Η νευρική ανορεξία σε παιδιά είναι μια διατροφική διαταραχή με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχιατρικές ασθένειες, ιδιαίτερα συχνές στα παιδιά, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.
Οι επιπτώσεις μιας διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν υποσιτισμό, απώλεια ανάπτυξης, χαμηλό σωματικό βάρος και μακροπρόθεσμα ασθένειες της καρδιάς, του πεπτικού συστήματος και των οστών. Μια τέτοια διαταραχή είναι η νευρική ανορεξία των παιδιών.
Νευρική ανορεξία σε παιδιά
Τα παιδιά με νευρική ανορεξία είναι συνήθως λιποβαρή. Έχουν μια φοβία σχετικά με την αύξηση του σωματικού τους βάρους. Η κατάσταση αυτή παρατηρείται κυρίως στα κορίτσια και σχετίζεται με διάφορες διαταραχές του άγχους. Η νευρική ανορεξία διακρίνεται σε δύο τύπους: τη λαιμαργία ‒η οποία καταλήγει σε εμετό (βουλιμία)‒ και τον περιορισμό τροφής.
- Νευρική βουλιμία
Η νευρική βουλιμία είναι μία από τις διατροφικές διαταραχές και χαρακτηρίζεται από περιόδους υπερκατανάλωσης. Δεν έχει σημασία αν το παιδί έχει κανονικό ή υπερβολικό βάρος. Τα άτομα που υποφέρουν από βουλιμία νιώθουν συχνά αίσθημα ενοχής για τις συμπεριφορές τους. Η συγκεκριμένη διαταραχή συνήθως συσχετίζεται με ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, άγχος και θυμό.
Νευρική ανορεξία σε παιδιά: Αίτια και συμπτώματα
Οι διατροφικές διαταραχές είναι περίπλοκες και διαφορετικές από άλλες διαταραχές. Οι ακριβείς αιτίες είναι άγνωστες, αλλά ένας συνδυασμός των ακόλουθων παραγόντων μπορεί να ευθύνεται για την αιτιολογία τους.
- Βιολογικοί παράγοντες
- Ψυχολογικοί παράγοντες
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Η νευρική ανορεξία σχετίζεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Άρνηση για φαγητό
- Αραίωση των μαλλιών
- Απότομη απώλεια βάρους
- Αυξημένα αρνητικά συναισθήματα
- Επιβράδυνση σωματικής ανάπτυξης
- Ανησυχία για την εξωτερική εμφάνιση
- Μη σταθερός κύκλος εμμήνου ρύσεως
Νευρική ανορεξία σε παιδιά: Θεραπεία
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, ψυχοθεραπεία και διατροφική συμβουλευτική. Συχνά είναι δύσκολο για έναν ασθενή να αποδεχτεί ότι έχει νευρική ανορεξία και, κατά συνέπεια, δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει τη θεραπεία. Η αποδοχή της ύπαρξης της νόσου από τον ασθενή και η επακόλουθη συμμόρφωσή του με τη θεραπεία είναι η αρχή της επίλυσης του προβλήματος.
Η θεραπεία είναι συνήθως μακράς διάρκειας και μπορεί να υπάρχουν υποτροπές, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες. Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι σημαντική για τη θετική έκβαση του ασθενούς.
Πολύτιμος ο ρόλος των γονέων στην πρόληψη και τη θεραπεία
Όταν το παιδί αρνείται να φάει συχνά, ο γονέας θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό για να ελέγξει για ψυχολογικά προβλήματα. Τα παιδιά δεν πρέπει να αγνοούν τα γεύματά τους, γι’ αυτό και οι γονείς καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αγαπητοί γονείς:
- Επικοινωνήστε την ανησυχία και την αγάπη σας στο παιδί.
- Μάθετε στο παιδί σας να αγαπάει τον εαυτό του και το σώμα του.
- Ακούστε προσεκτικά, με υπομονή και ενσυναίσθηση το παιδί σας.
- Αποφεύγετε να είστε επικριτικοί ή τιμωροί στην άρνησή του για φαγητό.
- Συζητήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για οποιαδήποτε ανησυχία.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γίνει κοινωνικό και να σχετίζεται με άλλα παιδιά.
- Αναπτύξτε μια ειλικρινή, συμπονετική και υποστηρικτική συζήτηση μαζί του.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας σχετικά με τη συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες.
- Αναγνωρίστε ότι οι Διαταραχές στην Πρόσληψη Τροφής σχετίζονται άμεσα με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του.
- Δείξτε αγάπη και ενδιαφέρον για τα παιδιά σας, χωρίς υπερβολικό έλεγχο και χωρίς να γίνεστε υπερπροστατευτικοί.
Διαβάστε περισσότερα: