οι λωτοί, είναι ένα χρυσοκίτρινο φρούτο γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και το αγαπημένο φρούτο του Οδυσσέα. Μοιάζουν με μικρές κίτρινες-πορτοκαλί ντομάτες και έχουν τις ίδιες προστατευτικές ενώσεις, όπως βήτα-καροτένιο και λυκοπένιο.
Οι λωτοί είναι εξαιρετικά ξινοί μέχρι να ωριμάσουν και αποκτήσουν γλυκή και πικάντικη γεύση. Τα Hachiyas και Fuyus είναι οι δύο ποικιλίες που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ και οι λωτοί Hachiya έχουν σχήμα βελανιδιού, ενώ οι Fuyus έχουν σχήμα ντομάτας, και είναι πιο γλυκοί και νόστιμοι.
- Κράνμπερι
Τα Κράνμπερι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα του φθινοπώρου γιατί αυτή την εποχή ειναι πραγματικά φρέσκα καθώς μόνο τότε μπορούν να παραχθούν. Είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά και καλή πηγή βιταμίνης C, διαιτητικών ινών και μαγγανίου. Αν και πιθανώς τρώτε πιο συχνά αποξηραμένα κράνμπερι σε δημητριακά, τα ωμά κράνμπερι είναι πιο υγιεινά. Έχουν πολύ λιγότερη ζάχαρη και βιταμίνης Α, η οποία λέγεται ότι προάγει την καλή όραση, βοηθά την υγεία του δέρματος και μειώνει την κακή χοληστερόλη.
- Σταφύλλια
Τα σταφύλια είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ και βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και ρεσβερατρόλης, μιας αντιφλεγμονώδους ένωσης που βοηθά να διατηρείται το δέρμα πιο νεανικό. Αποτελούν και αυτά φρούτα του φθινοπώρου, αν και μπορούν να βρεθούν και τους πιο καλοκαιρινούς μήνες.
Μπορείτε να τα φάτε ωμά ή να τα βάλετε στην κατάψυξη για μια υγιεινή γλυκιά απόλαυση. Τα σταφύλια πρέπει να είναι παχιά και σφιχτά. Όσον αφορά το χρώμα, τα πράσινα σταφύλια πρέπει να έχουν κιτρινωπή απόχρωση (κεχριμπάρι) και τα κόκκινα σταφύλια πρέπει να έχουν μια λαμπερή απόχρωση του κόκκινου.