Κόψιμο τσιγάρου – Τι παρενέργειες προκαλεί;

Κόψιμο τσιγάρου

Τι παρενέργειες έχει το κόψιμο του τσιγάρου, πότε εμφανίζονται και τι είναι το στερητικό σύνδρομο 

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις, καθώς πρόκειται για μια εθιστική συνήθεια. Πολλές φορές, μάλιστα, απαιτούνται αρκετές προσπάθειες έως ότου το κόψουμε τελείως. Η δυσκολία έγκειται κυρίως στον φόβο των στερητικών συμπτωμάτων που θα προκληθούν στον οργανισμό μας από τη στιγμή που θα το κόψουμε.

Τι είναι το στερητικό σύνδρομο

Το στερητικό σύνδρομο προκαλείται από μια σειρά σωματικών και ψυχικών αντιδράσεων, οι οποίες εμφανίζονται όταν ένα άτομο είναι εθισμένο σε μια ουσία και σταματά να την καταναλώνει ‒ συνήθως αυτό συμβαίνει και με τα ναρκωτικά.

Κόψιμο τσιγάρου

Τι παρενέργειες ενδέχεται να έχει η διακοπή του καπνίσματος

Το κόψιμο του τσιγάρου προκαλεί σωρεία στερητικών, όπως:

  • Έντονη επιθυμία για κάπνισμα

Ύστερα από το τελευταίο τσιγάρο ο εγκέφαλός μας θα αναζητήσει την επόμενη δόση νικοτίνης. Η επιθυμία θα είναι αρκετά έντονη τις πρώτες μέρες, αλλά στην πορεία όλο και  θα μειώνεται.

  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Μία ακόμη παρενέργεια ενδέχεται να είναι η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια. Αυτό συμβαίνει καθώς ο οργανισμός μας επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα. Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και άφθονο νερό.

  • Διαταραχή της διάθεσης

Η διαταραχή της διάθεσης επίσης αποτελεί σύμπτωμα της στέρησης νικοτίνης, που στη συνέχεια θα υποχωρήσει. Ενημερώστε την οικογένειά σας ή τα κοντινά σας πρόσωπα για την προσπάθειά σας να κόψετε το τσιγάρο και ζητήστε τη στήριξή τους.

  • Αϋπνία

Είναι πιθανό λόγω της αποβολής της νικοτίνης από τον οργανισμό να προκύψουν διαταραχές στον ύπνο σας, οι οποίες όμως δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από 2-3 εβδομάδες. Μειώστε τον καφέ και το τσάι και προσπαθήστε να εισπνέετε περισσότερο αέρα και να ασκείστε.

  • Αύξηση όρεξης/βάρους

Σύμφωνα με έρευνες, όταν διακόπτεται το κάπνισμα, είναι πιθανό σε ορισμένους ανθρώπους να αυξάνεται η όρεξη. Συγκεκριμένα, όσοι διακόπτουν το κάπνισμα έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η νικοτίνη, το πιο ενεργό συστατικό του καπνού, προκαλεί καταστολή της όρεξης, καθώς έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την παραγωγή στον υποθάλαμο του νευροπεπτιδίου Υ (ΝPY), ενός ισχυρού διεγερτικού της όρεξης.

  • Διαταραχή των γνωστικών λειτουργιών

Τις πρώτες μέρες είναι πιθανό να ξεχνάτε πράγματα ή να μπερδεύετε γεγονότα.

  • Μελαγχολία

Η νικοτίνη είναι ένας πολύ καλός ρυθμιστής της διάθεσης και είναι πιθανό, μόλις κόψετε το τσιγάρο, να νιώσετε μελαγχολία.

  • Εκνευρισμός, άγχος

Η έλλειψη νικοτίνης μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, εκνευρισμό και άγχος. Σύμφωνα με έρευνες, το 50- 80% των καπνιστών που απέχουν από το κάπνισμα αναφέρουν τα συμπτώματα αυτά. Συνήθως, εμφανίζονται μέσα σε διάστημα 24 ωρών από τη διακοπή, είναι αρκετά έντονα τις πρώτες δύο εβδομάδες και εξαφανίζονται μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

  • Δυσκολία συγκέντρωσης

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιβραδύνει τη δραστηριότητα κάποιων εγκεφαλικών λειτουργιών. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 55-75% των καπνιστών που απέχουν από το κάπνισμα αναφέρουν δυσκολία συγκέντρωσης στο διάστημα της πρώτης εβδομάδας από τη διακοπή. Η δυσκολία συγκέντρωσης συνήθως ξεκινά μέσα στις πρώτες 24 ώρες από τη διακοπή, διατηρείται τις δύο πρώτες εβδομάδες και παύει να υφίσταται μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Πότε εμφανίζονται οι παρενέργειες

Συνήθως, το σύνδρομο στέρησης εμφανίζεται τις πρώτες 2 έως 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, παρόλο που φτάνει στο εντονότερο σημείο του τη δεύτερη ή τρίτη μέρα, και μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, αυτό είναι πάντα πολύ σχετικό, καθώς εξαρτάται από τον εθισμό και τον βαθμό εξάρτησης του καπνιστή. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι σχεδόν οι μισοί καπνιστές επιβεβαιώνουν ότι βίωσαν τουλάχιστον τέσσερα από τα συμπτώματα στέρησης από το κόψιμο του τσιγάρου.