Η μαλακή επιφάνεια στο κεφάλι ενός νεογέννητου βρέφους

Η μαλακή επιφάνεια στο κεφάλι ενός νεογέννητου βρέφους

Όταν ένα μωρό γεννιέται, παρατηρείται ένα σημείο στο κρανίο του το οποίο ονομάζεται «πηγή». Είναι ένα πολύ μαλακό και ευαίσθητο σημείο που δεν καλύπτεται από οστό, αλλά μόνο από τους ιστούς του δέρματος, και είναι εξαιρετικά απαλό στην αφή. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο πηγές, την πρόσθια και την οπίσθια.

Πολλές είναι οι μανούλες που ανησυχούν όταν κρατούν το κεφαλάκι του μωρού τους εξαιτίας του μαλακού σημείου που ψηλαφίζουν. Θεωρούν ότι είναι πολύ ευάλωτο και ότι μπορεί να το τραυματίσουν.

Η μαλακή επιφάνεια στο κεφάλι ενός νεογέννητου βρέφους υπάρχει για διάφορους λόγους, μεριμνώντας για την καλή του υγεία. Αρχικά, διευκολύνει τον τοκετό, αφού σε μια φυσιολογική γέννα το κεφάλι του μωρού είναι εκείνο που εξέρχεται πρώτο. Αυτό το μαλακό σημείο του κρανίου επιτρέπει στο μωρό να εξέλθει από τη μήτρα με ασφάλεια. Έπειτα η μαλακή επιφάνεια στο κεφάλι του το προφυλάσσει από τυχόν χτυπήματα, απορροφώντας τους κραδασμούς. Τέλος, διευκολύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς οι πηγές επιτρέπουν την αλλαγή μεγέθους και σχήματος δίχως να πιέζεται από τα οστά του κρανίου.

Βαθούλωμα στο κεφάλι του μωρού

Η πρόσθια πηγή ψηλαφίζεται και αξιολογείται από τον παιδίατρο και αναλόγως με το μέγεθος μπορεί να φανερωθεί κάποια πάθηση. Έχει το σχήμα διαμαντιού και το πλάτος της μπορεί να φτάνει τα 5 εκατοστά. Η πηγή κλείνει σε διάστημα 9-18 μηνών. Αντιθέτως, η οπίσθια πηγή είναι μικρότερη, με διάμετρο μικρότερη από 1,5 εκατοστό, συνεπώς δεν ψηλαφίζεται πάντα και συνήθως κλείνει σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Επειδή λοιπόν ο εγκέφαλος μεγαλώνει μετά τη γέννηση, είναι αναγκαίο να μεγαλώνει παράλληλα και το κρανίο. Γι’ αυτό και τα οστά μεγαλώνουν σε μέγεθος και δεν είναι «εντελώς ενωμένα» μεταξύ τους κατά τη γέννηση.

Δώστε προσοχή! 

Θα πρέπει να παρατηρείτε καθημερινά τη μαλακή επιφάνεια στο κεφάλι του βρέφους σας και να βεβαιώνεστε ότι δεν είναι βυθισμένη ή διογκωμένη. Η πρώτη περίπτωση είναι ένδειξη αφυδάτωσης ή έλλειψης καλής διατροφής, ενώ η δεύτερη μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη υγρού στην περιοχή του εγκεφάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς ελέγχει την κατάσταση της πηγής σε κάθε παιδιατρικό έλεγχο.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.