fbpx
Μπορεί η ψυχεδελική θεραπεία να βοηθήσει στην κατάθλιψη;

Μπορεί η ψυχεδελική θεραπεία να βοηθήσει στην κατάθλιψη;

Η ψυχεδελική θεραπεία είναι ένας τύπος ψυχιατρικής πρακτικής που περιλαμβάνει την πόση ψυχεδελικής ουσίας ως μέρος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

Στην ψυχεδελική θεραπεία, η χρήση ψυχεδελικών φαρμάκων συνδυάζεται με τη διαδικασία ψυχοθεραπείας. Μια σειρά ψυχεδελικών φαρμάκων αλλάζουν τη συνείδηση των ασθενών για ερευνητικούς σκοπούς, τόσο σε κλινικές όσο και σε μη κλινικές συνθήκες.

Μερικά προέρχονται από φυτά, όπως η ψιλοκυβίνη (DMT, peyote, ayahuasca, ibogaine) και η κεταμίνη (MDMA και LSD).

Ενώ οι αυτόχθονες κοινότητες χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες ψυχεδελικά σε θεραπευτικούς και θρησκευτικούς χώρους, η ψυχεδελική θεραπεία είναι σχετικά νέα στα κλινικά περιβάλλοντα της Δύσης. Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής με την αυξημένη νομιμοποίηση ορισμένων ψυχεδελικών ουσιών σε χώρες του εξωτερικού.

Μεταξύ των δεκαετιών του 1950 και του 1970 –προτού ο πρώην Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον απαγορεύσει με νόμο τις ουσίες– οι επιστήμονες παρήγαγαν ένα εύρος στοιχείων, τα οποία επιβεβαίωναν ότι η ψυχεδελική θεραπεία έχει δυναμική σε θέματα εθισμού, κατάθλιψης και μετατραυματικών διαταραχών (PTSD). Τα τελευταία χρόνια, το μεγάλο ενδιαφέρον και οι επενδύσεις τροφοδότησαν επιπλέον έρευνα, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον έχει επιστρέψει, παρά τα ηθικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, στη διενέργεια τέτοιων δοκιμών. Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης έχει δώσει για παράδειγμα η κεταμίνη, περισσότερο γνωστή στις πιάτσες ναρκωτικών ως «Special K».

Η νέα μελέτη που παρουσιάζεται στο «JAMA Psychiatry», μια επιθεώρηση του αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, υποδεικνύει ότι η παραισθησιογόνος ουσία ίσως είναι αποτελεσματική στον ευρύτερο πληθυσμό ασθενών με μείζονα κατάθλιψη.

Mανιτάρια

Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιθανές χρήσεις διαφόρων ψυχεδελικών φαρμάκων:

  • Κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι το πιο μελετημένο ψυχεδελικό φάρμακο για τη θεραπεία ψυχικής υγείας. Έχει αποδειχτεί ωφέλιμο σε πολλές δοκιμές που βοηθούν στη θεραπεία της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, οι άνθρωποι που παρουσιάζουν βαριάς μορφής κατάθλιψη βλέπουν αποτελέσματα μετά τον ενάμιση μήνα λήψης.

  • Ψιλοκυβίνη

Η ψιλοκυβίνη, γνωστή για τα «μαγικά μανιτάρια» της, έχει παρουσιάσει θετικά βήματα στη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. Oυσιαστικά είναι ένα παραισθησιογόνο που ενδείκνυται ως θεραπεία σε άτομα με κατάθλιψη. Όταν δίνεται παράλληλα και ψυχολογική στήριξη, οι ασθενείς δεν πληρούν πλέον τα κλινικά κριτήρια για διάγνωση της κατάθλιψης τρεις μήνες αργότερα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η χρήση της θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ψυχαναγκαστική διαταραχή ή τον εθισμό, ωστόσο για την ώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνες.

  • LSD και MDMA

Το LSD και το MDMA είναι ισχυρά ψυχεδελικά που θεωρούνται πρωτότυπες ουσίες για τη θεραπεία του αλκοολισμού. Μάλιστα, το MDMA, γνωστό και ως «έκσταση», δεν προκαλεί ψευδαισθήσεις και λειτουργεί κατακλύζοντας τον εγκέφαλο με σεροτονίνη, μεταβάλλοντας τη διάθεση. Αυτός είναι ο λόγος που οι ερευνητές ενδιαφέρονται να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για την ψυχοθεραπεία για άτομα με άγχος μετατραυματικής διαταραχής. Επίσης, φαίνεται να βοηθούν όχι μόνο επειδή μειώνουν το άγχος, αλλά και επειδή προκαλούν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που ενισχύει τα αισθήματα εμπιστοσύνης προς τους θεράποντες.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αύξηση της αυτοθεραπείας, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια έρευνα για τα ναρκωτικά του 2020, που έδειξε αύξηση του αριθμού των ατόμων που λένε ότι αυτοθεραπεύουν διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας με ψυχεδελικά. Πολλές από αυτές τις ανησυχίες προέρχονται από την πιθανή μόλυνση εξαιτίας των ουσιών που δεν προέρχονται από ελεγμένα εργαστήρια καθώς και από την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης. Διαφορετικά, οι ψυχεδελικές ουσίες θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε κλινικό περιβάλλον και υπό παρακολούθηση. Επίσης, μερικές φορές μπορεί να προκληθούν υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένος καρδιακός παλμός και αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.