fbpx
Xυμός cranberry: Σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να αποτρέψει την κυστίτιδα

Xυμός cranberry: Σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να αποτρέψει την κυστίτιδα

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο χυμός cranberry θα μπορούσε να αποτρέψει την κυστίτιδα, αλλά ότι αυτή η επίδραση δεν είναι παρούσα σε όλους.

Τα cranberries διαφημίζονται για τις επιδράσεις τους στο ουροποιητικό σύστημα.

Τους αποδίδονται λίγο πολύ αποδεδειγμένες και συζητημένες αρετές κατά της κυστίτιδας.

Μια νέα ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε στην Cochrane Database of Systematic Reviews, υπογραμμίζει, όχι τη θεραπευτική φύση του cranberry, αλλά τη δυνατότητά του να αποτρέψει την εμφάνιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος ( κυστίτιδα ).

Σε ένα άρθρο στον ιστότοπο The Conversation , η Jacqueline Stephens και η Gabrielle Williams, δύο ερευνήτριες και επιδημιολόγοι που συνέταξαν τη μελέτη, αναφέρουν λεπτομερώς τα αποτελέσματά τους.

Διαβεβαιώνουν ότι η ανάλυσή τους σε 50 μελέτες συμπεριλαμβανομένων 8.857 συμμετεχόντων δείχνει ότι « η κατανάλωση χυμού ή συμπληρωμάτων cranberry μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σε:

  • γυναίκες (περίπου 26%),
  • παιδιά (κατά περίπου 54%)
  • και σε όσους είναι πιο ευαίσθητοι λόγω σε ιατρικές πράξεις (μείωση περίπου 53%) ».

Από την άλλη πλευρά, αυτό το προληπτικό αποτέλεσμα δεν ισχύει για ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες ή άτομα με προβλήματα κένωσης της ουροδόχου κύστης.

Xυμός cranberry και κυστίτιδα – Ατελή αποτελέσματα

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα προϊόντα cranberry που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες που αναλύθηκαν, φαίνεται να λειτουργούν μόνο για άτομα με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (δηλαδή 2 ή περισσότερες κυστίτιδα σε 6 μήνες ή 3 το χρόνο) .

Από την άλλη πλευρά, αυτή η μετα-ανάλυση δεν κατάφερε να καθορίσει ποια θα ήταν η σωστή σύνθεση ή η σωστή δόση που θα έπρεπε να ληφθεί προκειμένου να ελπίζουμε ότι θα έχουμε αυτό το προληπτικό αποτέλεσμα:

  • θα πρέπει να προτιμάται ο χυμός ή τα δισκία cranberry;
  • Και για πόσο καιρό να το καταναλώνω;

Οι κλινικές δοκιμές που αναλύθηκαν περιελάμβαναν κατανάλωση cranberry που κυμαινόταν από μόλις 4 εβδομάδες έως 12 μήνες.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από κατασκευαστές του κλάδου, όπως μάρκες που προσφέρουν χυμό cranberry.

Οι ερευνητές θέλουν να είναι καθησυχαστικοί,και διευκρινίζουν ότι δεν βρήκαν «καμία διαφορά στα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που υποστηρίζονται από κατασκευαστές χυμών σε σύγκριση με εκείνα που διεξάγονται από ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Το cranberry είναι ένα φρούτο εγγενές στη Βόρεια Αμερική και έχει υψηλή συγκέντρωση σε προανθοκυανιδίνη , ένα αντιοξειδωτικό μόριο που προστατεύει από τα μικρόβια.

Είναι αυτή η ένωση που, μόλις καταποθεί, εμποδίζει τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος να κολλήσουν στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.

Τέλος, να θυμάστε ότι σε περίπτωση αποδεδειγμένης κυστίτιδας, παρουσία συμπτωμάτων ή/και θετικής ανάλυσης ούρων, η πιο αποτελεσματική θεραπεία παραμένει η λήψη αντιβιοτικών προσαρμοσμένων και συνταγογραφούμενων από γιατρό .

Πηγή 

Williams G, Hahn D, Stephens JH, Craig JC, Hodson EM. Cranberries για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Cochrane Database of Systematic Reviews 2023, Τεύχος 4. Άρθ. Αρ.: CD001321. DOI: 10.1002/14651858.CD001321.pub6

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.