fbpx
Οι πιθανές επιπτώσεις του Covid-19 στην ψυχική υγεία

Οι πιθανές επιπτώσεις του Covid-19 στην ψυχική υγεία

Οι ψυχολόγοι έχουν αρχίσει να συζητούν για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid-19 στην ψυχική υγεία. Οι υπάρχουσες γνώσεις από προηγούμενες πανδημίες και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι ανησυχητικές. Η φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική, και δη στη διάρκεια της πανδημίας.

«Ιστορικά, γνωρίζουμε ότι οι πανδημίες και άλλες κρίσεις της δημόσιας υγείας, όπως οι φυσικές καταστροφές, τραυματίζουν μόνιμα τους ανθρώπους», δηλώνει ο δρ Itai Danovitch, πρόεδρος του τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. Οι επιπτώσεις των τραυματικών εμπειριών έχουν συσχετιστεί με αυξημένα ποσοστά χρήσης ουσιών, μετατραυματικό στρες και κατάθλιψη.

Οι διεθνείς κρίσεις επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική υγεία

Η παγκόσμια επιδημία του SARS το 2003 συσχετίστηκε με κατά 30% αύξηση των αυτοκτονιών σε άτομα άνω των 65 ετών. Μέτρα όπως η καραντίνα, που στοχεύουν στον περιορισμό της διασποράς, ενδέχεται να έχουν συνεπώς αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία. Η ανεργία και οι αδιάκοποι αγώνες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης έρχονται να προστεθούν στους παράγοντες που μπορεί να τραυματίσουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Εάν λοιπόν η Ιστορία λειτουργήσει ως προγνωστικό μέσο, θα πρέπει να λυθούν πολλά, και ας έχουμε ξεπεράσει την παγκόσμια πανδημία επιτυχώς.

Ο Steven Taylor, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο British Columbia, υποστηρίζει ότι «η ζωή μιας ατυχούς μειονότητας ανθρώπων, ίσως 10 έως 15%, δεν θα επιστρέψει στο φυσιολογικό», λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στην ψυχική τους ευημερία. Προσθέτει ότι ειδικά τα άτομα με προδιάθεση ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής θα επιδεινωθούν αρκετά.

Άγχος: Ο μεγάλος κίνδυνος μετά την πανδημία

Παράλληλα με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η αγχώδης διαταραχή στο σύνολό της είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό ζήτημα της ψυχικής υγείας. Ο Yuko Nippoda, ψυχοθεραπευτής και εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ψυχοθεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζει της ανησυχίες του επί του θέματος. Υποστηρίζει ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από το άγχος στη σύγχρονη κοινωνία μας, αλλά εξαιτίας του Covid-19 είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό και θα αρχίσουν να το βιώνουν ακόμη πιο έντονα». «Ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας, μερικοί άνθρωποι μπορεί να συνεχίσουν να είναι υπερβολικά ανήσυχοι, υπό τον φόβο μιας νέας απειλής», τονίζει ο ίδιος.

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν άγχος σε τέτοια ένταση, ενδέχεται να «αποκολληθούν» από τον έξω κόσμο. Ο αποκλεισμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την επανακοινωνικοποίησή τους. Εν τω μεταξύ, το άγχος που προκαλείται από τον Covid-19 είναι πιθανό να φέρει μνήμες από οδυνηρές εμπειρίες ζωής. «Μπορεί να προκαλέσει τη μνήμη του τραύματος συνειδητά και ασυνείδητα», εξηγεί ο Yuko Nippoda.

Πρόσθετο βάρος στις οικογένειες με παιδιά

Μαζί με άλλες προκλήσεις, οι οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν το πρόσθετο βάρος να προσαρμοστούν στην ηλεκτρονική ή υβριδική μάθηση, σύμφωνα με τη Suzanne Silverstein, ιδρυτική διευθύντρια του προγράμματος Share and Care στο Cedars-Sinai. Η ίδια ανησυχεί ιδιαίτερα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις οικογένειες που είναι γενικότερα ασταθείς ή/και για τα παιδιά με ήδη υπάρχοντα συμπεριφορικά προβλήματα. «Όλοι αγωνίζονται αυτή τη στιγμή, αλλά για αυτές τις οικογένειες η απώλεια της δομής και της ρουτίνας τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτική», αναφέρει η Suzanne Silverstein. Οι οικογένειες πρέπει να δημιουργήσουν ένα καθημερινό πρόγραμμα για να διατηρήσουν μια φυσιολογική καθημερινότητα στα παιδιά. Ακόμη, πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να διασκεδάζουν μαζί στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα νιώσουν ασφάλεια και οι δομές της οικογένειας θα ενισχυθούν.

Τρόποι αντιμετώπισης του άγχους

Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί μια συνεπής ρουτίνα, σύμφωνα με τον Itai Danovitch. «Βεβαιωθείτε ότι ασκείστε, κοιμάστε και τρώτε καλά», δηλώνει. Και συμπληρώνει: «Βεβαιωθείτε ότι δεν ξοδεύετε πολύ χρόνο στις οθόνες. Δεν πρέπει να υπερφορτώνεστε με πληροφορίες για τις οποίες δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα». Η σημασία του να υπάρχει σκοπός στη ζωή είναι τεράστια, καθώς επιτρέπει στους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πολλές αντιξοότητες.

Μια θετική πτυχή της πανδημίας είναι ότι δίνει την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να επιβραδύνουν λίγο τις ταχύτητες της ζωής και να περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους. «Η άλλη πλευρά αυτού του νομίσματος είναι ότι οι πολύ δύσκολες εμπειρίες μπορούν να δυναμώσουν τους ανθρώπους», τονίζει ο Danovitch. Και καταλήγει: «Οι άνθρωποι αναπτύσσουν ανθεκτικότητα. Μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν κάθε είδους πρόβλημα και να ανακαλύπτουν δυνάμεις μέσα τους που δεν γνώριζαν ότι είχαν».

Εάν διαπιστώσετε ότι υποφέρετε από επίμονο άγχος ή αισθάνεστε τόσο άσχημα, που δεν μπορείτε να λειτουργήσετε, ζητήστε βοήθεια. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.