fbpx
Θείο ή θειάφι: Oι ιδιότητες και τα οφέλη στον οργανισμό

Θείο ή θειάφι: Oι ιδιότητες και τα οφέλη στον οργανισμό

Θείο ή θειάφι είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ζωής και το τρίτο σε αφθονία στοιχείο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου ως διώκτης των φιδιών και ως παρασιτοκτόνο.  Είναι ένα κίτρινο, αμέταλλο στοιχείο με πολύ έντονη οσμή, που συχνά παραπέμπει σε κλούβιο αυγό. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και με αυτό παράγονται θειούχα λιπασμάτα, μαύρη πυρίτιδα, σπίρτα, εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, ελαστικά και άλλα προϊόντα. Είναι συχνό συστατικό σε καλλυντικά και σαπούνια που στοχεύουν στη θεραπεία δερματολογικών προβλημάτων όπως ακμή, πιτυρίδα, ροδόχρους ακμή και σμηγματόρροια.

Το θείο στον οργανισμό μας 

Το θείο συγκαταλέγεται στα απαραίτητα στοιχεία των κυττάρων, καθώς αποτελεί μέρος της σύνθεσης των αμινοξέων, των βιταμινών και των ορμονών. Πιο ειδικά, είναι απαραίτητο για τη σύνθεση βασικότατων αμινοξέων, όπως της κυστεΐνης, της ταυρίνης και της μεθειονίνης, με ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και για τη σύνθεση των βιταμινών βιοτίνη (Β7) και θειαμίνη (Β1).

Παίρνει μέρος στη μεταβολική διαδικασία και διατηρεί σταθερή την οξυγόνωση!

Ακόμη βοηθά στη διατήρηση υγιών αρθρώσεων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στη διάσπαση και απορρόφηση των λιπών, είναι απαραίτητο συστατικό της χολής και ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος. Πέρα από τις βασικές διαδικασίες, στις οποίες το θείο παίζει καθοριστικό ρόλο, είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας του δέρματος και της τρίχας.

Χρησιμοποιήθηκε για εκατοντάδες χρόνια λόγω των αντιμικροβιακών και αντιμυκητιασικών του ιδιοτήτων. Όσον αφορά τη φροντίδα των μαλλιών το θείο χρησιμοποιήθηκε ως γιατρικό για τη λιπαρότητα των μαλλιών αλλά και για τη πιτυρίδα του τριχωτού.

Τα συμπτώματα από την έλλειψη θείου περιλαμβάνουν θαμπά και άρρωστα στην όψη μαλλιά, εύθρυπτα νύχια και δερματολογικά προβλήματα.

Πιο αναλυτικά, το θείο: 
  • Συμμετέχει στη παραγωγή και ανάπτυξη των τριχών
  • Αποτρέπει το σπάσιμο της τρίχας και των νυχιών
  • Αποτρέπει την απώλεια μαλλιών
  • Διατηρεί την ισορροπία του pH του τριχωτού της κεφαλής.
  • Προστατεύει τα κύτταρα από τοξίνες και ελεύθερες ρίζες.
  • Ενδυναμώνει τους σμηγματογόνους αδένες και μας απαλλάσσει από τη πιτυρίδα.
  • Θεωρείται πανίσχυρο αντιαλλεργικό στοιχείο
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Επανορθώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα
Αντικαρκινική δράση

Επειδή το θείο ανευρίσκεται σε τροφές με ισχυρή αντικαρκινική δράση, εικάζεται πως έχει και αυτό με τη σειρά του αντικαρκινικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, ενώσεις θείου που βρίσκονται στο σκόρδο (diallyl disulphide, diallyl trisulphide και S-allyl cysteine) σταματούν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και ενισχύουν την απάντηση του ανοσοποιητικού, ενώ το θειικό πρωτεολυτικό ένζυμο βρωμελαΐνη, που απαντάται στον ανανά, έδειξε αντικαρκινική δράση σε πειραματόζωα και τώρα μελετάται η δράση της και σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ανακοινώθηκαν το 1999 στο επιστημονικό περιοδικό “Nutrition Science News”.

Πηγές θείου στα τρόφιμα

Φάτε άφθονο λάχανο, μπρόκολο, σκόρδο, κρεμμύδι, σπαράγγια, κουνουπίδι, σπανάκι, φασόλια, κάστανα και πρωτεϊνούχες τροφές, όπως μοσχάρι, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια και θαλασσινά.

Διαβάστε περισσότερα

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.