Νεογνική ακμή εμφανίζει περίπου το 20% των μωρών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Πρόκειται για έναν τύπο ακμής ο οποίος εκδηλώνεται στο πρόσωπο ή το σώμα των νεογέννητων. Γιατί τα μωρά εμφανίζουν σπυράκια και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;

Η νεογνική ακμή είναι μικροσκοπικά κόκκινα σπυράκια που αναπτύσσονται από τις μητρικές ή τις βρεφικές ορμόνες. Eπίσης, ορισμένα φάρμακα κατά τον θηλασμό είναι πιθανό να προκαλέσουν βρεφική ακμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακμή στα νεογνά μπορεί να προκύψει από την αντίδραση του ευαίσθητου δέρματος του μωρού σε βρεφικά καλλυντικά ή σαμπουάν. Ωστόσο, η επιστήμη εξακολουθεί να μελετά και άλλους παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται η ακμή.

Μωρό με ακμή

Νεογνική ακμή και συμπτώματα 

Όπως συμβαίνει και με την ακμή των εφήβων, έτσι εμφανίζεται και η ακμή των μωρών. Συνήθως εμφανίζονται μικροσκοπικά σπυράκια στα μάγουλα, στον λαιμό και την πλάτη. Η βρεφική ακμή μπορεί επίσης να εμφανιστεί με κύστεις ή οζίδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναπτύσσεται εντός του πρώτου μήνα μετά τη γέννηση και μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ακμή είχε διάρκεια μηνών.

Nεογνική ακμή και αντιμετώπιση 

Συνήθως η νεογνική ακμή δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία, καθώς υποχωρεί μόνη της, δίχως να αφήσει σημάδια. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που ‒όπως προαναφέρθηκε‒ διαρκεί αρκετούς μήνες, ο παιδίατρος θα συνταγογραφήσει μια φαρμακευτική κρέμα ή αλοιφή, η οποία θα βοηθήσει στην καταπολέμησή της.

Ακολουθήστε μερικές συμβουλές:
  • Καθαρίστε την περιοχή με ζεστό νερό δύο φορές την ημέρα.
  • Μην κάνετε χρήση ακατάλληλων βρεφικών καλλυντικών και προϊόντων.
  • Μη χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά προϊόντα για την ακμή εάν δεν έχετε συμβουλευτεί πρώτα τον παιδίατρο ή τον εξειδικευμένο δερματολόγο.
  • Μην πλένετε συχνά το δέρμα το μωρού. Αφού η ακμή δεν δημιουργείται από ρύπους, το μόνο που θα πετύχετε είναι ο ερεθισμός του ευαίσθητου δέρματός του.

Διαβάστε περισσότερα:

Πληροφορίες από: healthline.com, mayoclinic.com, whattoexpect.com