Γυναικομαστία είναι η υπερβολική ανάπτυξη του μαστού στον άνδρα. Αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση γι’ αυτόν που την αντιμετωπίζει, αφού κανένας άνδρας δεν θέλει το στήθος του να μοιάζει με γυναικείο. Ποια τα αίτια, τα συμπτώματα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η γυναικομαστία είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται σε άνδρες όλων των ηλικιών. Τα νεογνά, τα αγόρια αλλά και οι ενήλικοι μπορεί να αναπτύξουν γυναικομαστία, ως αποτέλεσμα φυσιολογικών αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών.

Νεογνά

Η γυναικομαστία που εμφανίζεται στα νεογνά δεν έχει κανένα παθολογικό υπόβαθρο και είναι αποτέλεσμα της δράσης των οιστρογόνων της μητέρας σε αυτά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής τους ζωής. Υποχωρεί αυτόματα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Έφηβοι

Η εφηβική γυναικομαστία είναι αρκετά συχνή και εμφανίζεται σε ποσοστό 40% των εφήβων, σε ηλικίες μεταξύ 13 – 17 ετών. Είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη και παρέρχεται έπειτα από 12-24 μήνες.

Ενήλικοι

Η γυναικομαστία των ενηλίκων απαντά κυρίως σε ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών και εκδηλώνεται πιο συχνά ετερόπλευρα, με προτίμηση την αριστερή πλευρά, χωρίς να υπάρχει σαφής παθοφυσιολογική εξήγηση γι’ αυτό. Ο διογκωμένος μαζικός αδένας υποστρέφεται συνήθως σε διάστημα 12-24 μηνών.

Γυναικομαστία και αίτια 

Ένα ανδρικό στήθος αποτελείται από τη θηλή και τον μαζικό αδένα που βρίσκεται πίσω από αυτήν. Στους άνδρες ο μαζικός αδένας δεν αναπτύσσεται ποτέ, παραμένοντας ατροφικός, σε αντίθεση με τις γυναίκες, στις οποίες αναπτύσσεται φυσιολογικά. Όταν αναπτύσσεται στους άνδρες, αυτό σηματοδοτεί ότι υπερισχύουν τα οιστρογόνα, γυναικείες δηλαδή ορμόνες που μεγαλώνουν το στήθος. Άλλοι άνδρες μπορεί να εμφανίζουν και ψευδογυναικομαστία. Αυτό συμβαίνει στα υπέρβαρα άτομα, χωρίς απαραίτητα να παρουσιάζεται υπερτροφικός αδένας.

Στην περίπτωση που η γυναικομαστία δεν οφείλεται στον μαζικό αδένα, άλλες παθήσεις ή φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να διαμορφώσουν με τέτοιον τρόπο τις ορμόνες που να αναπτυχθεί ο μαστός του άνδρα. Για παράδειγμα:

Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών ουσιών μπορεί να αυξήσουν τον μαζικό αδένα.

Γυναικομαστία και συμπτώματα 

Η γυναικομαστία συνήθως αφορά και τους δύο μαστούς. Παρότι δεν επηρεάζει την υγεία, τα συμπτώματά της μπορεί να δυσκολέψουν την καθημερινή ζωή του άνδρα.

  • Τοπική μόλυνση
  • Αίσθημα αμηχανίας
  • Πόνος στους μαστούς
  • Ερεθισμός του δέρματος

Γενικότερα, παρουσιάζει ελάχιστες σωματικές επιπλοκές, αλλά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα, τα οποία προκαλούνται από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Γυναικομαστία και αντιμετώπιση 

Χειρουργική επέμβαση για γυναικομαστία

Η γυναικομαστία που προέρχεται από κάποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διακοπή των συγκεκριμένων φαρμάκων. Διαφορετικά, η πλαστική χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μοναδική αποτελεσματική λύση. Κι αυτό, γιατί ναι μεν η καλή διατροφή και η καθημερινή άσκηση θα βοηθήσουν στη μείωση του λίπους, όμως ο αδενικός ιστός θα παραμείνει.

Διαβάστε περισσότερα:

Πληροφορίες από: mayoclinic.com