fbpx

Η σπλήνα είναι ένα όργανο του οποίου οι λειτουργίες σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η σπλήνα βρίσκεται αριστερά της κοιλιάς, δίπλα από το στομάχι και αποτελεί τμήμα του λεμφικού συστήματος. Λειτουργεί ως «ασπίδα» έναντι των μολύνσεων.

Σπλήνα πόνος – Συμπτώματα

Αυτή η πάθηση είναι συνήθως ασυμπτωματική και διαπιστώνεται από τον ιατρό κατά τη διάρκεια εξέτασης. Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά είναι συνήθως τα εξής:

-αίσθημα δυσφορίας ή κόπωσης

– συχνές λοιμώξεις ή αιμορραγίες

-πόνος που ακτινοβολεί στον αριστερό ώμο

– πόνος ψηλά και αριστερά στην κοιλιακή χώρα

-αδυναμία κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού

Εξετάσεις αίματος για σπλήνα

Πέρα από την ψηλάφηση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει συμπληρωματικές εξετάσεις αιματολογικές, υπέρηχο, σπινθηρογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Πόνος στη σπλήνα – Αντιμετώπιση

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην σπλήνα. Τα αίτια κυμαίνονται από κάποιο είδος τραυματισμού έως ασθένειες. Επιπλέον, εκτός από τον πόνο, μπορεί να εμφανιστεί και φλεγμονή. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία.

  • Διευρυμένη σπλήνα, εκδηλώνεται με πόνο και με αίσθημα πίεσης στην κοιλιά
  • Διήθηση των κυττάρων (λευχαιμία, αμυλοείδωση, μυελοϋπερπλαστικό σύνδρομο)
  • Ρήξη σπλήνας, όπου η εκτιμώμενη συχνότητα είναι περίπου 0,1%, σύμφωνα με μελέτες
  • Διαταραχές του ήπατος (κίρρωση)
  • Αύξηση ή μεταβολή των λειτουργιών του οργάνου από φάρμακα

Διογκωμένη σπλήνα – Θεραπεία

Η διόγκωση της σπλήνας στο χώρο της Ιατρικής ονομάζεται σπληνομεγαλία.

Σπλήνα

Σύμφωνα με το δίκτυο ιατρικής ενημέρωσης WebMD, δεν είναι πάντοτε ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η διόγκωση είναι αποτέλεσμα «υπερφόρτωσης» του σπλήνα. Η υπερφόρτωση μπορεί να προκύψει από την υπερπροσπάθεια απομάκρυνσης των κατεστραμμένων αιμοσφαιρίων. Ο υπερσπληνισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχής του αίματος, όπως η αυξημένη συσσώρευση αιμοσφαιρίων.

Η θεραπεία συνήθως αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της υποκείμενης παθολογίας. Αν έχει να κάνει με την παθολογική αναιμία, για παράδειγμα, συνιστώνται ενέσεις βιταμίνης Β12- αν έχει να κάνει με λεμφώματα, εφαρμόζεται χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Από την άλλη πλευρά, εάν η σπλήνα έχει υποστεί ρήξη, ο γιατρός αξιολογεί ότι απαιτούνται μεταγγίσεις αίματος. Στην περίπτωση αυτή, όπως και σε άλλες σοβαρές καταστάσεις, συνιστάται συνήθως επείγουσα χειρουργική επέμβαση για τη μερική ή ολική αφαίρεση του οργάνου.

Παρόλο που η σπλήνα βοηθά στο φιλτράρισμα του αίματος και στην αποθήκευση των λευκών αιμοσφαιρίων, είναι δυνατόν να ζήσει κανείς χωρίς αυτή

Μπορεί να ζήσει όμως δεν είναι ιδανικό, διότι ο οργανισμός είναι πιο ευάλωτος στις λοιμώξεις. Είναι γεγονός πως όταν προσβάλλεται το όργανο αυτό, εμφανίζονται επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Για την αποφυγή επιπλοκών, το άτομο που ζει χωρίς σπλήνα πρέπει να λαμβάνει επιπλέον προφυλάξεις. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη πολυδύναμων εμβολίων (κατά του πνευμονιόκοκκου, του μηνιγγιτιδόκοκκου και της γρίπης) και τη λήψη αντιβιοτικών εφ’ όρου ζωής.

Άγχος και σπλήνα, μήπως συνδέονται;

Το λεμφικό, το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σας σύστημα είναι όλα ευάλωτα στις επιπτώσεις του στρες. Ο ανθρώπινος εγκέφαλός επικοινωνεί με όργανα σε ολόκληρο το σώμα σας και κάθε φορά που υποψιάζεται ότι βρίσκεστε σε απειλητική κατάσταση, οι ορμόνες μεταβάλλονται που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός σας να αμυνθεί από απειλές.

Το χρόνιο στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει φλεγμονή, πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκη και πολλά άλλα. Για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση έντονου άγχους, κάντε προτεραιότητά σας να δοκιμάσετε χαλαρωτικές ασκήσεις, να κάνετε ένα μασάζ, να είστε πιο δραστήριοι, να κάνετε χόμπι που αγαπάτε, να περνάτε χρόνο στη φύση, να κάνετε ζεστά μπάνια, αναπνευστικές ασκήσεις και ούτω καθεξής.

Σπλήνα

Διατροφή για ερεθισμένη σπλήνα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν γενετικά διευρυμένους σπλήνες, αλλά δεν επηρεάζουν τη γενική υγεία τους. Μια ερεθισμένη σπλήνα μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ αισθητή και οδυνηρή, αλλά όσο και αν σας εκπλήσσει, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και δεν γνωρίζουν καν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Μια ανθυγιεινή διατροφή δεν είναι απαραίτητα αιτία σπληνομεγαλίας. Παρόλα αυτά, διατροφή και τρόπος ζωής μπορεί να γίνουν αφορμή δημιουργίας άλλων παθογόνων καταστάσεων οι οποίες τείνουν να προκαλέσουν σπληνομεγαλία. Πρόσφατη έρευνα του 2018 σε ποντίκια έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε λίπος και ζάχαρη είναι ικανή να μεταβάλλει τη μορφολογία του σπλήνα και να οδηγήσει σε σπληνομεγαλία, η οποία βελτιώνεται με άσκηση και κατάλληλη θεραπεία.

Αποφύγετε τις τροφές που ασκούν πίεση στο κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη γλουτένη, τη σόγια, τα οστρακοειδή και τα λαχανικά όπως είναι οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πατάτες και τα ζωικά προϊόντα χαμηλής ποιότητας

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τον σπλήνα και ολόκληρο το λεμφικό και πεπτικό σας σύστημα είναι να τηρείτε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα υγρά. Αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση της βλάβης των ελεύθερων ριζών. Μερικά από τα βασικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • τα πράσινα λαχανικά,
  • τα φρούτα και λαχανικά,
  • οι άπαχες πρωτεΐνες σε Ω3 λιπαρά οξέα,
  • τα βότανα, τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.