Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τεράστια σωματική και ψυχική εξάντληση εμποδίζοντας μας από μια φυσιολογική ζωή.

Οι πάσχοντες από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν αισθάνονται ανακούφιση μετά από ανάπαυση, αντίθετα η κόπωση τους συνεχίζει να επιδεινώνεται. Σιγά-σιγά, αυτά τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης μπορεί να γίνουν εξουθενωτικά, εμποδίζοντας τον ασθενή από μια φυσιολογική ζωή.

Για τους περισσότερους ιατρούς, ευτυχώς πλέον το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχει πλέον αναγνωριστεί και υπάρχουν ερευνητικά προγράμματα για την καλύτερη κατανόηση των αιτιών της νόσου, για να βελτιωθεί η διάγνωση, η ανακούφιση από τα συμπτώματα, και να βρει δυνατότητες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα του

Η έναρξη της κόπωσης είναι συνήθως απότομη και συχνά ακολουθεί μια γριπώδης συνδρομή (“κρύωμα” ή “γρίπη”) ή έντονο στρες.Ως αποτέλεσμα, η εξάντληση τους αναγκάσει να γίνουν λιγότερο ενεργοί.

Ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει, επίσης, πονοκεφάλους διαφορεςτικούς από τους συνηθισμένους ή είναι πολύ πιο έντονοι από ότι κανονικά. Η συγκέντρωση και η μνήμη μπορεί να είναι αισθητά μειωμένες. Οι ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να αισθάνονται αδιαθεσία μετά από οποιαδήποτε φυσική ή διανοητική άσκηση. Σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις (αρθραλγίες), μυϊκός πόνος (μυαλγίες), πόνο στο λαιμό, και τους λεμφαδένες.O ύπνος τους γίνεται ανήσυχος.

Αιτίες του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης

Συντελλούν τόσο σωματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Οι σωματικοί παράγοντες περιλαμβάνουν δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, η οποία επιτρέπει στο σώμα να φιλοξενεί χρόνιες ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Οι ορμόνες είναι στενά συνδεδεμένες με τη διάθεση και τα επίπεδα φυσικής ενέργειας.

Το οξειδωτικό στρες είναι μια πιθανή αιτία.Πρόκειται για μια χημική ανισορροπία που προκαλείται όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να αποτοξινώσει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA,στις πρωτεΐνες, και τα λιπίδια, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία όλων των κυττάρων μας.

Αντιμετώπιση

Πρώτο βήμα υποχρεωτικά είναι οι απαραίτητες γενικές εξετάσεις οι οποίες δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα στο γιατρό μας και σ’έμας για την τωρινή μας κατάσταση.

Με την βοήθεια του ιατρού θα προετοιμαστεί ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής που θα βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων και την ανάπτυξη περαιτέρω επιπλοκών. Για την ετοιμασία του προγράμματος διατροφής θα χρειαστεί Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας και έλεγχος βιταμινών και ιχνοστοιχείων που γίνονται στο ιατρείο.

Θα αξιολογηθεί η σημασία συμπληρωμάτων διατροφής, όπως η καρνιτίνη, τα ιχθυέλαια, το έλαιο νυχτολούλουδου και άλλα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να είναι αναγκαία.

Στα φυτικά συμπληρώματα διατροφής συχνά πρέπει να προσθέτουμε και βότανα που βοηθάνε στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, όπως το ginseng και η γλυκόρυζα. Τέλος, σημαντική θέση στην θεραπεία έχει και ο βελονισμός που βοηθάει σημαντικά. Η ολιστική και ολοκληρωμένη θεραπεία μπορεί να συντελέσει να ανακτήσετε την ζωή σας.