Sexsomnia: Μια αλλόκοτη σεξουαλική διαταραχή του ύπνου

Sexsomnia: Μια αλλόκοτη σεξουαλική διαταραχή του ύπνου

Η διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο κάνει σεξ ενώ κοιμάται, χωρίς όμως να έχει καμία ανάμνηση την επόμενη ημέρα, ονομάζεται sexsomnia. Ποιοι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για τη διαταραχή; Ποια τα συμπτώματα και τι λύσεις δίνουν οι ειδικοί;

Κατά τη sexomnia, ο εγκέφαλος παγιδεύεται κατά τη μετάβαση από τον ξύπνο στον ύπνο.

Άνθρωπος που κοιμάται «βγαίνει» από το σώμα του

Mάλιστα, εκείνο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι το άτομο μοιάζει να είναι ξύπνιο και να έχει πλήρη επίγνωση του τι κάνει, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα εν γνώσει του.

Η sexsomnia λοιπόν‒ ή στα ελληνικά σεξυπνία‒ είναι μια διαταραχή όχι του ύπνου ακριβώς, αλλά ούτε και του σεξ αποκλειστικά, αλλά κάτι που τα ενώνει, αφού το άτομο που τη βιώνει την ώρα που κοιμάται και δεν έχει καμία συνείδηση προχωρά σε κάποιου είδους σεξουαλική δραστηριότητα, όπως η επαφή, το στοματικό ή ο αυνανισμός, χωρίς όμως ούτε να το σκέφτεται εκείνη τη στιγμή αλλά ούτε και να το θυμάται στη συνέχεια. Και όχι, δεν είναι όνειρο. Συμβαίνει!

Επιστημονική άποψη

Οι ειδικοί λένε ότι η σεξυπνία είναι διαφορετική από το να βλέπει κάποιος σεξουαλικά όνειρα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η sexomnia συμβαίνει στα στάδια NREM του ύπνου, που θεωρούνται και τα πιο βαθιά στάδια κατά τη διάρκεια του κύκλου του ύπνου, στα οποία δεν βλέπουμε όνειρα.

Το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο περιστατικό έγινε το 1986. Σύμφωνα με μελέτη του 2015 στην επιθεώρηση «NeuroQuantology», παγκοσμίως έχουν καταγραφεί συνολικά 94 τέτοια περιστατικά.

Sexomnia: Τί την προκαλεί;

Οι γιατροί δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το τι δημιουργεί αυτή τη διαταραχή, γνωρίζουν όμως ότι ξεκινά μετά την εφηβεία. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη ναρκωτικών ουσιών, η έλλειψη ύπνου και το έντονο στρες είναι πιθανές αιτίες.

Η sexomnia είναι μια σπάνια διαταραχή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν και άλλες διαταραχές ύπνου, όπως είναι η υπνοβασία ή το παραμιλητό. Ιατρικές παθήσεις που μπορεί να συνδέονται με τη διαταραχή είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η επιληψία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn.

Γυναίκα που κοιμάται τυλιγμένη στα σκεπάσματα τηςΣυμπτώματα

  • Βογκητά
  • Βαριές ανάσες
  • Ταχυπαλμία
  • Εφίδρωση
  • Οργασμός
  • Αυτοϊκανοποίηση
  • Απλανές βλέμμα
  • Κινήσεις της λεκάνης
  • Απουσία αναμνήσεων των σεξουαλικών πράξεων

Μια ενδιαφέρουσα αληθινή ιστορία

«Ένα βράδυ ένας άνδρας, αφού καληνύχτισε τη γυναίκα του, έσβησε τα φώτα και αποκοιμήθηκε, άρχισε να αυνανίζεται. Το επόμενο πρωί, όταν η σύζυγός του εμφανώς ενοχλημένη αποφάσισε να του διηγηθεί το περιστατικό και να ζητήσει εξηγήσεις, ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμνηση. Αυτό συνέβη μερικές φορές ακόμα, ώσπου το ζευγάρι αποφάσισε να ζητήσει ιατρική βοήθεια», περιγράφει ο νευρολόγος Michel Cramer Bornemann, MD, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Η γυναίκα είχε καταβληθεί από ενοχικό σύνδρομο, το οποίο την έκανε να αισθάνεται ότι δεν ικανοποιούσε σεξουαλικά και συναισθηματικά τον σύζυγό της. Βέβαια, ο ειδικός τής εξήγησε ότι το πρόβλημα του συζύγου της δεν εντοπιζόταν σε κάποιο πρόβλημα στη σχέση τους, αλλά σε μια διαταραχή του ύπνου που ονομάζεται σεξυπνία (sexsomnia).

Ο συγκεκριμένος άνδρας ξεκίνησε μια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται από ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν έντονο άγχος και αϋπνία.

Θεραπεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από sexsomnia ντρέπονται γι’ αυτό, με αποτέλεσμα να μη μιλούν για το πρόβλημά τους, κάτι που οπωσδήποτε δεν τους βοηθά να το λύσουν. Η σωστή αντιμετώπιση είναι να επισκεφθούν έναν ειδικό και να μιλούν για τη διαταραχή τους και στον εκάστοτε σύντροφό τους, ώστε αυτός να μη βρεθεί προ εκπλήξεως.

Αν αναγνωριστεί κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες ως αιτία της διαταραχής, π.χ. η κατάχρηση αλκοόλ, τότε η αποφυγή του μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Συνιστάται η διατήρηση ενός σωστού προγράμματος στον ύπνο, ώστε να μην απορρυθμίζεται το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Στην πλειονότητα των καταγεγραμμένων περιστατικών, η αποκατάσταση του προγράμματος του ύπνου έχει επιφέρει και τη λύση του προβλήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν ήπια ηρεμιστικά ή αντικαταθλιπτικά.

Πληροφορίες: medicinenet.com, medicalnewstoday.com

 

 

 

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.