Τι είναι ο έρωτας; Ψυχολογικές προσεγγίσεις

Τι είναι ο έρωτας; Ψυχολογικές προσεγγίσεις

Ο έρωτας και η αγάπη είναι δύο αισθήματα πανανθρώπινα και διαχρονικά. Ποια είναι η ψυχολογία όμως πίσω από τα συναισθήματα αυτά; Η κατανόησή της ψυχολογίας του έρωτα, δε, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη θεραπεία μιας ραγισμένης καρδιάς αλλά και στον αυτοέλεγχο του ψυχισμού του ανθρώπου. 

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του έρωτα υπάρχουν πολλές αλλαγές που βιώνουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Το πρώτο βήμα του έρωτα είναι η αρχική έλξη. Είναι η στιγμή που συναντιούνται δύο άτομα και η καρδιά τους χτυπάει δυνατά.

Συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όπως η οξυτοκίνη, η φαιναιθυλαμίνη και η ντοπαμίνη, εκρήγνυνται στον οργανισμό και σχετίζονται με τις συμπεριφορές του έρωτα και της αγάπης. Οι ουσίες αυτές λειτουργούν παρόμοια με την αμφεταμίνη, κάνοντας τους ανθρώπους να βρίσκονται σε εγρήγορση και να νιώθουν ενθουσιασμό.

Διαφορετικοί τύποι έρωτα

Ο έρωτας έχει διαβαθμίσεις αλλά και διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τα αισθήματα και το είδος του ανθρώπου. Οι διαφορετικοί τύποι περιλαμβάνουν:

  • Μανία. Η μανία είναι ένα είδος έρωτα που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ανασφάλεια και κτητικότητα. Αυτός ο τύπος εραστή αναστατώνεται πολύ κατά τη διάρκεια των τσακωμών και μπορεί να δυσκολευτεί να κοιμηθεί όταν ερωτεύεται, λόγω των έντονων συναισθημάτων.
  • Αγάπη. Είναι η αλτρουιστική, ανιδιοτελής μορφή του έρωτα. Αυτός ο τύπος εραστή δίνει όλο του το είναι χωρίς να περιμένει τίποτα για αντάλλαγμα. Ένας τέτοιου είδους εραστής τοποθετεί την ευτυχία του συντρόφου του πάνω από τη δική του.έρωτασ ψυχολογία ζευγάρι κρατάει ο ένας το χέρι του άλλου στο αμάξι
  • Ludus. Αναφέρεται σε ένα είδος έρωτα που δίνει έμφαση στο παιχνίδι της αποπλάνησης και της διασκέδασης. Ένας τέτοιος εραστής μένει μακριά από τη δέσμευση και συχνά συμμετέχει σε διάφορα ερωτικά παιχνίδια.
  • Στοργή. Είναι μια μορφή αγάπης που αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Ξεκινά συχνά ως φιλία και μετατρέπεται σε σεξουαλική σχέση αργότερα. Αυτοί οι εραστές είναι πιθανό να παραμείνουν φίλοι ακόμη και μετά τον ενδεχόμενο χωρισμό.

Ο έρωτας και η ψυχολογία του

Υπάρχουν αρκετοί ψυχολογικοί λόγοι που οι άνθρωποι ερωτεύονται ο ένας τον άλλον. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν:

  • Ομοιότητες με τον γονέα του αντίθετου φύλου.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους, Ντέιβιντ Περέτ, και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι μερικοί άνθρωποι προσελκύονται από άτομα με το ίδιο χρώμα μαλλιών και ματιών με του αντίθετου φύλου γονέα τους.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν από “ηλικιωμένους” γονείς (άνω των 30) ελκύονταν λιγότερο από νέους άνδρες και περισσότερο από μεγαλύτερες ηλικίες. Όσον αφορά τους άνδρες, οι ερωτικές προτιμήσεις τους επηρεάστηκαν από την ηλικία της μητέρας τους και όχι από την ηλικία του πατέρα τους».

  • Η ενασχόληση με τη μουσική.                                                                         

Ερευνητές στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι η μουσική ενασχόληση σχετίζεται με την επιλογή ερωτικού συντρόφου. Σε ένα πείραμα, ένας νεαρός άνδρας κρατούσε στη μία περίπτωση κιθάρα και στην άλλη μια αθλητική τσάντα. Όταν ζήτησε από 300 νέες γυναίκες στον δρόμο το τηλέφωνό τους, οι γυναίκες ήταν περισσότερο πρόθυμες να του το δώσουν όταν αυτός κρατούσε την κιθάρα.

  •  Το κόκκινο χρώμα.                                                                                                   

Σε μια σλοβακική μελέτη, οι γυναίκες που φορούσαν κόκκινο χρώμα ήταν πιο ελκυστικές από τις υπόλοιπες. Αυτό μπορεί να αποδοθεί και στη σεξουαλική σηματοδότηση, καθώς οι γυναίκες χρησιμοποιούν συχνά το κόκκινο χρώμα για να προσελκύσουν πιθανούς συντρόφους. Οι γυναίκες ελκύονται επίσης από το κόκκινο χρώμα, καθώς θεωρείται ερωτικό σημάδι.

  • Ομοιότητα με τον νυν ή πρώην σύντροφο                                                           

Όλοι οι άνθρωποι έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο που τους ελκύει, όμως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να τηρούν αυτή την προτίμηση σε σχέση με τους άνδρες. Σε μια μελέτη του 2011, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θεώρησαν πιο ελκυστικούς κάποιους ανθρώπους όταν αυτοί έμοιαζαν με τους νυν ή τους πιο πρόσφατους συντρόφους τους. Οι άνδρες, ωστόσο, δεν είχαν τα ίδια ποσοστά ταύτισης.έρωτας ψυχολογία νέοι φιλιούνται

Η τριγωνική θεωρία της αγάπης

Σύμφωνα με την τριγωνική θεωρία της αγάπης, τα τρία συστατικά του έρωτα είναι η οικειότητα, το πάθος και η δέσμευση. Η οικειότητα περιλαμβάνει συναισθήματα προσκόλλησης, οικειότητας και σύνδεσης. Το πάθος περιλαμβάνει τη σεξουαλική έλξη και η δέσμευση την απόφαση να παραμείνουν δύο άνθρωποι μαζί και μακροπρόθεσμα να σχεδιάσουν τους κοινούς τους στόχους και τη ζωή τους.

Η ερωτική αγάπη εξελίσσεται όταν κάποιος αισθάνεται αλληλεξάρτηση, προσκόλληση και ότι οι ψυχολογικές του ανάγκες ικανοποιούνται. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του έρωτα, καθώς απελευθερώνεται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του οργασμού και οδηγεί στη σύνδεση του ζευγαριού.

Παρ’ όλα αυτά, η ψυχολογία του έρωτα και της αγάπης έχει ακόμα πολλά κρυφά σημεία, λόγω του εύθραυστου ψυχισμού, της υποκειμενικότητας και του απρόβλεπτου χαρακτήρα του ανθρώπου.

Στοιχεία από:

businessinsider.com courses.lumenlearning.com southuniversity.edu

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.