fbpx
Κάρδαμο: Το αρωματικό μπαχαρικό που προστατεύει τη στοματική υγεία

Κάρδαμο: Το αρωματικό μπαχαρικό που προστατεύει τη στοματική υγεία

Ένα από τα παλαιότερα γνωστά μπαχαρικά είναι το κάρδαμο. Είναι ιθαγενές φυτό της Αιγύπτου και της Ν. Ασίας.

Το κάρδαμο προέρχεται από τους σπόρους διαφορετικών φυτών που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το τζίντζερ.  Αποτελεί ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής, αφού περιέχει φυτοχημικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Οι σπόροι του είναι πράσινοι ή μαύροι, ενώ η γεύση τους ελαφρώς πικάντικη και όξινη, διατηρώντας ταυτόχρονα μια γλυκύτητα. Το μαύρο κάρδαμο έχει πιο έντονο άρωμα και γεύση, οπότε και πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρότερη ποσότητα. Το πράσινο κάρδαμο είναι πιο γλυκό, φρουτώδες γι’αυτό και πιο διαδεδομένο ως προς τη χρήση του. Σαν μπαχαρικό είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια, άμυλα και κολλώδεις ουσίες, γι’αυτό κι έχει αποσυμφορητικές, αντιβακτηριακές, διουρητικές κι αφροδισιακές ιδιότητες.

Το διάσημο, για τα οφέλη του, μπαχαρικό, έχει αποτελέσει πολλές φορές την αφορμή για να διεξαχθούν αρκετές έρευνες , αφού περιλαμβάνει οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με ένα κεφάλαιο του βιβλίου «Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention», αυτό το μπαχαρικό έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, και αντιμικροβιακές ιδιότητες οι οποίες εξηγούν τη θετική του επίδραση στην υγεία.

  • Αντιμικροβιακές ικανότητες 

Το έλαιο από τον καρπό του καρδάμου μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια και τους μύκητες. Ειδικότερα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει δείξει πως το αιθέριο έλαιο του κάρδαμου είναι αποτελεσματικά ικανό να σκοτώσει πολλά είδη βακτηρίων, καταστρέφοντας την κυτταρική τους μεμβράνη.

Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η πρόσληψή του μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες CRP, IL-6, TNF-α, και MDA και να αυξήσει την αντιοξειδωτική κατάσταση κατά 90%.

κάρδαμο οφέλη στα δόντια

Κάραμο και στοματική υγεία 

Το κάρδαμο βοηθά στην εξισορρόπηση του pH στο στόμα.

Ένα φυσικό καθαριστικό των δοντιών

Αιώνες τώρα, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να προσφέρουν νότες φρεσκάδας στην αναπνοή τους αλλά και για να αντιμετωπίσουν τα βακτήρια του στόματος, μια κοινή αιτία κακής αναπνοής, τερηδόνας και ουλίτιδας. Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι μασούσαν λοβούς κάρδαμου ως θεραπεία για τις οδοντικές ασθένειες.

Είναι επίσης αποτελεσματικό για την επούλωση πληγών στο στόμα, τον φάρυγγα και τα ούλα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής και εμποδίζει τη φθορά των δοντιών. Για ευχάριστη αναπνοή, μασήστε λίγους σπόρους μετά το γεύμα. Η σινεόλη, ένα σημαντικό συστατικό του ελαίου του κάρδαμου, περιέχει ένα αντισηπτικό που σκοτώνει τα βακτήρια που δημιουργούν κακή αναπνοή και φθορές στα δόντια και τη στοματική κοιλότητα.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του το καθιστούν ιδανικό στη διάσπαση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα.

Κάρδαμο και παρενέργειες 

Η καθημερινή κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικά προβλήματα ή ερεθισμό του στομάχου.

Επιπλέον, απαγορεύεται ρητά η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή κατά τον μητρικό θηλασμό.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.