fbpx
σύνδρομο αποθησαύρισης σεντούκι με κοσμήματα

Σύνδρομο αποθησαύρισης: Όταν δεν μπορείς να πετάξεις τίποτα

Το σύνδρομο αποθησαύρισης χαρακτηρίζεται από την επίμονη δυσκολία αποχώρησης ενός αντικειμένου από ένα άτομο λόγω της ανάγκης του να το «σώσει». Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν αγωνία όταν σκέφτονται να απαλλαγούν από αντικείμενα, ανεξάρτητα από την πραγματική τους αξία.

Η αποθησαύριση συχνά δημιουργεί τόσο περιορισμένες συνθήκες διαβίωσης, που τα σπίτια μπορεί να γεμίζουν ασφυκτικά και να υπάρχουν μόνο στενά μονοπάτια γεμάτα με σωρούς ακαταστασίας. Οι πάγκοι, οι νεροχύτες, οι σόμπες, τα γραφεία, οι σκάλες και σχεδόν όλες οι άλλες επιφάνειες συνήθως γεμίζουν με πράγματα. Και όταν δεν υπάρχει πλέον χώρος στο σπίτι, η ακαταστασία μπορεί να εξαπλωθεί στο γκαράζ, στα οχήματα, στην αυλή και σε άλλα μέρη. Το σύνδρομο αποθησαύρισης κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή τους, ενώ σε άλλες επηρεάζει σοβαρά τη ζωή των πασχόντων σε καθημερινή βάση.

Τα άτομα με σύνδρομο αποθησαύρισης μπορεί να μη βλέπουν το πρόβλημα, καθιστώντας τη θεραπεία δύσκολη. Ωστόσο, η εντατική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα αυτά να κατανοήσουν πώς μπορούν να αλλάξουν οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές τους, ώστε να μπορούν να ζήσουν πιο ευχάριστη ζωή.

Σύνδρομο αποθησαύρισης: Συμπτώματα

Η απόκτηση και η αποθήκευση υπερβολικού αριθμού αντικειμένων, η σταδιακή ακαταστασία σε χώρους διαβίωσης και η δυσκολία αποχωρισμού πραγμάτων είναι συνήθως τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα που επιφέρει το σύνδρομο αποθησαύρισης, το οποίο εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια της εφηβείας έως τα πρώτα ενήλικα χρόνια. Τα προβλήματα της αποθησαύρισης αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και τείνουν να αποτελούν ιδιωτική συμπεριφορά.

Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Απόκτηση υπερβολικά πολλών αντικειμένων που δεν χρειάζονται ή για τα οποία δεν υπάρχει χώρος.
 • Επίμονη δυσκολία αποχωρισμού αντικειμένων, ανεξάρτητα από την πραγματική τους αξία.
 • Ανάγκη αποθήκευσης αντικειμένων.
 • Ακαταστασία σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται.
 • Αναποφασιστικότητα, τελειομανία, αναβλητικότητα και προβλήματα με τον σχεδιασμό και την οργάνωση.

Η υπερβολική απόκτηση και άρνηση απόρριψης αντικειμένων έχει ως αποτέλεσμα:

 • Μεγάλες στοίβες αντικειμένων, όπως εφημερίδες, ρούχα, χαρτιά, βιβλία ή συναισθηματικής φύσεως αντικείμενα.
 • Συσσώρευση τροφίμων ή σκουπιδιών σε ασυνήθιστα υπερβολικά επίπεδα.
 • Σημαντική δυσφορία των ατόμων που έρχονται επίσκεψη στο σπίτι.
 • Σύγκρουση με όσους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακαταστασία.

Τα άτομα με διαταραχή συσσώρευσης συνήθως αποθηκεύουν αντικείμενα επειδή:

 • Πιστεύουν ότι αυτά τα αντικείμενα είναι μοναδικά ή θα τα χρειαστούν κάποια στιγμή στο μέλλον.
 • Τα αντικείμενα έχουν σημαντική συναισθηματική σημασία ‒ χρησιμεύουν ως υπενθύμιση πιο ευτυχισμένων χρόνων ή αντιπροσωπεύουν αγαπημένους ανθρώπους ή κατοικίδια.
 • Αισθάνονται ασφαλέστεροι όταν τους περιβάλλουν πολλά πράγματα.
 • Δεν θέλουν να χάνουν και να αποχωρίζονται τίποτα.

Το σύνδρομο αποθησαύρισης διαφέρει από τη συλλογή. Τα άτομα που έχουν συλλογές, όπως γραμματόσημα ή μοντέλα αυτοκινήτων, αναζητούν σκόπιμα συγκεκριμένα αντικείμενα, τα κατηγοριοποιούν και εμφανίζουν προσεκτικά τις συλλογές τους. Αν και οι συλλογές μπορεί να είναι μεγάλες, συνήθως δεν είναι γεμάτες και δεν προκαλούν τα ίδια προβλήματα με την αποθησαύριση.

Σύνδρομο αποθησαύρισης: Αίτια

Δεν είναι σαφές από τι προκαλείται το σύνδρομο αποθησαύρισης. Η γενετική, η λειτουργία του εγκεφάλου και τα αγχωτικά γεγονότα της ζωής θεωρούνται πιθανές αιτίες.

 • Παράγοντες κινδύνου

Η συσσώρευση συνήθως ξεκινά περίπου στα 11 έως 15 έτη και τείνει να χειροτερεύει με την πάροδο των ετών. Η συσσώρευση είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους ενηλίκους απ’ ό,τι στους νεότερους.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Προσωπικότητα. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο αποθησαύρισης έχουν μια ιδιοσυγκρασία που περιλαμβάνει την αναποφασιστικότητα.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Υπάρχει μια ισχυρή σχέση στην κληρονομικότητα.
 • Αγχωτικά γεγονότα ζωής. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν διαταραχή συσσώρευσης έπειτα από ένα αγχωτικό συμβάν της ζωής τους, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο ή η απώλεια περιουσίας.

Άλλες ψυχικές διαταραχές

Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο αποθησαύρισης έχουν ταυτόχρονα και άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως:

Διαβάστε περισσότερα για:

 

 

Στοιχεία από: mayoclinic.org