Έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν κρασί είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.
Μάλιστα, οι ερευνητές ανέφεραν πως το κρασί ευεργετεί τα οστά, ενώ η μπύρα τα επιβαρύνει. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Arthritis Research and Therapy»
Οστεοαρθρίτιδα και έρευνα
Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες κατανάλωσης σχετικά με το αλκοόλ 1.001 ανδρών και γυναικών ηλικίας 45 – 86 ετών με αρθρίτιδα με γόνατος και 933 ατόμων με αρθρίτιδα ισχίου. Συνέκριναν αυτές τις καταναλωτικές συνήθειες με εκείνες 933 υγιών ατόμων.
Όσοι έπιναν αρκετή μπίρα, πάνω από 20 ποτήρια την εβδομάδα, είχαν 93% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρθρίτιδα του γόνατος σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν. Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα ισχίων.
Αντίθετα, εκείνοι που κατανάλωναν 4-6 ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν 44% χαμηλότερο κίνδυνο αρθρίτιδας του γόνατος, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον 7 ποτήρια την εβδομάδα είχαν ακόμη μικρότερο κίνδυνο, ο οποίος ήταν μειωμένος κατά 50%.
Πολυφαινόλες και ουρικό οξύ
Οι ακριβείς λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφείς. Μια θεωρία είναι ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κρασί, οι πολυφαινόλες, μπορούν να έχουν προστατευτική επίδραση, ενώ τα επίπεδα του ουρικού οξέος, τα οποία αυξάνονται με την κατανάλωση μπίρας, μπορεί να έχουν βλαβερή επίδραση. Να σημειωθεί ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν την ανάπτυξη ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων και ενισχύουν την ανάπτυξη άλλων που είναι ωφέλιμα στον οργανισμό.
«Κατανάλωση μπίρας φαίνεται να είναι παράγοντας κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου ενώ η κατανάλωση κρασιού παρέχει προστασία», ανέφεραν οι ερευνητές.
Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που διερεύνησε τις επιπτώσεις ξεχωριστών αλκοολούχων ποτών στην οστεοαρθρίτιδα, και όχι συνολικά του αλκοόλ.
Σχετικά με άλλα ποτά που δεν περιέχουν αλκοόλ, η μελέτη δεν βρήκε κάποια ουσιαστική επίδραση.