fbpx
Ποια συμπληρώματα χρειάζονται οι ηλικιωμένοι για υγεία και ανθεκτικότητα

Ποια συμπληρώματα χρειάζονται οι ηλικιωμένοι για υγεία και ανθεκτικότητα

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας περνά από διάφορες αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές μας ανάγκες και τη γενική μας υγεία.

Για τους ηλικιωμένους, συχνά συνιστώνται συγκεκριμένα διατροφικά συμπληρώματα για να βοηθήσουν στην κάλυψη διατροφικών ελλείψεων, να υποστηρίξουν τη λειτουργία του οργανισμού και να διατηρήσουν τη ζωτικότητα.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε κάποιο συμπλήρωμα, καθώς οι ατομικές ανάγκες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

Ακολουθούν κάποια βασικά συμπληρώματα που συνιστώνται συχνά για τους ηλικιωμένους.

1. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των οστών και της μυϊκής λειτουργίας, στοιχεία κρίσιμα όσο μεγαλώνουμε. Βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, που ενισχύει τα οστά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Η βιταμίνη D συντίθεται φυσικά στο δέρμα μέσω της έκθεσης στον ήλιο, αλλά οι ηλικιωμένοι περνούν συχνά λιγότερο χρόνο έξω, και η ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D μειώνεται με την ηλικία. Συνιστάται συνήθως συμπλήρωμα 600-800 IU ημερησίως, αν και ορισμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται υψηλότερες δόσεις.

2. Ασβέστιο

Το ασβέστιο λειτουργεί παράλληλα με τη βιταμίνη D για την υποστήριξη της υγείας των οστών. Οι ηλικιωμένοι, και ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Η απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό μειώνεται με την ηλικία, επομένως είναι σημαντικό να διατηρούνται επαρκή επίπεδα μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ηλικιωμένα άτομα είναι περίπου 1.200 mg.

3. Βιταμίνη B12

Η βιταμίνη B12 είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου, τη λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Με την ηλικία, το στομάχι παράγει λιγότερο οξύ, που είναι απαραίτητο για την απορρόφηση της βιταμίνης B12 από τα τρόφιμα. Η ανεπάρκεια της B12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, κόπωση, βλάβη των νεύρων και πνευματική παρακμή. Συνιστάται συμπλήρωμα 2.4 μικρογραμμαρίων την ημέρα.

4. Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στο ιχθυέλαιο, είναι ευεργετικά για την καρδιακή υγεία και μπορούν να υποστηρίξουν τη γνωστική λειτουργία και να μειώσουν τις φλεγμονές. Αυτά τα λιπαρά οξέα (EPA και DHA) έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση συμπτωμάτων αρθρίτιδας. Αν δεν καταναλώνετε συχνά ψάρι, ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου με περίπου 1.000 mg EPA και DHA είναι συνήθως επαρκές.

5. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε εκατοντάδες ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η λειτουργία των μυών και των νεύρων. Η απορρόφηση του μαγνησίου μπορεί να μειωθεί με την ηλικία, και ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδά του. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 310-420 mg.

6. Συμπληρώματα Φυτικών Ινών

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού, και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από δυσκοιλιότητα λόγω της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας και των αλλαγών στο πεπτικό σύστημα. Αν και οι φυτικές ίνες είναι καλύτερο να λαμβάνονται μέσω των τροφών, ένα συμπλήρωμα με ψύλλιο μπορεί να βοηθήσει αν η διατροφική πρόσληψη δεν είναι επαρκής.

7. Προβιοτικά

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και στη γενική ευεξία. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο. Τα συμπληρώματα προβιοτικών μπορεί να βελτιώσουν την πέψη, να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση και να βελτιώσουν τη διάθεση.

8. Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα: Βιταμίνη C και Βιταμίνη E

Ποια συμπληρώματα χρειάζονται οι ηλικιωμένοι για υγεία και ανθεκτικότητα

Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη E, βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να συμβάλλει στη γήρανση και στις χρόνιες παθήσεις. Η βιταμίνη C είναι επίσης σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του δέρματος, ενώ η βιταμίνη E υποστηρίζει την υγεία των ματιών.

9. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού, την επούλωση πληγών και τη διαίρεση των κυττάρων. Καθώς η ανοσολογική λειτουργία τείνει να εξασθενεί με την ηλικία, η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Για τους ηλικιωμένους, τα στοχευμένα συμπληρώματα μπορούν να υποστηρίξουν τη σωματική και πνευματική υγεία, να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής. Ωστόσο, καθώς οι ανάγκες σε συμπληρώματα ποικίλλουν, είναι απαραίτητο να γίνεται συμβουλή με επαγγελματία υγείας.

Με μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή και στα συμπληρώματα, οι ηλικιωμένοι μπορούν να εξασφαλίσουν ότι καλύπτονται οι διατροφικές τους ανάγκες και να βελτιώσουν τη ζωτικότητα και την ευεξία τους.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.