fbpx

Tο γέλιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής. Ενεργοποιεί πολλές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες ελέγχουν την κινητική, συναισθηματική, γνωστική αλλά και κοινωνική λειτουργία.

Οι άνθρωποι αρχίζουν να γελούν από τη βρεφική ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει να αναπτύσσεται ο μυϊκός ιστός του προσώπου. Το γέλιο δεν είναι μόνο μια αντίδραση. Βασίζεται σε σύνθετους συνδυασμούς μυών του προσώπου, που συχνά περιλαμβάνουν κίνηση των ματιών, του κεφαλιού και των ώμων.

Το γέλιο ενεργοποιεί πολλές περιοχές του εγκεφάλου

Το γέλιο προκαλεί θετικά συναισθήματα, όπως χαρά και κέφι, ενώ μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα επίπεδα του στρες στο σώμα. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, όπως κάνουν και τα αντικαταθλιπτικά. Επιπλέον, περιορίζει την απελευθέρωση ορμονών όπως η κορτιζόλη, που μπορεί να καταστρέψει το καρδιαγγειακό, μεταβολικό και ανοσοποιητικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου. Με λίγα λόγια, είναι κάτι σαν αντίδοτο κατά του άγχους.

Το γέλιο απαιτεί την ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Για να καταλάβει κάποιος ένα αστείο ή μια χιουμοριστική κατάσταση, πρέπει να μπορεί να δει την ελαφρύτερη πλευρά των πραγμάτων. Πρέπει να είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει το αστείο, ώστε να μπορέσει να γελάσει.

Ο κοινωνικός ρόλος του γέλιου

Γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες συνεργάζονται για την επίτευξη του γέλιου. Το γέλιο δημιουργεί δεσμούς και αυξάνει την οικειότητα με τους άλλους. Ο γλωσσολόγος Don Nilsen επισημαίνει ότι ένας άνθρωπος δύσκολα γελά μόνος του, δείχνοντας έτσι τον ισχυρό κοινωνικό του ρόλο. Το γέλιο των βρεφών, για παράδειγμα, είναι ένα σημάδι ευχαρίστησης, που βοηθά στην ενίσχυση των δεσμών της οικογένειας.

Στην κοινωνική ζωή χρησιμοποιείται συχνά για την εκτίμηση μιας κατάστασης. Για παράδειγμα, οι δημόσιοι ομιλητές και οι κωμικοί προσπαθούν να κάνουν το κοινό τους να γέλιο ζευγάρι παίζει και γελάειγελάσει για να δημιουργήσουν οικειότητα. Γελώντας κάθε μέρα, ένας άνθρωπος μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και να μεγαλώσει τον κοινωνικό του κύκλο.

Ακόμη, το γέλιο βοηθά στη βελτίωση της λίμπιντο και ενισχύει τη διάθεση για σεξ. Τα ζευγάρια που γελάνε περισσότερο φαίνεται να έχουν πιο δραστήρια σεξουαλική ζωή. Το γέλιο φαίνεται να καθαρίζει την ψυχή του ανθρώπου από τις αρνητικές σκέψεις, το στρες και το άγχος. Επιπλέον, φαίνεται να περιορίζονται η ανησυχία, η κατάθλιψη και η κόπωση.

Η ψυχική δύναμη του γέλιου

Οι επιστήμονες της θετικής ψυχολογίας μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν ουσιαστικά τη ζωή τους. Το γέλιο παράγει θετικά συναισθήματα, τα οποία οδηγούν σε τέτοιου είδους τρόπο ζωής. Η διασκέδαση, η ευτυχία, η χαρά δημιουργούν ένα άτομο ανθεκτικό, ενώ παράλληλα αυξάνουν τη δημιουργική του σκέψη. Χαρίζουν ευεξία και ικανοποίηση για τη ζωή. Οι επιστήμονες της θετικής ψυχολογίας διαπίστωσαν ότι αυτά τα θετικά συναισθήματα δίνουν νόημα στη ζωή, ενώ κάνουν τους ηλικιωμένους να παραμένουν αισιόδοξοι.

Με το γέλιο ο άνθρωπος παίρνει τον εαυτό του λιγότερο στα σοβαρά, επιτυγχάνοντας να χαλαρώσει.  Μεγάλος αριθμός θεραπευτών υποστηρίζει πως το γέλιο βοηθά τους ασθενείς τους να χτίσουν εμπιστοσύνη με τους συναδέλφους τους. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να δημιουργήσουν υγιή εργασιακά περιβάλλοντα και να γίνουν περισσότεροι δημιουργικοί.

Το γέλιο, από την αρχή της ζωής του ανθρώπου μέχρι και το τέλος του, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την καλή του ψυχολογία. Φαίνεται να βοηθά όμως και στη σωματική του υγεία, όπως και στην κοινωνικοποίησή του, είτε εντός της κοινωνίας είτε στις διάφορες κοινωνικές ομάδες που επιλέγει να βρίσκεται.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.