fbpx
Κόκκινα μάτια: Aίτια και αντιμετώπιση

Κόκκινα μάτια: Aίτια και αντιμετώπιση

Η ερυθρότητα του οφθαλμού μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία διαφόρων προβλημάτων υγείας. Tα περισσότερα προβλήματα είναι καλοήθη, υπάρχουν όμως και κάποια σοβαρά, τα οποία προκαλούν ανησυχία και απαιτούν ιατρική βοήθεια. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι η αιτία που προκαλεί τα κόκκινα μάτια και πώς αντιμετωπίζεται. 

Η ερυθρότητα των ματιών μπορεί να προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, τα πιο σοβαρά προβλήματα συμβαίνουν όταν παρατηρήσετε κόκκινα μάτια μαζί με πόνο ή θολή όραση.

Κόκκινα μάτια: Αίτια

Δείτε τις 12 αιτίες που κρύβονται πίσω από το κοκκίνισμα των ματιών:

 1. Σκόνη
 2. Αλλεργίες
 3. Ξηρός αέρας
 4. Ξηροφθαλμία
 5. Επιπεφυκίτιδα
 6. Έλλειψη ύπνου
 7. Έκθεση στον ήλιο
 8. Ρήξη αιμοφόρου αγγείου
 9. Βακτηριακές και άλλες λοιμώξεις
 10. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 11. Χρήση μαριχουάνας και άλλων ουσιών
 12. Τραυματισμός κερατοειδούς από υπερβολική χρήση φακών επαφής

Κόκκινα μάτια: Aντιμετώπιση για κάθε είδος

 • Ξηροφθαλμία

Στην περίπτωση ξηροφθαλμίας το άτομο δεν παράγει αρκετά δάκρυα. Η έλλειψη υγρασίας οφείλεται στον ερεθισμό του οφθαλμού. Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός θα συστήσει οφθαλμικές σταγόνες για να μειώσει τη φλεγμονή.

 • Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα προκαλείται από ιούς, βακτήρια και αλλεργίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κίτρινα υγρά που εμφανίζονται πάνω από τις βλεφαρίδες, εκκρίσεις από τα μάτια, φαγούρα, θολή όραση κ.λπ. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες οφθαλμικές καταστάσεις, οπότε το σωστό είναι να επισκεφθείτε οφθαλμίατρο.

Όταν επικεντρωνόμαστε σε κάτι για πολλή ώρα, ξεχνάμε να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας και έτσι τα κουράζουμε. Αυτό προκαλεί την οπτική κόπωση, η οποία δημιουργεί ερεθισμό. Ακολουθήστε τον χρυσό κανόνα «20-20-20», δηλαδή κάθε 20 λεπτά κοιτάξτε κάτι που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα.

 • Κατεστραμμένος κερατοειδής

Για να καθαρίσετε εύκολα τη σκόνη που μπήκε στο μάτι σας, δεν έχετε να κάνετε τίποτα άλλο από το να ρίξετε άφθονο νερό ή δάκρυ. οξυΕάν σας ενοχλεί πολύ, τότε συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος πιθανώς θα σας συστήσει σταγόνες με αντιβιοτικό.

 • Βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις 

Οι οφθαλμικές λοιμώξεις χρειάζονται άμεσο έλεγχο και την απαιτούμενη θεραπεία, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης της επιφάνειας του ματιού και μόνιμης βλάβης. Άλλες σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα στα μάτια είναι το οξύ γλαύκωμα, το έλκος κερατοειδούς και η ραγοειδίτιδα.

Κόκκινα μάτια: Φυσική αντιμετώπιση 

Όπως είπαμε προηγουμένως, είναι πολλές οι αιτίες και οι εξωτερικοί παράγοντες που καθημερνά μπορεί να μας προκαλέσουν κάποιον ερεθισμό και να καταλήξουμε με κόκκινα μάτια.

Φυσική θεραπεία και εύκολη εφαρμογή:

1. Ξαπλώστε και τοποθετήστε φέτες αγγουριών στα μάτια σας για 10 λεπτά. Τα αγγούρια έχουν την ιδιότητα να δροσίζουν και να καταπραΰνουν τα ευερέθιστα μάτια.

2. Ξαπλώστε και τοποθετήστε φακελάκια τσαγιού με τον ίδιο τρόπο όπως και με το αγγούρι. Το πράσινο τσάι είναι καταπραϋντικό και βοηθά τα κόκκινα ή πρησμένα μάτια να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους. Αυτό συμβαίνει διότι συμβάλλει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και βοηθά στη μείωση του πρηξίματος.

3. Λέγεται ότι μια πολύ καλή θεραπεία για την αντιμετώπιση των ερεθισμών στα μάτια είναι το νυχτολούλουδο. Μάλιστα, καταπολεμά και την επιπεφυκίτιδα. Προμηθευτείτε ένα κολλύριο για τα μάτια που θα περιέχει το συγκεκριμένο βότανο και εφαρμόστε το με βάση τις οδηγίες που θα σας δοθούν.

 1. Μια δημοφιλής φυσική θεραπεία για τα κόκκινα μάτια είναι το κρύο γάλα. Βρέξτε ένα βαμβάκι στο γάλα και έπειτα κάντε κομπρέσες στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Η αίσθηση ψύξης από το γάλα φέρνει άμεσα αποτελέσματα ανακούφισης. Μπορείτε να το κάνετε δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.

Συμβουλές για να αποφύγετε τα κόκκινα μάτια

 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
 • Μην τρίβετε, ξύνετε ή αγγίζετε τα μάτια σας.
 • Μη χρησιμοποιείτε μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Μη φοράτε φακούς επαφής μέχρι την περάτωση της θεραπείας.
 • Φροντίστε να έχετε ατομική πετσέτα προσώπου, την οποία θα αλλάζετε τακτικά.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.