fbpx
Έρευνα αποκαλύπτει το φύλο που πληγώνεται περισσότερο μετά τον χωρισμό

Έρευνα αποκαλύπτει το φύλο που πληγώνεται περισσότερο μετά τον χωρισμό

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να καταρρίψει τα στερεότυπα αποκαλύπτοντας ότι το ανδρικό φύλο πληγώνεται περισσότερο μετά από έναν χωρισμό. 

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Social and Personal Relationships», αναδεικνύει ότι οι άνδρες βιώνουν μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο μετά από ένα χωρισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες ξεπερνούν ένα χωρισμό πιο γρήγορα από ότι οι άνδρες, ειδικά όταν τον ζητούν εκείνες.

Η συγκεκριμένη μελέτη μιας διεθνούς ομάδας ψυχολόγων με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ είναι και η πρώτη που ανέλυσε τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων, με πάνω από 184 χιλιάδες συμμετέχοντες, και επιχείρησε να σκιαγραφήσει τα πιο κοινά προβλήματα των σχέσεων σε άτομα εκτός κλινικών και συμβουλευτικών πλαισίων, γεγονός που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα ευρήματα.

Τα στάδια ενός χωρισμού

Τα στάδια ενός χωρισμού συνήθως είναι πέντε αλλά για τους άντρες είναι περισσότερα:

  1. Άρνηση
  2. Ενοχή
  3. Θλίψη
  4. Θυμός
  5. Προσαρμογή
  6. Αποδοχή
  7. Ελπίδα

Οι άνδρες από τη στιγμή που εμπλακούν σε μια σοβαρή σχέση γίνονται πιο εξαρτημένοι συναισθηματικά. Σύμφωνα με έρευνες, η συναισθηματική ένταση αυτής της περιόδου φτάνει συνήθως στο ζενίθ της μέσα στους πρώτους 6 μήνες του χωρισμού. Ωστόσο, η διαδικασία θλίψης μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

χωρισμό

Οι άνδρες μετά τον χωρισμό – Η ανάλυση των δεδομένων

Έχοντας ως αφετηρία την κατανόηση σχετικά με το ποιος αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μεθόδους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για να αναλύσουν τα δημογραφικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, οι οποίοι δημοσίευσαν τα προβλήματα της σχέσης τους σε ένα ανώνυμο διαδικτυακό forum.

Τα αποτελέσματα «μαρτύρησαν» ότι τα προβλήματα στην επικοινωνία ήταν τα πιο συχνά, με περίπου έναν στους πέντε να σημειώνει τη δυσκολία να συζητήσουν τα προβλήματα της σχέσης και έναν στους οκτώ να αναφέρουν ζητήματα εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση.

Ενδιαφέρον προκαλεί όμως το γεγονός ότι από τα δεδομένα προέκυψαν και απροσδόκητα μοτίβα, όπως οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα. Από τις αναλύσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πιο συχνό μοτίβο που ανέφεραν οι άνθρωποι που μιλούσαν για τα προβλήματα της σχέσης τους αφορούσε τον συναισθηματικό πόνο που προκλήθηκε από τα προβλήματα και όχι τα ίδια τα προβλήματα. Το πιο συνηθισμένο θέμα ήταν η «ραγισμένη καρδιά» και εκφραζόταν με λέξεις όπως η λύπη, ο χωρισμός, το κλάμα κ.ά.

χωρισμό

⇒ Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς – Σύνδρομο Takotsubo

Σε αντίθεση όμως με τα αποτελέσματα που προσμέναν οι ερευνητές, φαίνεται πως οι άντρες συζητούσαν πολύ περισσότερο το γεγονός ότι ήταν πληγωμένοι σε σύγκριση με τις γυναίκες. Επομένως, η διαπίστωση αυτή καταρρίπτει το στερεότυπο των λιγότερο συναισθηματικά εμπλεκόμενων στις σχέσεις αντρών ή έστω δεν επαναλαμβάνεται.

Η συναισθηματική φροντίδα για τη σχέση από την πλευρά των αντρών αναδεικνύεται και από ακόμα ένα εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο οι άντρες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιου ειδικού για τα ζητήματα της σχέσης τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αφορούν τις επιπτώσεις τόσο στο ευρύ περιβάλλον όσο και σε κλινικό περιβάλλον. Οι ερευνητές σημειώνουν σχετικά ότι δημιουργώντας μια πιο ακριβή εικόνα των προβλημάτων των σχέσεων μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα πότε και γιατί τα πράγματα πάνε στραβά στις σχέσεις μας, βοηθώντας ενδεχομένως τα ζευγάρια να αποφύγουν τις πιο κοινές αναποδιές μέσα στις σχέσεις.

Τέλος, τα δεδομένα σίγουρα δίνουν το έναυσμα και για περαιτέρω ερευνητικές εργασίες με στόχο την καλύτερη κατανόηση και επίλυση των προβλημάτων.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.