Η υπνική άπνοια στα παιδιά ορίζεται από μια μερική ή ολική απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών τη νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ποια είναι τα συμπτώματα και τα αίτια; Πώς να αντιμετωπίσετε την υπνική άπνοια;
Το παιδί σας ροχαλίζει το βράδυ, δυσκολεύεται να σηκωθεί το πρωί, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί… Τι γίνεται αν πάσχει από άπνοια ύπνου;
Η υπνική άπνοια επηρεάζει μεταξύ 2 και 5% των παιδιών.
Αποτέλεσμα: για λίγα δευτερόλεπτα, αρκετές φορές τη νύχτα, υπάρχει διακοπή στην αναπνοή.
Υπνική άπνοια στα παιδιά – Ποια είναι τα συμπτώματα;
Γίνεται διάκριση μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκείνων που εμφανίζονται τη νύχτα.
«Πάντα σκεφτόμαστε το ροχαλητό , αλλά ένα παιδί μπορεί να μην ροχαλίζει και να υποφέρει από υπνική άπνοια», αναφέρουν οι ειδικοί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο συνδυασμός ενός ή περισσότερων ημερήσιων και νυχτερινών παραγόντων θα πρέπει να προειδοποιεί τους γονείς και να τους οδηγεί να συμβουλευτούν έναν γιατρό για διάγνωση »
Υπνική άπνοια στα παιδιά – Συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Δείτε τα σημάδια που μπορεί να προκαλέσουν άπνοια ύπνου και στα οποία πρέπει να προσέξετε οι γονείς:
• Το παιδί σας δυσκολεύεται να σηκωθεί το πρωί. Γκρινιάζει και νιώθει κούραση
• Παραπονιέται για πονοκεφάλους όταν ξυπνάει.
• Είναι υπερκινητικό , δεν μπορεί να συγκεντρωθεί.
• Εχει μαθησιακές δυσκολίες(δυσορθογραφία, δυσλεξία, δυσαριθμία)
• Έχει πρόβλημα συγκέντρωσης , προσοχής, απομνημόνευσης στο σχολείο.
• Είναι επιθετικό με τα αδέρφια και τις αδερφές του, τους συμμαθητές του.
Υπνική άπνοια στα παιδιά – Νυχτερινά συμπτώματα
• Το παιδί σας υποφέρει από ροχαλητό .
• Έχει έναν ανήσυχο ύπνο .
• Κοιμάται με το στόμα ανοιχτό .
• Ιδρώνει πολύ.
• Πάσχει από παραυπνίες ( υπνοβολισμός , νυχτερινοί τρόμοι , εφιάλτες).
• Βρέχει το κρεβάτι .
• Σηκώνεται το βράδυ να πιει νερό
Τι προκαλεί την υπνική άπνοια στα παιδιά;
Υπάρχουν πολλές αιτίες υπνικής άπνοιας στα παιδιά. Δείτε τι επισημαίνουν οι ειδικοί:
-
Αλλεργία
Η κύρια αιτία υπνικής άπνοιας στα μικρά παιδιά είναι η αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης . Είναι ένα από τα πρώτα αλλεργιογόνα που συναντούν τα βρέφη. Μπορεί επίσης να υπάρχει αιτία τροφικής αλλεργίας με δυσανεξία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος.
-
Διογκωμένες αμυγδαλές
Αν είναι φυσιολογικό, σε περίπτωση μόλυνσης, να είναια διογκωμένες οι αμυγδαλές και όταν περάσει η ασθένεια θα πρέπει να ξαναπάρουν το μέγεθός τους. Στην περίπτωση της υπνικής άπνοιας, οι αμυγδαλές παραμένουν μεγάλες μεταξύ δύο λοιμώξεων γιατί υπερδιεγείρονται από διάφορους παράγοντες. Είτε πρόκειται για αλλεργίες, είτε για ρύπανση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, αλλά και γενετική, μορφολογία.
-
Υπερβολικό βάρος
Αυτή δεν είναι η πιο συχνή αιτία, ωστόσο το υπερβολικό βάρος είναι ένας αυξανόμενος παράγοντας κινδύνου.
Υπνική άπνοια στα παιδιά – Τα προειδοποιητικά σημάδια
Υπάρχει μια τυπολογία παιδιών που μπορεί να εγείρουν υποψίες για σύνδρομο υπνικής άπνοιας .
Πώς να τα αναγνωρίσετε;
→ Είναι ένα παιδί με αδενοειδές πρόσωπο, δηλαδή επίμηκες, με πάντα ή συχνά το στόμα ανοιχτό (αναπνέει από το στόμα), λεπτά ρουθούνια, χλωμό δέρμα και μαύρους κύκλους.
Ποιον να συμβουλευτείτε;
Εάν οι γονείς υποψιάζονται άπνοια ύπνου στο παιδί τους, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τον παιδίατρο ή τον γιατρό τους. Ο τελευταίος μπορεί να τους παραπέμψει σε ΩΡΛ γιατρό, πνευμονολόγο, αλλεργιολόγο.
Πώς αντιμετωπίζεται η υπνική άπνοια στα παιδιά;
Για πολύ καιρό, η μόνη θεραπεία ήταν η χειρουργική επέμβαση.
Σήμερα, η προσέγγιση για την υπνική άπνοια στα παιδιά, είναι διεπιστημονική με μακροχρόνια φροντίδα ώστε να απελευθερωθούν οι αεραγωγοί και να επιτραπεί στο παιδί να έχει έναν ξεκούραστο ύπνο.
Η θεραπεία εξαρτάται από το ιστορικό του παιδιού μετά από ερώτηση σχετικά με το ιστορικό του.
Ο έλεγχος από ΩΡΛ με ρινοσκόπηση είναι απαραίτητος. Η εξέταση αυτή δίνει τη δυνατότητα να διαπιστωθεί εάν ο ρινικός βλεννογόνος είναι αλλεργικού τύπου ή όχι, να διακριθούν οι κόγχες και να εκτιμηθεί ολόκληρος ο όγκος των αμυγδαλών.
• Εάν το παιδί έχει προβλημα παλινδρόμησης , η θεραπεία θα είναι αυτή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Θα συνοδεύεται από συμβουλές για την υγιεινή των τροφίμων.
• Πρέπει να αποφεύγεται η πιπίλα .
• Συνιστάται ο εξωνυχιστικός καθαρισμός κατά των ακάρεων .
• Η «γλωσσική φυσικοθεραπεία» από φυσιοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας της γλώσσας.
• Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να εξεταστεί, γενικά από 7 έως 8 ετών, όταν έχουν εμφανιστεί τα πρώτα μόνιμα δόντια. Πριν είναι πολύ νωρίς όταν υπάρχουν μόνο παιδικά δόντια.
• Μπορεί να απαιτηθεί αδενοειδεκτομή ή αμυγδαλεκτομή σε περίπτωση διευρυμένων αμυγδαλών. Αυτό συμβαίνει όταν η συμφόρησή τους είναι μεγαλύτερη από 50%. Κάτω από αυτό, συνιστάται καθημερινός καθαρισμός της μύτης για να αποφράσσονται οι αεραγωγοί.
• Ο μη επεμβατικός αερισμός με συνεχή θετική πίεση αεραγωγών (CPAP) με στοματορινική μάσκα σιλικόνης συνιστάται σε περιπτώσεις σοβαρής άπνοιας.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της υπνικής άπνοιας στα παιδιά, πάνω απ ‘όλα, επιτρέπει στο παιδί να ανακτήσει τον καλό ύπνο.
Αυτό περιορίζει τον κίνδυνο να γίνει σοβαρότερη η κατάσταση στην ενήλικη ζωή και να οδηγήσει σε επιπλοκές.
Επιμέλεια κειμένου
Κωνσταντίνα Στεργίου