fbpx
Τσίμπημα μέλισσας – Κίνδυνοι, οφέλη και θεραπεία

Τσίμπημα μέλισσας – Κίνδυνοι, οφέλη και θεραπεία

Tο τσίμπημα της μέλισσας εγχύνει δηλητήριο στο δέρμα. Ποιος κινδυνεύει και χρειάζεται επείγουσα θεραπεία και ποιος μπορεί να ωφεληθεί;

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν τσιμπηθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους από μέλισσα ή σφήκα. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να καταφέρετε να διαπιστώσετε αν το τσίμπημα ήταν από μέλισσα ή από σφήκα γιατί η μέλισσα έχει ένα αγκαθωτό κεντρί το οποίο αφήνει στο δέρμα του θύματος, ενώ η σφήκα όχι. Η μεγαλύτερη διαφορά των δυο αυτών εντόμων εντοπίζεται στα χρώματα. Η σφήκα έχει πολύ πιο έντονα, ζωηρά χρώματα από τη μέλισσα. Επίσης, όταν μια μέλισσα τσιμπάει, πεθαίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί το κεντρί της αποκόπτεται και μένει πάνω στο θύμα.

Τσίμπημα μέλισσας – Συμπτώματα

Το τσίμπημα μέλισσας συνήθως προκαλεί:

 • Πόνο
 • Οίδημα
 • Πρήξιμο
 • Έντονο άλγος
 • Αλλεργικές αντιδράσεις

Τσίμπημα μέλισσας

Τσίμπημα μέλισσας – Πρήξιμο

Αντιμετωπίστε το πρήξιμο με:

 • Πάγο 

Αφού αφαιρέσετε το δηλητήριο, εφαρμόστε για μερικά λεπτά πάγο στο σημείο για να φύγει το πρήξιμο.

 • Αλόη 

Η εφαρμογή της αλόης στην περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του οιδήματος και να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης.

 • Αιθέρια έλαια 

Τα αιθέρια έλαια (λεβάντα, θυμάρι, δεντρολίβανο και τεϊόδεντρο) έχουν αντισηπτικές, αντιβακτηριακές ή αντιμυκητιακές ιδιότητες. Εφαρμόστε στο πρήξιμο ελαιόλαδο σε μίξη με κάποιο από τα αιθέρια έλαια. Η αναλογία είναι μία σταγόνα αιθέριου ελαίου για κάθε τέσσερις ή πέντε σταγόνες συμβατικού λαδιού.

Τσίμπημα μέλισσας – Κίνδυνοι

Περίπου το 3% των ανθρώπων που δέχονται τσίμπημα μέλισσας είναι αλλεργικοί. Από αυτούς το 0,5% παρουσιάζει αναφυλαξία. Μία σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Το αλλεργικό σοκ προκαλεί πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση, πρήξιμο στο πρόσωπο (μάτια, στόμα). Τα πρώτα συμπτώματα (οίδημα, άλγος) υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες με τη βοήθεια απλής θεραπείας, ωστόσο στην περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων ο ασθενής θα πρέπει να διακομισθεί άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο καθώς αποτελούν επείγουσα κατάσταση. Χαρακτηριστικό της αναφυλαξίας είναι ότι τα παραπάνω συμπτώματα εκδηλώνονται ταχύτατα κάνοντας τον οργανισμό να υποφέρει και το σώμα να παραμορφώνεται.

Τσίμπημα μέλισσας – Οφέλη

Μπορεί το τσίμπημα μέλισσας να συνδέεται με πόνο, όμως το κεντρί της συνδέεται με ιδιότητες που μετατρέπουν το δηλητήριο σε φάρμακο για πολλές παθήσεις. Και αυτό γιατί το δηλητήριο αποτελείται από μια πληθώρα συστατικών όπως μελιτίνη, απαμίνη, φωσφολιπάση κ.ά. Άλλωστε οι φαρμακευτικές ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι ο αρχαίος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης, χρησιμοποιούσε κεντριά μελισσών ως μέθοδο θεραπείας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το δηλητήριο επιδρά ευεργετικά σε διάφορες παθήσεις όπως είναι η αρθρίτιδα, το έκζεμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας 

Η πρωτεΐνη μελιτίνη που εμπεριέχεται στο δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να καταστείλει την ανοσοποιητική αντίδραση που ευθύνεται για το έκζεμα, πάθηση που επηρεάζει ένα στα πέντε παιδιά και 3% των ενηλίκων. Η χορήγηση του δηλητηρίου γίνεται σε ενέσιμη μορφή. Εννοείται πως ο αλλεργικός δεν θα πρέπει να χορηγηθεί το δηλητήριο της μέλισσας. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή κατά τη διάρκεια της αγωγής, διότι μπορεί να εμφανιστούν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τσίμπημα μέλισσας – Πρόληψη 

 • Αποφύγετε τα έντονα αρώματα όταν βρίσκεστε σε δασική περιοχή.
 • Αποφύγετε τα έντονα χρώματα στα ρούχα όταν βρίσκεστε στην εξοχή.
 • Προσέχετε που κάθεστε. Τα έντομα θα επιτεθούν όταν νιώσουν πως κινδυνεύουν, για παράδειγμα, αν κατά λάθος τα ακουμπήσετε.
 • Χρησιμοποιήστε σωστά το εντομοαπωθητικό. Μην βάζετε μεγάλη ποσότητα και μην το απλώνετε κοντά στα μάτια, το στόμα ή σε ερεθισμένο δέρμα.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.