fbpx

Το lockdown δημιούργησε, μεταξύ άλλων, αναταράξεις και στις συνθήκες που γνώριζαν μέχρι πρότινος τα παιδιά. Τα μεγαλύτερα από αυτά αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ τα μικρότερα κοινωνικοποιούνται από την αρχή σε αυτές τις συνθήκες. Η πανδημία σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, όμως οι ενδεχόμενες αρνητικές εμπειρίες στις ψυχές των παιδιών θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός και Σύμβουλος
Εξαρτήσεων.
Ειδικευθείσα στη Συστημική Ψυχοθεραπεία

Για τα νέα δεδομένα που έφερε το lockdown στις συμπεριφορές που εκδηλώνουν τα παιδιά και τις συνέπειες που ενδέχεται να προκληθούν συζητήσαμε με την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Κίσσα.

Ο ρόλος των γονιών και των σημαντικών ανθρώπων γύρω τους παίζει τεράστια σημασία στην ψυχοσύνθεση των παιδιών. Ανάλογα με την ηλικία τους, οι γονείς πρέπει να ακολουθούν και την κατάλληλη συμπεριφορά.

Πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά την πανδημία

Τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα ψυχικά. Το πώς αντιλαμβάνονται τη συμπεριφορά των γονιών τους και με ποιον τρόπο την αφομοιώνουν εξαρτάται από την ηλικία τους. Η κ. Κίσσα αναφέρει:

  • Παιδιά έως 2 ετών μπορεί να αποστασιοποιούνται λόγω του άγχους που προκαλεί η πανδημία. Ενδέχεται να φωνάζουν ή να θέλουν μεγαλύτερη προσοχή. Η προσκόλληση στους γονείς ίσως να διογκωθεί, όπως και οι αγκαλιές και τα φιλιά.covid19 lockdown παιδιά γονείς πατέρας με το παιδί του
  • Παιδιά 3-6 ετών ενδέχεται λόγω του Covid-19 να εκδηλώσουν συμπεριφορές παλινδρόμησης. Ακόμη, μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές στον ύπνο, απώλεια όρεξης και γενικότερη απόσυρση κ.λπ.
  • Τα παιδιά 7-10 ετών παρουσιάζονται περισσότερο λυπημένα, θυμωμένα και φοβισμένα, λόγω της πανδημίας. Μπορεί να εμφανίσουν δυσκολία στη συγκέντρωση, επιθετικότητα αλλά και απόσυρση από δραστηριότητες και φίλους.
  • Τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία δυσκολεύονται αρκετά λόγω των περιορισμών της απαγόρευσης, καθώς βρίσκονται στην ηλικία της απελευθέρωσης. Ενδέχεται να συγκρουστούν με τους γονείς τους, όμως υπάρχουν και έφηβοι που φοβούνται λόγω της κατάστασης και εμφανίζουν τάσεις προσκόλλησης στους υπολογιστές.

Πώς συμπεριφέρονται τα παιδιά στις νέες συνθήκες

Η Ελένη Κίσσα τονίζει ότι δίνονται οδηγίες στο σχολείο ώστε να αποφεύγονται οι επαφές. Στο σπίτι όμως το παιδί πρέπει να συμπεριφέρεται κανονικά, ακόμη και στους παππούδες. «Αν υπάρχει φόβος για την υγεία τους, είναι καλύτερο να μη βλέπει καθόλου τους παππούδες, παρά να μην μπορεί να τους ακουμπήσει», τονίζει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Παίρνει λάθος μηνύματα που θα το μπερδέψουν».

«Πρέπει να υπάρχει προσοχή στην υγιεινή, όμως το παιδί δεν μπορεί να στερείται την επαφή. Στα δημοτικά δεν μπορεί να κρατηθεί αυτή η απόσταση. Τα παιδιά ζητούν την επαφή και την έχουν ανάγκη. Τα μικρότερα από αυτά δεν έχουν αναπτύξει τη λεκτική επαφή και εξωτερικεύονται μέσω της αγκαλιάς και του αγγίγματος. Στα μεγαλύτερα παιδιά οι περιορισμοί μπορεί να εφαρμοστούν καλύτερα, φυσικά όμως συνοδεύονται από δυσφορία», καταλήγει η ψυχολόγος.

Γονική συμπεριφορά

Τα πιο μικρά παιδιά εκφράζουν μέσα από το παιχνίδι τον ψυχισμό τους. Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και ηρεμία. Με αυτόν τον τρόπο αισθάνεται την ενότητα της οικογένειάς του. «Οι γονείς πρέπει να παίζουν με τα παιδιά τους τακτικά, ειδικά στην περίοδο του lockdown. Το παιδί πρέπει να εκτονώνεται», αναφέρει η κ. Κίσσα.

Ένα παιδί λίγο μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να ρωτήσει τι είναι ο Covid-19. Η μητέρα του μπορεί να του απαντήσει, ρωτώντας το τι νομίζει ότι είναι. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαπιστώσει τυχόν παρανοήσεις επί του θέματος. Τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία έχουν ανάγκη οι γονείς τους να είναι διαθέσιμοι. Χρειάζονται τη συζήτηση αλλά και τη σύγκρουση, λόγω της ηλικίας τους, ενώ οι γονείς τους πρέπει να κατανοούν τη  συμπεριφορά τους.lockdown οικογένεια ασκείται στο σπίτι

Έρευνες για τις συνέπειες του Covid-19 στα παιδιά

Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μάρτιος – Μάιος), στην οποία συμμετείχαν 1.232 γονείς παιδιών έως 18 ετών, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, τη συμπεριφορά και τον ψυχισμό των παιδιών. Το 35% των γονιών ανέφερε ότι η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους αφορούσαν την κοινωνική απομόνωση των παιδιών, την αυξημένη χρήση των υπολογιστών, την ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας. Η μελέτη αναδεικνύει ότι τα παιδιά αποτελούν μια ευαίσθητη ομάδα και ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στον ψυχισμό τους λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Πρόσφατη έρευνα σε Ιταλία και Ισπανία, με τη συμμετοχή γονιών παιδιών ηλικίας 3-18 ετών, αναφέρει ότι το 85,7% των παιδιών κατά τη διάρκεια του lockdown είχαν συχνά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, ανησυχία, νευρικότητα, δυσφορία.

Στοιχεία από: journals.lww.com