Πάνω από 1 στα 5 παιδιά έχουν διατροφική διαταραχή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης.
Τρία στα 10 κορίτσια έχουν διατροφική διαταραχή, ενώ η ανορεξία, η βουλιμία και άλλες ακραίες συμπεριφορές διατροφής επηρεάζουν επίσης ένα στα έξι αγόρια, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα ευρήματα.
Συνολικά, περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά (22%) πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.
Οι συγγραφείς της μελέτης περιγράφουν τα ευρήματα ως «ανησυχητικά», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στρατηγικές πρόληψης.
Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα από 32 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 63.000 συμμετέχοντες ηλικίας επτά έως 18 ετών από 16 χώρες για να καταλήξουν σε αυτά τα αποτελέσματα.
«Ο εντοπισμός του μεγέθους της διατροφικής διαταραχής και η κατανομή της σε πληθυσμούς σε κίνδυνο είναι ζωτικής σημασίας για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων που στοχεύουν στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπισή τους», γράφει ο συγγραφέας Δρ Jose Francisco Lopez-Gil από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha στην Ισπανία, στο περιοδικό JAMA Pediatrics .
Κάποιοι κατηγορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση του «αδύνατου ιδανικού» — τροφοδοτώντας την αυξανόμενη σωματική δυσαρέσκεια μεταξύ των νέων που δεν είναι καν υπέρβαροι.
Το φαινόμενο μπορεί να «χτυπήσει» από τις πρώτες δεκαετίες της ζωής ενός ατόμου, προειδοποιεί η διεθνής ομάδα.
«Πράγματι, οι διατροφικές διαταραχές είναι από τα πιο απειλητικά για τη ζωή ψυχιατρικά προβλήματα», συνεχίζει ο Δρ Lopez-Gil.
«Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις πεθαίνουν 10 έως 20 χρόνια νεότεροι από τον γενικό πληθυσμό».
Διατροφική διαταραχή – Τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν από πολύ νωρίς

Αυτή η πρώτη μελέτη του είδους της βασίζεται σε ένα ερωτηματολόγιο που ονομάζεται SCOFF (Sick, Control, One, Fat, Food).
Συνολικά 14.856 από τα 63.181 παιδιά και εφήβους που συμμετείχαν εμφάνισαν σημάδια διατροφικής διαταραχής, με το ποσοστό να είναι σημαντικά υψηλότερο στα κορίτσια (30%) από τα αγόρια (17%).
Τα ποσοστά αυξάνονταν με την ηλικία και την αύξηση του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος).
«Αυτά τα ευρήματα μπορούν να ενημερώσουν τις προτεραιότητες παρέμβασης για τη διατροφική διαταραχή, ως μια παγκόσμια πρωτοβουλία υγείας για την πρόληψη πιθανών προβλημάτων υγείας μεταξύ των νέων, ιδιαίτερα σε κορίτσια και νέους με υψηλότερο ΔΜΣ», σημειώνουν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι περισσότερα από 1 στα 5 παιδιά και εφήβους παρουσίασαν διαταραχή στη διατροφή».
«Είναι αξιοσημείωτο ότι οι διατροφικές διαταραχές με τις διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές δεν είναι παρόμοιες», προσθέτει η ομάδα.
«Ωστόσο, η διαταραγμένη συμπεριφορά στη διατροφή στην παιδική/εφηβική ηλικία μπορεί να προβλέψει αποτελέσματα που σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές στην πρώιμη ενήλικη ζωή.
Για το λόγο αυτό, αυτό το υψηλό ποσοστό που βρέθηκε είναι ανησυχητικό και απαιτεί επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».
◊ Νευρική ορθορεξία: Διαβάστε τι είναι αυτή η διατροφική διαταραχή εδώ
Εκατομμύρια παιδιά εμφανίζουν σημάδια διαταραγμένης διατροφής

Το 2019, 14 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσίασαν διατροφικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν τριών εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων.
«Οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο ή βλάβη στην υγεία , σημαντική δυσφορία ή σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας», γράφει στην έκθεσή της η ομάδα της Δρ. Lopez-Gil.
Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στοχεύει στην ενίσχυση των συστημάτων πληροφοριών, των στοιχείων και της έρευνας.
«Με αυτή την έννοια, η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυσή μας συμβάλλει παρέχοντας επιδημιολογικά στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση της διαταραγμένης διατροφής που, εάν δεν εντοπιστεί και δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς συνέπειες για το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία», εξηγούν οι ερευνητές .
«Ομοίως, το υψηλό ποσοστό διαταραγμένης διατροφής που βρέθηκε σε αυτήν τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση ενισχύει τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου των διατροφικών διαταραχών στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων συμβουλεύουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο των νέων μέσω της διαχρονικής παρακολούθησης ύψους και βάρους και αναζήτησης συμπτωμάτων.