fbpx
Πλαγιοκεφαλία: Η ελαφριά ασυμμετρία στο κεφάλι του μωρού

Πλαγιοκεφαλία: Η ελαφριά ασυμμετρία στο κεφάλι του μωρού

Αρκετά από τα νεογέννητα μικρά πλασματάκια μπορεί να παρουσιάσουν μια ελαφριά ασυμμετρία στο κεφάλι τους, η οποία ονομάζεται πλαγιοκεφαλία.

Πολλοί γονείς ανησυχούν με αυτή την εικόνα και θεωρούν πως κάτι σοβαρό συμβαίνει στο μωρό τους. Ωστόσο, πρόκειται για κάτι σύνηθες, το οποίο και θεραπεύεται εύκολα, ενώ δεν συνδέεται με κάποια αναπτυξιακή διαταραχή.

H επίπεδη πλευρά στο κρανίο του μωρού 

Η πλαγιοκεφαλία είναι η κατάσταση κατά την οποία μια πλευρά του κρανίου του μωρού είναι πιο επίπεδη, με αποτέλεσμα το κεφάλι του να μην έχει φυσιολογικό σχήμα. Συνήθως παρατηρείται από τη στιγμή της γέννησης μέχρι τους δύο πρώτους μήνες. Η ασυμμετρία του κρανίου αποτελεί και το μοναδικό σύμπτωμα της πλαγιοκεφαλίας, μιας και η κατάσταση αυτή δεν συνδέεται με πόνο ή νοητικές διαταραχές.

Πλαγιοκεφαλία και αίτια

Καθώς το κρανίο ενός μωρού είναι αρκετά εύπλαστο, η παραμόρφωσή του συνδέεται, σχεδόν πάντα, με εξωτερικές καταστάσεις. Αυτές επιδρούν στα διάφορα κρανιακά οστά και στρεβλώνουν τις φυσικές τους θέσεις.

  • Ραιβόκρανο
  • Πρόωρη γέννηση
  • Κρανιοσυνοστέωση
  • Ύπτια θέση στον ύπνο
  • Θέση μέσα στη μήτρα
  • Προγεννητικοί παράγοντες
  • Μεταγεννητικοί παράγοντες

Το 1992 η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία εξέδωσε οδηγία ότι τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται σε ύπτια θέση προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος του «Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου». Αυτό ήταν αποτέλεσμα πολυκεντρικών μελετών, οι οποίες έδειξαν ότι η θέση αυτή μειώνει την πιθανότητα του συνδρόμου κατά 40%. Πράγματι, έτσι μειώθηκε κατακόρυφα το ποσοστό θανάτων εξαιτίας αυτού, αλλά πολλαπλασιάστηκαν τα περιστατικά πλαγιοκεφαλίας.

Πλαγιοκεφαλία

Πλαγιοκεφαλία και θεραπεία

Η θεραπεία έχει άμεση σχέση με την αιτία. Αν η αιτία της πλαγιοκεφαλίας είναι το ραιβόκρανο, τότε η φυσιοθεραπεία θα εξαφανίσει σύντομα το πρόβλημα. Αν, πάλι, πρόκειται για κρανιοσυνοστέωση, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα αυτή η πάθηση. Ωστόσο, η πλαγιοκεφαλία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορισμένους απλούς τρόπους.

  1. Βεβαιωθείτε ότι όταν κρατάτε το μωρό αγκαλιά δεν είναι πάντα από την ίδια πλευρά.
  2. Τα μωρά συνήθως κοιμούνται από τη μία πλευρά. Μπορείτε να αλλάζετε τη θέση του βρέφους μέσα στην κούνια του.
  3. Βάλτε τα μωρά να παίζουν μπρούμυτα, καθώς ένας από τους βασικούς λόγους εμφάνισής της είναι ο ύπνος ανάσκελα.

Χειρουργική επέμβαση χρειάζεται μόνο στην περίπτωση της κρανιοσυνοστέωσης. Άλλες μορφές σοβαρής κρανιακής παραμόρφωσης είναι η βραχυκεφαλία, η σκαφοκεφαλία και η δολικοκεφαλία.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.