Η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο για γλαύκωμα

Η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο για γλαύκωμα

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης καθημερινά μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για γλαύκωμα περισσότερο από τρεις φορές σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση για υψηλότερη πίεση στα μάτια, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά, είναι η πρώτη που έδειξε την αλληλεπίδραση που έχει το γλαύκωμα με την καφεΐνη. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Ιουνίου του «Ophthalmology», ενδέχεται να υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη καφέ.

Τα δεδομένα της μελέτης

Η μελέτη αυτή είναι σημαντική επειδή το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη εξετάζει την επίδραση της καφεΐνης στο γλαύκωμα και την ενδοφθάλμια πίεση (IOP) του ματιού. Η αυξημένη IOP είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το γλαύκωμα, αν και άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση. Οι ασθενείς με γλαύκωμα συνήθως εμφανίζουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα έως ότου προχωρήσει η νόσος και έχουν απώλεια όρασης. «Σε αυτή τη μελέτη δείχνουμε ότι η σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης και του γλαυκώματος ήταν εμφανής μόνο μεταξύ αυτών με την υψηλότερη βαθμολογία γενετικού κινδύνου για αυξημένη πίεση των ματιών» λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Louis R. Pasquale, MD, FARVO, αναπληρωτής πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Έρευνας για το Σύστημα Υγείας του Όρους Σινά.

Μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε το UK Biobank, μια βιοϊατρική βάση δεδομένων μεγάλης κλίμακας που υποστηρίζεται από διάφορες υπηρεσίες υγείας και κυβερνήσεις. Ανέλυσαν τα αρχεία περισσότερων από 120.000 συμμετεχόντων μεταξύ του 2006 και του 2010. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 39 και 73 ετών και παρείχαν το ιστορικό της υγείας τους μαζί με δείγματα DNA, που συλλέχθηκαν για τη δημιουργία δεδομένων. Απάντησαν σε πολλά διατροφικά ερωτηματολόγια, όλα εκ των οποίων είχαν κεντρικές ερωτήσεις τον αριθμό των ποτών με καφεΐνη που πίνουν καθημερινά και την ποσότητα τροφής που περιέχει καφεΐνη. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την όρασή τους και το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Η διαπίστωση των ερευνητών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για υψηλότερη IOP ή γλαύκωμα συνολικά στον πληθυσμό. Ωστόσο, μεταξύ των συμμετεχόντων με τη μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για αυξημένη IOP η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης συσχετίστηκε με υψηλότερο IOP και υψηλότερο επιπολασμό γλαυκώματος. Πιο συγκεκριμένα, εκείνοι που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα ημερήσιας καφεΐνης –περισσότερο από τέσσερα φλιτζάνια καφέ– είχαν υψηλότερο IOP. Επιπλέον, όσοι ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία γενετικών κινδύνων και κατανάλωναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια καφέ είχαν 3,9 φορές υψηλότερο επιπολασμό γλαυκώματος σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν καθόλου ή ελάχιστη καφεΐνη.

«Οι ασθενείς με γλαύκωμα συχνά ρωτούν αν μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της όρασής τους μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, ωστόσο αυτό ήταν αρκετά νεφελώδες μέχρι τώρα. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έχουν τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για γλαύκωμα μπορεί να ωφεληθούν από τη μείωση της πρόσληψης καφεΐνης. Να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ της καφεΐνης και του κινδύνου γλαυκώματος παρατηρήθηκε μόνο με μεγάλη ποσότητα καφεΐνης και σε εκείνους με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο» λέει ο συν-συγγραφέας Anthony Judge, MD, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής του Ophthalmology University College London (UCL) και οφθαλμικός χειρουργός στο Moorfields Eye Hospital.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.