Εξετάζοντας προσεκτικά τις βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στα μούρα goji berries, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Οι φυτικές αυτές χρωστικές ουσίες που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή, είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD).
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς (που ονομάζεται ωχρά κηλίδα) και προκαλεί προοδευτική απώλεια της όρασης. Είναι η κύρια αιτία χαμηλής όρασης στις δυτικές χώρες, με σχεδόν 20 εκατομμύρια ανθρώπους να προσβάλλονται στην Ευρώπη το 2020. Οι τρέχουσες θεραπείες επιτρέπουν μόνο την επιβράδυνση της εξέλιξης της παθολογίας και μόνο για ορισμένες μορφές της νόσου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στρατηγικές πρόληψης είναι ζωτικής σημασίας και γιατί ορισμένες ομάδες ερευνητών ενδιαφέρονται στενά για τον αντίκτυπο της διατροφικής προσέγγισης για την πρόληψη ή τον περιορισμό της AMD και την προστασία του αμφιβληστροειδούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις συνιστούν την τακτική κατανάλωση μιας μικρής μερίδας αποξηραμένων μούρων goji .
Η μελέτη ισχυρίζεται ότι αυτή η καλή συνήθεια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης της AMD σε υγιείς μεσήλικες. Το goji berry ή Goya berry είναι ένα μικρό πορτοκαλοκόκκινο φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη και φυτομικροθρεπτικά συστατικά, που του έχει κερδίσει την αναγνώριση για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Είναι όμως δύο είδη που ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των καροτενοειδών, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Tακτική κατανάλωση goji berry για την απώλεια όρασης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 13 συμμετέχοντες μεταξύ 45 και 65 ετών που έτρωγαν 28 γραμμάρια (περίπου μια χούφτα) γκότζι μπέρι πέντε φορές την εβδομάδα για 90 ημέρες είχαν καλύτερη πυκνότητα προστατευτικών χρωστικών στα μάτια τους . Αντίθετα, 14 συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα εμπορικό συμπλήρωμα αφιερωμένο στην υγεία των ματιών κατά την ίδια περίοδο δεν παρουσίασαν αύξηση. Οι εν λόγω χρωστικές, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, παρέχουν προστασία στον αμφιβληστροειδή απορροφώντας το μπλε φως , το οποίο είναι γνωστό ότι βλάπτει τον αμφιβληστροειδή μακροπρόθεσμα και δρώντας ως αντιοξειδωτικό για την προστασία του αμφιβληστροειδούς από το οξειδωτικό στρες σε AMD.
Η συσχέτιση αυτών των δύο φυτικών χρωστικών ήταν ήδη γνωστή στην κινεζική ιατρική
«Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι σαν το αντηλιακό για τα μάτια σας », λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Καθ. Xiang Li. «Όσο υψηλότερη είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στον αμφιβληστροειδή, τόσο περισσότερη προστασία. Ακόμη και σε υγιή μάτια, αυτές οι οπτικές χρωστικές μπορούν να αυξηθούν με μια μικρή καθημερινή μερίδα goji berries. Επιπλέον, η μορφή της ζεαξανθίνης που βρίσκεται στα γκότζι μπέρι είναι εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη: απορροφάται εύκολα από το πεπτικό σύστημα, ώστε το σώμα να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. Αυτή η συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο φυτικών χρωστικών και του μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης μιας προηγμένης μορφής AMD ήταν ήδη γνωστή στην κινεζική ιατρική.
Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική καθώς καμία θεραπεία δεν έχει ακόμη επιδείξει αντίκτυπο στα πρώιμα στάδια της AMD . «Τα γκότζι μπέρι μπορεί να βελτιώσουν τη χρωστική της ωχράς κηλίδας σε υγιείς συμμετέχοντες πέρα από τη λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων διατροφής. Το επόμενο βήμα στην έρευνά μας θα είναι να εξετάσουμε τις επιδράσεις τους σε ασθενείς με AMD πρώιμου σταδίου », καταλήγει ο καθηγητής Xiang Li.
Σημειώστε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνονται οι ευεργετικές επιδράσεις της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης στον αμφιβληστροειδή, καθώς στο Τον Ιούνιο του 2021, οι ερευνητές του Inserm διαπίστωσαν ότι μια υψηλή συγκέντρωση στο πλάσμα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας προχωρημένης μορφής AMD κατά 37%.