fbpx
Νόσος Meniere: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία

Νόσος Meniere: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία

Η νόσος Meniere είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το εσωτερικό του αυτιού.

Αν και η αιτία είναι άγνωστη, η νόσος Meniere πιθανώς να προκύπτει από μια ανωμαλία στον όγκο του υγρού στο εσωτερικό αυτί. Πάρα πολύ υγρό μπορεί να συσσωρεύεται, είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής, είτε ανεπαρκούς απορρόφησης. Οι επιστήμονες έχουν επίσης προτείνει ως αιτίες αυτοάνοσες παθήσειςαλλεργίες και κληρονομικότητα.

Στα 2/3 των περιπτώσεων η πάθηση περιορίζεται στο ένα αυτί, ενώ στο 1/3 πάσχουν και τα δύο αυτιά

Το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD) εκτιμά ότι 615.000 άτομα στις Η.Π.Α. πάσχουν από τη νόσο του Meniere. Περίπου 45.000 άτομα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα που είναι στην δεκαετία των 40 και των 50 ετών.

Νόσος Meniere και συμπτώματα

Ένα οξύ επεισόδιο σχετίζεται με ναυτία ή έμετο και αργότερα οι ασθενείς αισθάνονται εξουθενωμένοι για αρκετές ημέρες.

Νόσος Meniere

Εξέταση 

Η ακουομετρία, θα καθορίσει αν βιώνετε απώλεια ακοής. Για την εξέταση αυτή, θα φορέσετε ακουστικά και θα ακούσετε κάποιους ήχους σε διάφορους τόνους και εντάσεις. Θα πρέπει να υποδείξετε πότε μπορείτε και πότε δεν μπορείτε να ακούσετε τους ήχους, ώστε ο τεχνικός να καθορίσει αν βιώνετε απώλεια ακοής. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης θα δείξουν στον γιατρό σας αν έχετε κάποιο πρόβλημα ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά.

Η εξέλιξη της νόσου 

 1. Πρώτο στάδιο: εμβοές και περιορισμένα επεισόδια ιλίγγου
 2. Δεύτερο στάδιο: έντονοι ίλιγγοι, επίταση εμβοών και επιδείνωση βαρηκοΐας.
 3. Τρίτο στάδιο: επιδείνωση της βαρηκοΐας μέχρι πρακτικής κωφώσεως, κρίσεις απότομης πτώσης.

Φάρμακα για νόσο Meniere – Θεραπεία 

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Meniere, οι επιθέσεις του ιλίγγου μπορεί να ελεγχθούν σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα, από φαρμακευτικές αγωγές ως χειρουργική επέμβαση για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Η θεραπεία της νόσου Meniere, ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Φυσικοθεραπεία (ασκήσεις)
 • Φαρμακευτική αγωγή από τον ΩΡΛ
 • Δίαιτα χαμηλή σε αλάτι και ένα διουρητικό
 • Χειρουργική αντιμετώπιση (επεμβατική θεραπεία)
 • Ενδοτυμπανική ένεση (Εγχέονται φάρμακα και στη συνέχεια απορροφώνται μέσα στο εσωτερικό αυτί, με σκοπό τη βελτίωση του ιλίγγου.

Τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν γενταμικίνη ή κορτικοστεροειδή. Η γενταμικίνη ανακουφίζει τη ζάλη, αλλά φέρει επίσης τη δυνατότητα αυξημένης απώλειας ακοής στο προσβεβλημένο αυτί που μπορεί να συμβεί σε μερικά άτομα. Τα κορτικοστεροειδή δεν προκαλούν επιδείνωση της απώλειας της ακοής, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην ανακούφιση των μεγάλων ιλίγγων.

Όποιος άνθρωπος επιθυμεί μια διαφορετική, ολιστική προσέγγιση, υπάρχει και η Ομοιοπαθητική. Αρκετές περιπτώσεις και μερικές φορές αρκετά σοβαρές μπορούν να βοηθηθούν από αυτήν με αποτέλεσμα ο ασθενής να δει τις περισσότερες φορές γρήγορα αποτελέσματα και στη ζάλη και στον ίλιγγο.

Η ομοιοπαθητική όταν γίνεται σωστά δεν εμφανίζει παρενέργειες. Η θεραπεία διακόπτεται και ο ασθενής δεν χρειάζεται να λαμβάνει ομοιοπαθητικά φάρμακα για να μην ξαναπάθει ζαλάδα η ίλιγγο.

Νόσος Μeniere

Προσοχή! Αποφύγετε τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και την ασπιρίνη.

Νόσος Meniere και διατροφή

 1. Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά.
 2. Αποφύγετε τροφές ή ποτά που περιέχουν καφεΐνη.
 3. Περιορίστε τη λήψη αλκοόλ σε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα ημερησίως.
 4. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών ή υγρών με μεγάλη περιεκτικότητα στο αλάτι ή τη ζάχαρης.

Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνετε έξι με οχτώ ποτήρια νερό ημερησίως, ούτως ώστε το σώμα να μην κάνει κατακράτηση υγρών.

Νόσος Meniere και ποσοστό αναπηρίας

Η νόσος επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο και με διαφορετικό τρόπο, ενώ μπορεί να διαφέρει σε ένταση από μια ήπια ενόχληση σε μια δια βίου αναπηρία. Το ποσοστό αναπηρίας -αναλόγως και με το μέγεθος του προβλήματος κυμαίνεται στο 60%.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.