Καταθρενί: Διαταραχή ύπνου ή αναπνευστικό πρόβλημα;

Καταθρενί: Διαταραχή ύπνου ή αναπνευστικό πρόβλημα;

Η καταθρενία είναι μια σπάνια χρόνια αναπνευστική διαταραχή, σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση Διαταραχών του Ύπνου. Οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το εάν πρέπει να ταξινομηθεί στις διαταραχές ύπνου ή στα αναπνευστικά προβλήματα. Μερικές φορές παρομοιάζεται και ως «νυχτερινός πνιγμός», ενώ χαρακτηρίζεται από μια μονότονη έκπληξη ή γκρίνια, που γίνεται ακούσια ενώ το άτομο κοιμάται.

Η καταθρενία επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι συναντάται συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Η διαταραχή αναπτύσσεται συνήθως κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωση. Ο ήχος που δημιουργείται συχνά ταυτίζεται λανθασμένα με το ροχαλητό, τη νυχτερινή ομιλία, την κεντρική υπνική άπνοια και άλλες διαταραχές του ύπνου.

Παρά το γεγονός ότι οι θόρυβοι που παράγονται λόγω της καταθρενίας μπορεί να είναι αρκετά δυνατοί ‒καταγράφονται μεταξύ 40 και 120 ντεσιμπέλ, τα άτομα με τη διαταραχή αυτή δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Συχνά ανακαλύπτουν την πάθησή τους όταν ένα μέλος της οικογένειας, φίλος ή σύντροφος το αναφέρει το επόμενο πρωί.

Καταθρενία: Αίτια

Οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι για το τι προκαλεί την καταθρενία. Πιστεύεται ότι το πρήξιμο προέρχεται από τον λάρυγγα, ο οποίος στεγάζει τις φωνητικές χορδές. Στο ροχαλητό, αυτό που παράγει τον θόρυβο είναι το πίσω μέρος του λαιμού, ενώ αντίθετα στην καταθρενία ο ήχος προέρχεται από τις φωνητικές χορδές. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «European Respiratory Journal» εξέτασε μια 29χρονη γυναίκα με καταθρενία. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν λαρυγγοσκόπηση στη γυναίκα ενώ κοιμόταν και διαπίστωσαν ότι, ενώ έκλαιγε, το μέρος του λάρυγγα που συνδέει τους πνεύμονες και το στόμα (η γλωττίδα) ήταν σχεδόν κλειστό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό έδειξε ότι οι ήχοι που προκαλούνται από τη διαταραχή αυτή ενεργοποιούν τα ίδια μέρη που χρησιμοποιούνται για την καθημερινή ομιλία.

Καταθρενία: Θεραπεία

Τα καλά νέα είναι ότι η καταθρενία είναι σχεδόν αβλαβής για τον πάσχοντα. Πρόκειται για μια αρκετή ενοχλητική πάθηση, οι ειδικοί όμως δεν γνωρίζουν ακόμα πώς να την καταπολεμήσουν. Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι ίσως σχετίζεται με κάποιου είδους άγχος και ότι η ψυχοθεραπεία και οι ειδικές αναπνοές μπορεί να βοηθήσουν, όμως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από εκείνους που ταλαιπωρούνται από τη διαταραχή. Η Lacie Broussard Petitto, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, συνιστά στους πάσχοντες να προγραμματίσουν μια μελέτη ύπνου για να βεβαιωθούν ότι η καταθρενία είναι στην πραγματικότητα το πρόβλημα. Η Petitto υποστηρίζει ότι η διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα μηχάνημα CPAP, αν και η θετική πίεση των αεραγωγών δεν λειτουργεί για όλους.

Η καταθρενία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις των ανθρώπων, στην ποιότητα του ύπνου και τη γενική υγεία. Μερικοί άνθρωποι ζητούν από τους συντρόφους τους να φορούν ωτοασπίδες για να μην ταλαιπωρούνται από τους νυχτερινούς θορύβους που παράγουν. Δυστυχώς, επειδή είναι πολύ σπάνια πάθηση, δεν συνοδεύεται από ουσιαστικές μελέτες. Με περαιτέρω έρευνα ίσως βρεθούν τα αίτια που δημιουργούν τη διαταραχή και τους ήχους που τη συνοδεύουν.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.