fbpx

Οι βρεφικές φόρμουλες διατροφής χωρίζονται σε πρώτης (0 έως 6 μηνών), δεύτερης (7 έως 12 μηνών) και τρίτης (12 έως 36 μηνών) βρεφικής ηλικίας και διαφέρουν μεταξύ τους, σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των πρωτεϊνών και βιταμινών που εμπεριέχουν, καθώς είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του βρέφους ανάλογα με την ηλικία του.

Ειδικά θεραπευτικά γάλατα

Συχνά, αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις βρεφών που δεν μπορούν να καταναλώσουν τα παραπάνω προϊόντα, είτε λόγω κάποιας ασθένειας, είτε λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας ή δυσανεξίας που εμφανίζουν από τη στιγμή της γέννησής τους.

Οι Βρεφικές Φόρμουλες Διατροφής

Ακόμα και για αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν εξειδικευμένες έτοιμες φόρμουλες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες αυτών των βρεφών.

Γάλατα χωρίς λακτόζη – Free Lactose (FL)

Χορηγούνται σε περιπτώσεις ανεπάρκειας λακτάσης, που είναι το υπεύθυνο ένζυμο για τον μεταβολισμό της λακτόζης.

Χορηγούνται επίσης για μικρό χρονικό διάστημα μετά από φλεγμονές ή λοιμώξεις του εντέρου, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως ο εντερικός βλεννογόνος.

Σε αυτές τις φόρμουλες, αντί για λακτόζη, συναντάμε γλυκόζη ή πολυμερή αυτής, μαλτοδεξτρίνες ή αμυλοσίροπο.

Η μακρόχρονη χρήση γάλακτος χωρίς λακτόζη, δεν συνιστάται, διότι η λακτόζη βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και επομένως η παρουσία της στη βρεφική διατροφή είναι απαραίτητη.babies

Αντιαναγωγικά γάλατα – Anti Regurgitation (ΑR)

Χορηγούνται σε απλές αναγωγές βρεφών ή ακόμα και σε συνεχείς εμετούς που οδηγούν σε απώλεια ή στασιμότητα βάρους του βρέφους.

Συνήθως αυτά περιέχουν χαρουπάλευρο ή άμυλο καλαμποκιού, αλλά η περιεκτικότητά τους σε αυτά τα συστατικά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% του συνόλου των υδατανθράκων της φόρμουλας.Η μακρόχρονη χρήση τους δεν είναι επιθυμητή, καθώς παρατηρείται μειωμένη απορρόφηση σιδήρου, ιχνοστοιχείων και ασβεστίου.

Επίσης το χαρουπάλευρο σε ορισμένα βρέφη, προκαλεί διάρροιες και το άμυλο καλαμποκιού ενδέχεται να προκαλέσει δυσκοιλιότητες.

Υποαλλεργικά γάλατα μερικής υδρόλυσης – Hypo Allergenic (HA)

Σε βρέφη με οικογενειακό ιστορικό σε αλλεργίες, χορηγείται αμέσως μετά τη γέννησή τους υποαλλεργικό γάλα, προκειμένου να προληφθεί κάποια σοβαρή αλλεργία.Τα γάλατα αυτά, υφίστανται μια επιπλέον ενζυμική υδρόλυση των πρωτεϊνών τους, προκειμένου να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των αλλεργιογόνων που περιέχουν.Στο σημείο αυτό, καλό είναι να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο γάλα, δεν είναι κατάλληλο για βρέφη με τροφική αλλεργία.

Υποαλλεργικά γάλατα εκτεταμένης υδρόλυσης – Medium Chain Triglyceride (MCT)

Το συγκεκριμένο γάλα χορηγείται σε βρέφη με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, με ηωσινοφιλική εντεροκολίτιδα, με οισοφαγίτιδα ή με γαστρίτιδα.Χορηγείται επίσης σε περιπτώσεις βρεφών με δυσαπορρόφηση εντέρου λόγω φλεγμονής ή σύνδρομο βραχέως εντέρου και σε περιπτώσεις κυστικής ίνωσης.

Αυτά είναι φόρμουλες με υδρολυμένη πρωτεΐνη και γίνονται ανεκτά από το 90% τουλάχιστον των ατόμων με αποδεδειγμένη αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Αποτελούνται από πρωτεΐνη γάλατος, είτε σε μορφή ορολευκωματίνης, είτε καζεΐνης, που έχει υποστεί διάσπαση με θερμότητα και ενζυματική υδρόλυση, σε ολιγοπεπτίδια με αλύσους διαφορετικού μήκους και ελεύθερα αμινοξέα.

Επιπλέον, προστίθενται ελεύθερα αμινοξέα για να αναπληρώσουν τις απώλειες που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία της ολικής πρωτεΐνης.Όσο πιο εκτεταμένη είναι η υδρόλυση, τόσο λιγότερο αλλεργιογόνο είναι το γάλα, το κόστος της φόρμουλας αυξάνεται και η γεύση γίνεται λιγότερο ευχάριστη.Στις φόρμουλες αυτές συναντούμε μαλτοδεξτρίνες, άμυλο αραβοσίτου και άμυλο πατάτας σε διάφορες συγκεντρώσεις.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.