fbpx

Ο καθημερινός πόνος στο γοφό μπορεί να οφείλεται σε κάποια σοβαρή πάθηση που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα.

Πόνος στο γοφό παρουσιάζεται συχνότερα σε γυναίκες και μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια, από απλά μέχρι σοβαρά. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τις πέντε (5) πιο πιθανές αιτίες για τον επαναλαμβανόμενο πόνο.

Διαβάστε επίσης: Αυξημένος ο κίνδυνος κατάγματος στο ισχίο για τις vegeterian γυναίκες

Πόνος στο γοφό κατά το περπάτημα

Η ενόχληση οφείλεται σε έναν έντονο πόνο στις αρθρώσεις γύρω από τον γοφό. Επίσης, συνοδεύεται από μια αίσθηση βάρους που μπορεί να κάνει την κίνηση δύσκολη. Υπάρχουν φορές που τα συμπτώματα ακτινοβολούν στην κοιλιά και στη μέση. Αυτό μπορεί να κάνει αδύνατη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών, όπως είναι το περπάτημα.
Πόνος στο γοφό
Γοφός εικόνα [1]

Πόνος στο γοφό και αιτίες

  • Κακή στάση σώματος 

Η κακή στάση του σώματος, τόσο όταν περπατάτε όσο και όταν κάθεστε, είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τον πόνο που αισθάνεστε στον γοφό. Αυτός ο πόνος είναι αποτέλεσμα της κακής στάσης σώματος σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένες καρέκλες, τα ψηλά τακούνια ή συγκεκριμένα είδη σωματικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να έχουν επιπτώσεις.

  • Οστεοαρθρίτιδα 

Η οστεοαρθρίτιδα σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου όπως το υπερβολικό βάρος, η γενετική προδιάθεση και η γήρανση.

Είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Μερικοί άνθρωποι την αποκαλούν εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων ή αρθρίτιδα «φθοράς». Εμφανίζεται συχνότερα στα χέρια, τους γοφούς και τα γόνατα. Μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλεί κόπωση, καθιστώντας δύσκολη την έναρξη ή τη διατήρηση της κανονικής σωματικής δραστηριότητας.

  • Τενοντίτιδα 

Η τενοντίτιδα είναι μια πολύ συχνή και επώδυνη πάθηση του τένοντα, που αντιπροσωπεύει το 30% των επαγγελματικών ασθενειών.

Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στους τένοντες που συνδέουν τον μυ με το οστό. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε τένοντα του σώματος. Ωστόσο η τενοντίτιδα είναι πιο συνηθισμένη στους αγκώνες, στα γόνατα και στους γοφούς.

Διαβάστε επίσης: Τενοντίτιδα – Είναι αποτελεσματική η μεσοθεραπεία;

  • Iσχιαλγία 

Συχνά, ο όρος «ισχιαλγία» συγχέεται με τον γενικό πόνο στην πλάτη. Ωστόσο, η ισχιαλγία δεν περιορίζεται μόνο στην πλάτη. Το ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα και ελέγχει αρκετούς μυς στα πόδια. Ως εκ τούτου πόνος στη μέση και μούδιασμα στο πόδι συχνά πάνε μαζί όταν πρόκειται για ισχιαλγία.

Η ισχιαλγία προκαλείται από τη φλεγμονή η τον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο είναι το πιο μακρύ νεύρο στο σώμα. Όταν τραυματιστεί, προκαλείται πόνος που φτάνει από τη μέση μέχρι τον γοφό και το πίσω μέρος του μηρού.
  • Κάταγμα στο γοφό 

Τα κατάγματα στον γοφό αποτελούν επείγοντα περιστατικά και χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν επιπλοκές που μπορούν να επηρεάσουν μόνιμα την κινητικότητα και, σε ακραίες περιπτώσεις, να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Ο κίνδυνος για κάταγμα στον γοφό αυξάνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σκελετικό σύστημα σταδιακά χάνει οστική πυκνότητα λόγω της όλο και μεγαλύτερης δυσκολίας του σώματος να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά.

Πόνος στους γοφούς και στα πόδια – Οι «αθώες» συνήθειες που τον εντείνουν

Πόνος στο γοφό τη νύχτα: Το παρατεταμένο κάθισμα μπορεί να προκαλέσει μυϊκή εκφύλιση και πόνο στους γοφούς, στην πλάτη και τον λαιμό μας.

Πόνος στο γοφό στον ύπνο: Το να κοιμάστε πάντα προς την ίδια πλευρά μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παθολογίες του ισχίου. Κοιμηθείτε τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα μπούτια για να βοηθήσετε στην ευθυγράμμιση του κορμιού.

Πόνος στο γοφό ασκήσεις: Το να ξεκινάτε γρήγορα χωρίς ζέσταμα μια άσκηση θα οδηγήσει σύντομα στον τραυματισμό των μυών. Για αυτό είναι σημαντικό το καλό ζέσταμα πριν την άσκηση, όσο και οι διατάσεις μετά το πέρας της προπόνησης.

Πόνος στο γοφό

Πόνος στο γοφό – Aντιμετώπιση

Στην περίπτωση που ο πόνος στο γοφό εμφανιστεί, ενδεχομένως να επηρεαστεί σημαντικά η ποιότητα της ζωής σας. Για το λόγο αυτό απαιτείται η άμεση επίσκεψη στον ορθοπεδικό, ο οποίος και θα σας προτείνει μία σειρά θεραπειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να πάτε σε ιατρείο ορθοπεδικού υπάρχει η λύση επίσκεψης ορθοπεδικού στο σπίτι. Η φυσικοθεραπεία, ο απεικονιστικός έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία και η χειρουργική αντιμετώπιση, εφόσον απαιτείται, είναι ορισμένες από τις θεραπευτικές λύσεις.

Στην αντιμετώπιση του πόνου μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά και οι εξατομικευμένοι ορθρωτικοί πάτοι οι οποίοι:

  • Απορροφούν όλους τους κραδασμούς
  • Βελτιώνουν την συνολική στάση του σώματος
  • Μειώνουν την μυϊκή κούραση και τους μυϊκούς τραυματισμούς
  • Εξισορροπούν όλες τις δυνάμεις που ασκούνται στο πέλμα με το περπάτημα ή το τρέξιμο
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.