Βρεφικοί κολικοί: Αίτια, πρόληψη και συμβουλές για το μωρό σας

Βρεφικοί κολικοί: Αίτια, πρόληψη και συμβουλές για το μωρό σας

Το βρέφος σας μπορεί να κλαίει για ώρες. Όταν όμως ένα βρέφος, καθόλα υγιές, κλαίει με αυτόν τον τρόπο, η πιθανότητα να έχει το βρέφος κολικούς είναι αρκετά μεγάλη.
Τι είναι βρεφικοί κολικοί

Βρεφικοί κωλικοί είναι το κατά διαστήματα έντονο κλάμα, αγνώστου αιτιολογίας, μεγάλης διάρκειας,. Εκδηλώνονται συνήθως σε βρέφη 2-3 βδομάδων και υποχωρούν μετά την ηλικία των τριών μηνών. Οι βρεφικοί κωλικοί είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε βρέφος που σιτίζεται καλά, αλλά είναι ιδιαίτερα ιδιότροπο, που ρεύεται με δυσκολία και αρχίζει το έντονο κλάμα αμέσως μετά το φαγητό. Το βρέφος είναι ανήσυχο και κινεί τα χέρια και τα πόδια του. Διπλώνει τα πόδια του, τα φέρνει στην κοιλιά του και ύστερα τα τεντώνει σε ευθεία, προσπαθεί μάλιστα να διπλώσει το κορμάκι του. Με αυτή τη στάση του σώματός του, προσπαθεί να απ’ αμβλύνει τον πόνο στην κοιλιά του. Ενώ τα ικανοποιημένα και ευχαριστημένα βρέφη μετά από το φαγητό σχεδόν αμέσως παραδίνονται στον ύπνο, τα βρέφη με κολικούς αρχίζουν σχεδόν αμέσως το κλάμα και θα κοιμηθούν αφού πρώτα εξαντληθούν από το κλάμα. Στην αρχή η μητέρα θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι το παιδί που κλαίει τόσο έντονα δεν είναι άρρωστο. Ένα βρέφος με κολικούς θηλάζει καλά και έχει όρεξη για φαγητό. Σε αυτά τα βρέφη αρέσει να τα χαϊδεύεις και να τα κρατάς στα χέρια σου (σταματούν για λίγο το κλάμα). Αντίθετα τα άρρωστα βρέφη δε θηλάζουν ικανοποιητικά, δυσανασχετούν όταν τα κρατάς και δε σταματούν να κλαίνε.

Αίτια 

Οι γιατροί πιστεύουν πως οι κολικοί συμβαίνουν σε βρέφη με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και αυτό συνεχίζεται μέχρι να ξεπεράσει το βρέφος τον τρίτο μήνα ζωής.

Τα αίτια των βρεφικών κολικών δεν είναι γνωστά. Δεν υπάρχει «μαγικό» φάρμακο.

Πιθανά αίτια είναι τα πολλά αέρια στα έντερα, το βρεγμένο πανάκι, βρέφος που ζητά προσοχή κλπ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αγχώδεις μητέρες μεταφέρουν το άγχος τους στο βρέφος, που εκδηλώνεται με κολικούς. Τέσσερις υποθέσεις προσπάθησαν να εξηγήσουν τους κολικούς χωρίς όμως καμία να έχει τεκμηριωθεί.

1. Οι κολικοί είναι αποτέλεσμα πόνου στα έντερα (αλλεργία στο γάλα, πολλά αέρια)
2. Είναι πρόβλημα συμπεριφοράς. Δεν υπάρχει η κατάλληλη σχέση μεταξύ μητέρας και βρέφους.
3. Αποτελούν απλά το ένα άκρο του φυσιολογικού κλάματος.
4. Είναι αποτέλεσμα πολλών καταστάσεων που δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.

Πρόληψη – Συμβουλές 
 • Όταν θηλάζετε ή δίνετε μπιμπερό στο παιδί σας θα πρέπει να διαλέγετε ένα απομονωμένο και ήσυχο μέρος στο σπίτι, χωρίς να ενοχλείστε από τους άλλους. Η επαφή με το παιδί σας πρέπει να είναι ολοκληρωτική έτσι ώστε να του δίνει ηρεμία.
 • Προσέξετε όταν το βρέφος θηλάζει, το στόμα να εφαρμόζει καλά στη θηλή του στήθους ή του μπιμπερού. Αλλιώς θα καταπίνει μεγαλύτερη ποσότητα αέρα από τα πλάγια των χειλιών του.
 • Αν είναι λαίμαργο να διακόπτετε πιο συχνά τη σίτιση για να δώσετε την ευκαιρία στο βρέφος να ρευτεί. Επίσης αποφεύγετε να ανοίγετε μεγαλύτερη τρύπα στη θηλή του μπιμπερού.
 • Αποφεύγετε να δίνετε τον αφρό του γάλακτος που απέμεινε στο μπιμπερό.
  Παρά το γεγονός ότι δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα ο συσχετισμός της διατροφής της μάνας με τους κολικούς μπορείτε πειραματικά, για λίγες μέρες να αποφύγετε τα ακόλουθα φαγητά: καφέ, τσάι, τα καρυκευμένα (μπαχαρικά) φαγητά και όλα τα αεριούχα ποτά.
Αν το βρέφος έχει κολικούς
 • Κρατάμε για λίγη ώρα όρθιο το παιδί στην αγκαλιά.
 • Δοκιμάζουμε ελαφρές κυκλικές μαλακτικές κινήσεις στην κοιλιά του. βρέφους, από δεξιά προς στα αριστερά.
 • Μπορούμε να τοποθετήσουμε ζεστά επιθέματα για μερικά λεπτά στην κοιλιά του βρέφους.
 • Μπορούμε να του κάνουμε ένα σύντομο περίπατο με το αυτοκίνητο. Ίσως οι κραδασμοί του οχήματος βοηθήσουν το βρέφος να ηρεμήσει.
 • Εάν υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας ή δεν έχει αφοδεύσει μέχρι και 4 ημέρες, τότε βοηθούμε με υπόθετο γλυκερίνης.
 • Δοκιμάζουμε απαλή μουσική στο δωμάτιό του.
 • Ένα ζεστό μπάνιο συνήθως τα χαλαρώνει και κοιμούνται.

Θα πρέπει όμως να θυμάστε πως το βρέφος που κλαίει έντονα δε σημαίνει πως έχει πάντα κολικούς, ιδιαίτερα όταν το κλάμα συνοδεύεται από ανορεξία, εμετούς, πυρετό, ή οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς του. Τότε θα πρέπει αμέσως να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.