Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα μικρόβια που υπάρχουν στην μικροχλωρίδα του εντέρου θα μπορούσαν να είναι η αιτία του κοινωνικού άγχους.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS διαβεβαιώνει ότι τα μικρόβια που υπάρχουν στην εντερική χλωρίδα θα μπορούσαν να είναι η αιτία του κοινωνικού άγχους.
«Η κατανόηση της βιολογικής βάσης της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής (SAD) , μιας από τις πιο αναπηρικές αγχώδεις διαταραχές, θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας. Δείχνουμε εδώ ότι η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος στόχος», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν τα μικρόβια από τα έντερα των ατόμων με SAD μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια, τα ποντίκια ανταποκρίθηκαν περισσότερο στον κοινωνικό φόβο.
Σύμφωνα με τον The Guardian, ο καθηγητής John Cryan, συν-συγγραφέας της έρευνας στο University College Cork, εξηγεί ότι αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας .
«Το κύριο σημείο είναι ότι πρέπει να φροντίζουμε τα μικρόβια μας, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ακόμη και στην ενήλικη ζωή, για να διατηρήσουμε τη σωστή λειτουργία του κοινωνικού εγκεφάλου».
Οι αναλύσεις DNA επιβεβαίωσαν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου άλλαξε μεταξύ των διαφορετικών ομάδων.
Αλλαγές στην εντερική μικροχλωρίδα
Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από έξι υγιείς ανθρώπους και έξι άτομα με SAD.
«Αν και τα ποντίκια στα οποία δόθηκε η μικροχλωρίδα εμφάνισαν φυσιολογικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια μιας σειράς δοκιμών που είχαν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση της κατάθλιψης και των γενικών συμπεριφορών που μοιάζουν με άγχος, εμφάνισαν ειδικά αυξημένη ευαισθησία στον κοινωνικό φόβο», συνοψίζουν οι συγγραφείς.
Συγκεκριμένα, τα ποντίκια που έλαβαν μικρόβια του εντέρου από άτομα με SAD αντιμετώπισαν δυσκολίες με την κοινωνική επαφή.
«Τα τρωκτικά δεν ανέκαμψαν ποτέ πλήρως για να μπορέσουν να γίνουν ξανά κοινωνικά», προσθέτει ο John Cryan.
Σύμφωνα με τον The Guardian, ο ερευνητής εξηγεί ότι « η ωκυτοκίνη , μια βασική ορμόνη που εμπλέκεται στον κοινωνικό δεσμό, και το ανοσοποιητικό σύστημα έχουν ήδη εμπλακεί στην κοινωνική συμπεριφορά. Επομένως, ήταν καλό να δούμε ότι συνέβαιναν αλλαγές στα ζώα που έλαβαν το μικροβίωμα SAD».
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να παίζει ρόλο σε αντιδράσεις που σχετίζονται με κοινωνικές διαταραχές.
Έτσι, συγκεκριμένες δίαιτες για την τροποποίηση του μικροβιώματος θα μπορούσαν να έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων.
Πηγή
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να παίζουν ρόλο στη διαταραχή κοινωνικού άγχους, λένε οι ερευνητές, The Guardian , 27 Δεκεμβρίου 2023