fbpx
Το «σύνδρομο της φωλιάς» στην εγκυμοσύνη

Το «σύνδρομο της φωλιάς» στην εγκυμοσύνη

Έχετε αναλογιστεί τι κρύβεται πίσω από την έντονη επιθυμία σας να τακτοποιείτε διαρκώς το σπίτι ενώ είστε έγκυος;

H απάντηση βρίσκεται στο «σύνδρομο της φωλιάς» (Nesting Pregnancy), το οποίο είναι η τάση της μέλλουσας μαμάς να καθαρίζει, να τακτοποιεί και να συμμαζεύει το σπίτι όσο προετοιμάζεται για την άφιξη του μωρού της.

σύνδρομο της φωλιάς

Ουσιαστικά, προετοιμάζει τη «φωλιά» που θα μεγαλώσει το μωρό της. Έρευνες μάλιστα που έχουν γίνει σε θηλαστικά (ποντίκια, κουνέλια) έχουν συνδέσει το «σύνδρομο της φωλιάς» με την ανάγκη για δημιουργία ισχυρού δεσμού με το νέο μέλος της οικογένειας αλλά και με τη σωστή φροντίδα του. Με άλλα λόγια, η διαδικασία αυτή της προετοιμασίας ανοίγει τον δρόμο για τον μετέπειτα ισχυρό δεσμό με το νεογέννητο. Αν, για παράδειγμα, η μαμά κουνέλα δεν καταφέρει να προετοιμάσει κατάλληλα τη φωλιά της πριν γεννήσει, τότε δεν θα μεγαλώσει σωστά τα κουνελάκια της.

Το «σύνδρομο της φωλιάς βοηθάει ψυχολογικά τη νέα μητέρα να αποδεχτεί και να προετοιμαστεί για την αλλαγή που έρχεται στη ζωή της. Είναι ενδιαφέρον ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων κορυφώνονται στο τρίτο τρίμηνο, εξ ου και η ενίσχυση της ενέργειας.

Μάλιστα, το 2013 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μακ Μάστερ στον Καναδά έκαναν μια έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η επιθυμία αυτή των εγκύων ξεκινά την περίοδο που βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησής τους.

Παρ’ όλα αυτά, δεν συμβαίνει σε όλες τις μέλλουσες μαμάδες, καθώς κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη της διαφορετικά. Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο ή παθολογικό.

Τι δημιουργεί αυτό το σύνδρομο;

  • Τα υψηλά επίπεδα ενέργειας που νιώθετε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου κύησης.
  • Η ανυπομονησία για την άφιξη του μωρού και η λαχτάρα να έχετε τα πάντα έτοιμα.
  • Η έντονη ανησυχία που δεν σας αφήνει να ησυχάσετε.
  • Το μητρικό ένστικτο που σας ωθεί στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος.
  • Οι σκέψεις ότι μόλις γεννήσετε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες.

«Σύνδρομο της φωλιάς» και συμπτώματα 

  • Διαθέτετε έντονη επιθυμία να καθαρίζετε σχολαστικά το σπίτι, να συμμαζεύετε τα πράγματα, να τακτοποιείτε τις ντουλάπες, να πλένετε τα ρούχα, να καθαρίζετε τις βεράντες ξανά και ξανά.
  • Ασχολείστε συνεχώς με τον βρεφικό εξοπλισμό που θα χρειαστεί το μωρό σας.
  • Αποκτάτε έντονα το χαρακτηριστικό της οργάνωσης και θέτετε πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας.
  • Γίνεστε περισσότερο επιλεκτικές στον χρόνο που περνάτε με τους ανθρώπους και φροντίζετε να τον διαθέτετε στα πολύ κοντινά σας πρόσωπα.
  • Εκεί που λατρεύατε τις βόλτες και τις εξωτερικές δουλειές, πλέον προτιμάτε να περνάτε περισσότερες ώρες στο σπίτι.

σύνδρομο της φωλιάς

Μην ανησυχείτε! Το γεγονός ότι αλλάζετε μερικές από τις καθημερινές σας συνήθειες και γίνεστε πιο προστατευτικές αποτελεί φυσιολογική αντίδραση μιας μέλλουσας μαμάς. Αυτή η τάση πηγάζει από το μητρικό σας ένστικτο. Απλώς μην αφήνετε τον εαυτό σας να το παρακάνει, διότι θα ξεμείνετε από ενέργεια. Οπότε φροντίστε να ξεκουράζεστε και να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού με μέτρο!

Πληροφορίες από: mothersblog.gr, healthline.gr

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.