Καλοκαίρι και ψυχολογία- Πως επιδρά στο ανθρώπινο μυαλό;

Καλοκαίρι και ψυχολογία- Πως επιδρά στο ανθρώπινο μυαλό;

Το καλοκαίρι είναι από εκείνες τις περιόδους του χρόνου που η ψυχολογία μας τονώνεται, και τυχόν μελαγχολικές τάσεις ή συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα εξαφανίζονται. Γιατί συμβαίνει αυτό και σε ποιους συμβαίνει;

Διακοπές: Απαραίτητο συστατικό της ψυχικής μας υγείας

Έρευνες στον τομέα της ψυχολογίας έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται το ελάχιστο δύο βδομάδες συνεχόμενων  διακοπών για να μπορέσει να αποβάλει από το σύστημά του την ψυχική κούραση και να γεμίσει τις  μπαταρίες του οργανισμού του. Φυσικά κάτι τέτοιο ακούγεται ιδανικό και δεν είναι πάντα εφικτό, κυρίως λόγου χρόνου ή οικονομικών παραγόντων. Τα τελευταία χρόνια που οι ρυθμοί μας στην καθημερινότητα είναι πολύ έντονοι, οι επαγγελματίες υγείας προτείνουν τις διακοπές όσες μέρες και να μπορεί να κάνει ο καθένας, έστω και αν είναι λίγες, λένε μια συμβουλή που είναι απαράβατος κανόνας «Χρειάζεστε διακοπές», κάτι σαν συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Σε τι ακριβώς συμβάλλουν θετικά:

Με όποιο τρόπο και να διαλέξουμε να κάνουμε μια παύση, τα οφέλη των διακοπών είναι πολλές φορές θεραπεία και πρόληψη για την ψυχική και την σωματική μας υγεία. Η θετική τους επίδραση συνοψίζεται παρακάτω:

  • Τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Απλές απολαύσεις που μπορεί κανείς να αφεθεί να νιώσει στις διακοπές του όπως ποιοτικός χρόνος με τους αγαπημένους μας, εποικοδομητική επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας, επαφή με την φύση, με την οικογένεια, το γέλιο.
  • Βελτιώνεται ο ύπνος, χωρίς το άγχος της καθημερινότητας και ξεκουραζόμαστε σωματικά, μειώνεται ο εκνευρισμός που μας αφήνει η κούραση της ημέρας. Όταν κοιμόμαστε καλά  σε όποιο μέρος της Γης και να βρισκόμαστε ακόμα και διακοπές να μην φύγουμε, ο οργανισμός αποβάλει το άγχος και δεν το σωματοποιεί συνεπώς ψυχοσωματικά συμπτώματα.
  • Ανεβαίνει ή φτιάχνει η διάθεση μας, Οι αλλαγές παραστάσεων και νέων ερεθισμάτων στις διακοπές πυροδοτούν την σεροτονίνη και τις ενδορφίνες μας, «την χημεία της χαράς» νιώθουμε ευεξία και μας γεμίζουν με θετικά συναισθήματα και ψυχική ξεκούραση.
  • Μειώνεται το αρνητικό μας σκεπτικό. Κάνοντας δημιουργικά πράγματα και έχοντας επαφή με αγαπημένα πρόσωπα, αποσπούμε το μυαλό μας απ’ όσα μας απασχολούν, σταματάμε να τα παρατηρούμε ή να σχολιάζουμε τα αρνητικά πράγματα,  ν’ ανακυκλώνουμε προβληματισμούς και το μυαλό μας έχει την τάση σιγά σιγά να μην σκέφτεται αρνητικά.
Υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που δυσκολεύονται και δεν απολαμβάνουν τις διακοπές τους

Το καλοκαίρι δεν είναι πάντα ή για όλους μια ευχάριστη περίοδος. Κάποιοι άνθρωποι λόγω χαρακτήρα ή καταστάσεων (π.χ κοινωνικό-οικονομικών) είναι πιο επιρρεπής σ αυτά τα σκεπτικά και τους είναι πιο δύσκολο να χαλαρώσουν ή να χαρούν στις διακοπές. Κάποια παραδείγματα είναι οι πιο απαισιόδοξοι, ή μυαλά που υπέρ-αναλύουν καταστάσεις, πιθανά κάνουν προβολές στο μέλλον και καταστροφολογία για το τι μπορεί να συμβεί μετά την επιστροφή από τις διακοπές (με συχνές φράσεις όπως “αν γίνει αυτό, τότε θα πάθουμε…”).

Επίσης, άτομα με υπερβολική αίσθηση ευθύνης για τις καταστάσεις, που σκέφτονται συνέχεια τις εκκρεμότητες,  το πρόγραμμα, ή έχουν τελειομανία με αποτέλεσμα οι προσδοκίες διακοπών να μην είναι ρεαλιστικές και να απογοητεύονται.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.