Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο ψύχωσης

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο ψύχωσης

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι έφηβοι με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια στην αρχή της ενηλικίωσης, υποδηλώνοντας ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να έχουν πιθανό προληπτικό αποτέλεσμα στη μείωση του κινδύνου ψύχωσης.

Η μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του RCSI, δημοσιεύτηκε στο «Translational Psychiatry». Πάνω από 3.800 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα του Bristol’s Children of the 90 και διαγνώστηκαν με ψυχωτική διαταραχή, καταθλιπτική διαταραχή και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή σε ηλικία 17 ετών και 24 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαγνώσεων, συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία γενικά αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα, και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία γενικά μειώνουν τη φλεγμονή.

Ενώ υπήρχαν λίγα στοιχεία ότι τα λιπαρά οξέα συσχετίστηκαν με ψυχικές διαταραχές στην ηλικία των 17 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 24χρονοι με ψυχωτική διαταραχή, καταθλιπτική διαταραχή και γενικευμένη διαταραχή άγχους είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-6 σε σχέση με τα ωμέγα-3 λιπαρά σε σύγκριση με όσους δεν είχαν διαγνωστεί με τέτοια διαταραχή.

Το DHA μειώνει τον κίνδυνο ψύχωσης

ωμέγα 3 DHA

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι 24χρονοι με ψυχωτική διαταραχή είχαν χαμηλότερα επίπεδα DHA, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που υπάρχει συνήθως σε λιπαρά ψάρια ή σε συμπληρώματα διατροφής, σε σύγκριση με 24χρονους χωρίς ψυχωτική διαταραχή. Σε μια έρευνα όπου συμμετείχαν πάνω από 2.700 άτομα, οι έφηβοι που είχαν υψηλότερα επίπεδα DHA στην ηλικία των 17 είχαν 56% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σχιζοφρένεια στην ηλικία των 24 ετών. Αυτό δείχνει ότι το DHA στην εφηβεία μπορεί να έχει πιθανό προληπτικό αποτέλεσμα στη μείωση του κινδύνου ψύχωσης στην πρώιμη ενηλικίωση.

«Η μελέτη πρέπει να επαναληφθεί, αλλά εάν τα ευρήματα είναι αληθή, θα υποδηλώνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα λιπαρών οξέων, π.χ., μέσα από λιπαρά ψάρια και σκουμπρί, θα μπορούσε να εμποδίσει μερικούς ανθρώπους να εμφανίσουν ψύχωση» δήλωσε ο καθηγητής David Cotter, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Μοριακής Ψυχιατρικής στο RCSI. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν επίσης να εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με τη σχέση της ανάπτυξης διαταραχών ψυχικής υγείας και των επιπέδων ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία συνήθως βρίσκονται στα φυτικά έλαια.

Ο David Mongan, RCSI Ph.D. φοιτητής της Ιρλανδικής Κλινικής Ακαδημαϊκής Κατάρτισης (ICAT) και συγγραφέας της έρευνας, ανέλυσε τα δεδομένα με την επίβλεψη του καθηγητή David Cotter και της καθηγήτριας Mary Cannon από το Τμήμα Ψυχιατρικής του RCSI. Το πρόγραμμα ICAT υποστηρίζεται από το Wellcome Trust και το Συμβούλιο Έρευνας για την Υγεία καθώς και από το τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βόρεια Ιρλανδία.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.