fbpx
Baby – led weaning: Η νέα παιδιατρική μέθοδος απογαλακτισμού

Baby – led weaning: Η νέα παιδιατρική μέθοδος απογαλακτισμού

Τι είναι η Baby – led weaning που εφαρμόζεται ολοένα και περισσότερο από τους νέους γονείς; Γύρω στην ηλικία των 6 μηνών ξεκινά η εισαγωγή των στέρεων τροφών.

H Baby – led weaning (BLW) είναι μια νέα μέθοδος αυτοσίτισης στην οποία εισάγονται οι στέρεες τροφές. Αν το αντανακλαστικό του σπρωξίματος της γλώσσας έχει εξαφανιστεί και το μωρό σας στηρίζει το κεφαλάκι του, μπορείτε να ξεκινήσετε νωρίτερα, όχι όμως πριν τον 4ο μήνα.

Σε αυτή την μέθοδο δεν χρησιμοποιούνται κουτάλια και πολτοποιημένες τροφές. Το βρέφος τρώει μόνο του από κομμάτι φαγητού κατάλληλο για την ηλικία του. Επιλέγεται από πολλούς γονείς, οι οποίοι ακολουθούν τις βασικές οδηγίες του παιδιάτρου, ούτως ώστε να διασφαλίσουν την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού.

Baby – led weaning

Υπάρχουν μαμάδες που μόνο στη σκέψη ότι το παιδί τους θα τρέφεται μόνο του τρομοκρατούνται, ενώ άλλες ξεκινούν τη μέθοδο αυτοσίτισης χωρίς δεύτερη σκέψη.

Baby – led weaning (BLW) – Τα πλεονεκτήματα του απογαλακτισμού

Κάθε βρέφος αρέσκεται στο να εξερευνά αντικείμενα, να τα αγγίζει και να τα βάζει στο στόμα. Η μέθοδος baby – led weaning συνδυάζει όλα αυτά μαζί. Τα μωρά χρησιμοποιούν συγχρόνως πολλές από τις αισθήσεις τους αφού αισθάνονται την υφή, τη μυρωδιά, τη γεύση, το χρώμα και το σχήμα της τροφής. Παράλληλα, αποκτούν δεξιότητες όσον αφορά τις κινήσεις των χεριών και το συντονισμό ματιών –χεριών.

Ο απογαλακτισμός εμποδίζει τους γονείς να σπρώχνουν το φαγητό επιτρέποντας στα βρέφη να ελέγχουν την ποσότητα που βάζουν στο στόμα τους

Τα μωρά μαθαίνουν πρώτα πώς να μασούν και μετά πώς να καταπίνουν. Το BLW θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα με έρευνες η μέθοδος BLW εξοικειώνει τα παιδιά με περισσότερες τροφές και γεύσεις ενώ ως ενήλικες τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Παράλληλα, τα βρέφη κάθονται ανεξάρτητα στο τραπέζι παρέα με όλη την οικογένεια και απολαμβάνουν από νωρίς ένα κοινό γεύμα και διάφορα είδη φαγητού με αποτέλεσμα να λαμβάνουν την εμπειρία γεύσεων και θρεπτικών συστατικών.

Baby – led weaning (BLW) – Τα αρνητικά του απογαλακτισμού

Αν και τα αρνητικά είναι πολύ λιγότερα από τα θετικά καλό είναι να αναφέρονται.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι τα βρέφη δυσκολεύονται να μασήσουν καλά το ψημένο κρέας, το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή σιδήρου για τα παιδιά. Ο σίδηρος είναι θεμελιώδους σημασίας στην ανάπτυξη του παιδιού επομένως είναι σημαντικό το βρέφος να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες. Σε περίπτωση που το βρέφος είναι πρόωρο, αντιμετωπίζει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή παρουσιάζει δυσκολία στη μάσηση τότε θα πρέπει να αποφύγετε τη μέθοδο αυτή. Είναι κάτι που θα σας το πει και ο παιδίατρος.

Από τη μέθοδο αυτή θα προκύψουν επίσης ακαθαρσίες στο πάτωμα, στο τραπεζάκι ή το καρεκλάκι που ακουμπά το βρέφος. Ωστόσο, αυτή η ακαταστασία δεν αξίζει να καταστρέψει τις πιο όμορφες εικόνες που προσφέρει η μέθοδος BLW, καθώς οι γονείς μπορούν να απολαμβάνουν τις προσπάθειες του μωρού τους να πιάσει αλλά και να δοκιμάσει τις πρώτες του τροφές καθώς φυσικά και τις αντιδράσεις του.

Baby – led weaning

Παραμονεύει ο κίνδυνος πνιγμονής;

Τα βρέφη μετά τους 5 μήνες ζωής που είναι ικανά να πιάνουν μόνα τους πράγματα, μαθαίνουν να βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα. Έτσι μπορούν εύκολα να πνιγούν.

Ο κίνδυνος πνιγμονής είναι υπαρκτός με οποιαδήποτε μέθοδο και εάν σιτίζεται. Βέβαια αν το βρέφος είναι έτοιμο ψυχοκινητικά να λάβει στερεά τροφή ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.  Πρόσφατες μελέτες στο Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι τα βρέφη που σιτίζονται με τη μέθοδο baby – led weaning δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμονής από τα βρέφη που σιτίζονται με πουρέ φαγητά. Η σίτιση με κουτάλι, αντίθετα, ενθαρρύνει τα μωρά να πιπιλίζουν κατευθείαν την τροφή στο πίσω μέρος του στόματος, καθιστώντας δυνητικά πιο πιθανό τον πνιγμό.

Φαίνεται ότι η γενική εξέλιξη του μωρού συμβαδίζει με την ανάπτυξη της ικανότητάς του να διαχειρίζεται το φαγητό στο στόμα του και να το χωνεύει. Το βρέφος που χειρίζεται τροφή πρέπει πάντα να υποστηρίζεται σε όρθια θέση. Αυτό διασφαλίζει ότι τρόφιμα που δεν είναι ακόμη σε θέση να καταπιεί, ή δεν επιθυμεί να καταπιεί, θα πέσουν προς τα εμπρός, έξω από το στόμα.

Το σημαντικότερο από όλα είναι το βρέφος να τρώει πάντοτε υπό επίβλεψη και φυσικά κάθε γονιός να είναι γνώστης Α’ Βοηθειών. 

Baby – led weaning – Η έναρξη

  • Επικοινωνήστε πρώτα με τον παιδίατρο και βεβαιωθείτε ότι το παιδί λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να μεγαλώσει σωστά.
  • Βεβαιωθείτε ότι το βρέφος σας είναι σε θέση να αρχίσει να τρώει όταν είναι ψυχοκινητικά έτοιμο δηλαδή κάθεται, βάζει τα χέρια στο στόμα και δεν εμφανίζει το αντανακλαστικό εξωθήσεως της γλώσσας.
  • Ταΐστε το βρέφος την ώρα που όλη η οικογένεια βρίσκεται στο τραπέζι καθώς η σίτιση με όλη την οικογένεια δίνει την αίσθηση ότι τρώει το ίδιο φαγητό με όλους.
  • Προσφέρετε στο παιδί ποικιλία τροφών κατάλληλων με το ηλικιακό του πλαίσιο, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι.
  • Τα ψημένα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, πατάτα, καρότο), τα φρούτα (μπανάνα) τα αυγά και τα μακαρόνια είναι μερικά ενδεικτικά κατάλληλα και υγιεινά τρόφιμα.
  • Συνεχίστε να θηλάζετε το μωρό ή να του δίνετε τη φόρμουλα γάλακτος στα ενδιάμεσα των γευμάτων του.

Baby – led weaning

Νέες μανούλες αναφέρουν αποκλειστικά στο health4u.gr για την εμπειρία που βιώνουν εκείνες και τα μωράκια τους με τη μέθοδο του Baby – led weaning:

«Λοιπόν, την μέθοδο BLW την γνώρισα μέσα από το ίντερνετ καθώς αναζητούσα έναν άλλον τρόπο σίτισης για το μωράκι μου πέρα από τα αλεσμένα τρόφιμα. Είναι το καλύτερο δώρο που έχω κάνει στο μωρό μου και στον εαυτό μου! Μέσα από την αυτοσίτιση μαθαίνει από την αρχή διάφορες υφές, μυρωδιές και χρώματα και το σημαντικότερο είναι ότι τρέφεται μόνο του, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί έχει όρεξη και διάθεση να φάει αυτό που του έχω προσφέρει. Η χαρά και η ευτυχία που ζωγραφίζεται στο πρόσωπο του είναι ανεκτίμητη! Για το λόγο αυτό συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο να ταΐζω και το δεύτερο μωράκι μου.»

Έλενα, 29 ετών

«Για τη μέθοδο BLW μου μίλησε μια καλή φίλη, η οποία την εφαρμόζει στα παιδιά της. Στη συνέχεια μέσα από βιντεάκια διαπίστωσα ότι πρόκειται για μια μέθοδο πραγματικά πολύ διασκεδαστική για το μωράκι. Έψαξα έρευνες και άρθρα και βεβαιώθηκα για τα σπουδαία οφέλη που μπορεί να προσφέρει. Δεν φοβήθηκα ότι το παιδί μου μπορεί να πνιγεί. Συμβουλεύτηκα βέβαια και τον παιδίατρό μας και μόλις έλαβε τη σωστή αναπτυξιακή θέση, την εφάρμοσα. Καμία μέθοδος δεν είναι εύκολη, αλλά με υπομονή και υποστήριξη, πετυχαίνει.»

Χριστίνα, 27 ετών

Δώστε προσοχή!

→ Μην αφήσετε ποτέ μόνο του το μωρό με το φαγητό.

→ Μην προσφέρετε επικίνδυνα τρόφιμα στο μωρό. Οι ξηροί καρποί είναι απαγορευτικοί.

→Μην πιέζετε το μωρό στο φαγητό. Αφήστε το να βρει από μόνο του τον ρυθμό που θα καταπίνει το φαγητό.

→ Μην πιστέψετε ότι το μωρό σας θα φάει από την πρώτη φορά. Μόλις ανακαλύψει ότι αυτά τα νέα «παιχνίδια» έχουν ωραία γεύση θα αρχίσει να μασάει και να καταπίνει.

→ Μην περιμένετε ότι το μωρό σας θα φάει ολόκληρο το κάθε κομμάτι τροφής που λαμβάνει. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει αναπτύξει ακόμη την ικανότητα να πάρει την τροφή που είναι μέσα στη γροθιά του.

→ Μην ξεχνάτε ότι ο απώτερος στόχος σε αυτή τη φάση είναι το μωρό να απολαύσει τη διαδικασία και όχι να τραφεί.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.