Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, από το 2013 έχει αναγνωρίσει την κινόα ως ένα τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία και εντυπωσιακή βιοποικιλότητα. Απολαύστε τις συνταγές διαίτης εύκολα και γρήγορα.
Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κινόα διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, αφού αποτελείται από φλαβονοειδή, κερκετίνη και καμπεφερόλη. Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου και άλλων παθήσεων. Η κερκετίνη εμποδίζει την οξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών, ενώ η καμπεφερόλη έχει συσχετιστεί με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και του παγκρέατος.
Η κινόα και οι διατροφικές της αξίες
Το θρεπτικό της προφίλ είναι αξιοσημείωτο. Για κάθε 100 γραμμάρια κινόα, υπάρχουν 16γρ. πρωτεΐνη, καθιστώντας την άξια της προσοχής που λαμβάνει. Η κινόα είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη, οπότε είναι ότι πρέπει για το πεπτικό σύστημα. Παράλληλα, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και ελέγχει τη χοληστερόλη.
Κινόα – Συνταγές διαίτης
Η κινόα είναι το πιο κοινό σιτάρι στη Ν. Αμερική. Είναι μια πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Τα καλά νέα είναι πως οι συνταγές με κινόα είναι αρκετές και πρέπει να τις γνωρίζετε.
-
Ψαρονέφρι με κινόα
Κόψτε το ψαρονέφρι σε λεπτές φέτες και αλατοπιπερώστε τες. Αλευρώστε το ψαρονέφρι και στην συνέχεια πανάρετέ το με διάφορα μπαχαρικά. Σοτάρετε το με σκόρδο και ψιλοκκομένο κρεμμυδάκι και από τις δύο πλευρές και έπειτα σβήστε το με ημίγλυκο κρασί και βαλσάμικο. Αφήστε το κρέας να μαγευρετεί για 8 λεπτά. Το πιάτο θα συνοδεύεται με κινόα αρωματισμένο με άνηθο. Για το λόγο αυτό σε ένα άλλο κατσαρολάκι με νερό ρίξτε μπόλικο αλάτι και τη κινόα. Η θερμοκρασία του βρασμού πρέπει να είναι μέτρια. Αφήστε τη να βράζει για περίπου 20 λεπτά. Ύστερα, αφού τη στραγγίξετε προσθέστε ελαιόλαδο, αρωματικά και πιπέρι. Σερβίρετε το ψαρονέφρι ζεστό σε πιάτα γαρνίροντας με την κινόα.
Υλικά
-
3 κομμάτια ψαρονέφρι 250γρ. το καθένα
-
1 κρεμμύδι ξερό
-
2 σκελίδες σκόρδο
-
1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
-
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
-
2 κουτ. σούπας αλεύρι
-
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-
1 φλιτζάνι κρασί ημίγλυκο
-
3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
Σνίτσελ με κινόα
Γεμίστε ένα πιάτο με αλεύρι. Σε ένα άλλο χτυπήστε τα αυγά. Σε ένα τρίτο βαθύτερο πιάτο ανακατέψτε την κινόα, την οποία θα την έχετε σουρώσει καλά με αλάτι, σκόρδο, λεμόνι και ρίγανη. Στην συνέχεια περάστε τα σνίτσελ πάνω από το αλεύρι, μετά πάνω από τα αυγά και τέλος πάνω από το μίγμα της κινόα. Τηγανίστε τα παναρισμένα σνίτσελ σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν.
Υλικά
Ανάψτε το φούρνο στο grill σε υψηλή θερμοκρασία. Βάλτε όλους τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς σε ένα ταψάκι και ψήστε τους για περίπου 5 λεπτά. Θα πρέπει να ψηθούν καλά και από τις δυο πλευρές. Στην συνέχεια γεμίστε ένα μπολ με νερό και ρίξτε μέσα την κινόα. Αφήστε την μέσα για μερικά λεπτά. Για να φύγει η πικρή της γεύση θα πρέπει να την ξεπλύνετε πολύ καλά. Έπειτα, ρίξτε την κινόα σε μια κατσαρόλα προσθέτωντας 1l. νερό και βράστε την για 15 λεπτά. Σουρώστε την καλά αφήνοντάς τη να στεγνώσει. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ανακατέυοντας μέχρι να μαλακώσει. Ρίξτε τη κινόα σε μια σαλατιέρα και προσθέστε κρεμμύδια και τους ψημένους σπόρους. Περιχύστε στη σαλάτα βινεγκρέτ, πασπαλίστε με δυόσμο και ανακατέψτε τη καλά.
Υλικά
-
200γρ. κινόα
-
60γρ. αμύγδαλα
-
40γρ. ηλιόσπορους
-
40γρ. λιναρόσπορους
-
40γρ. κολοκυθόσπορους
-
2 κρεμμύδια
-
παρθένο ελαιόλαδο
-
φύλλα δυόσμου